StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetredovite pošiljke

‘Nema nestašice na Baniji!‘: Ravnateljstvo za robne zalihe objavilo što je sve do sada poslalo na područje potresa

Piše Damir Tolj/SD
9. siječnja 2021. - 14:13

Nestašice nema, konzerve se redovito isporučuju. Odgovaraju nam tako iz Ravnateljstva za robne zalihe pri Ministarstvu gospodarstva i šalju tabelirane podatke u više stavki i količina robe upućene na područja pogođena potresom.

Pitali smo ih kako stvari stoje, budući da s terena svakog dana aktivisti, volonteri, građani, ali i čelnici humanitarnih organizacija, čak i Ivo Žinić, župan sisačko-moslavački, da ne gnjavimo dulje, poručuju da se zalihe tope, te da hrane ima još za nekoliko dana, kako kažu kuhari iz Petrinje.

Svakako, iz Robnih zaliha uvjeravaju da se roba isporučuje trajno i na temelju naloga Ravnateljstva za civilnu zaštitu, odnosno od glavnog vatrogasnog zapovjednika kada se radi o vatrogasnoj opremi.

Evo: kruha je išlo 35 tona, junećeg i svinjskog mesa 14 tona, koliko i smrznutog povrća. Cjelodnevnih suhih obroka poslali su 5000, mesnih narezaka sedam tona, kokošjih pašteta 5,4 tone, a srdeline paštete tri tone. Tjestenine i riže isporučili su također po tri tone, koncentrata rajčice isto, baš kao i graha trešnjevca. Na Baniju je išlo i 500 kilograma goveđe juhe i 630 kilograma pire krumpira u prahu.

Toliko što se tiče hrane, uz poruku da će Ravnateljstvo za robne zalihe kontinuirano opskrbljivati stanovništvo do prestanka krize, odnosno koliko god bude potrebno.

Od druge robe, u potreseni kraj poslano je iz robnih zaliha: 517 kreveta, 45 agregata, 83 stambena kontejnera i tri ambulantna. Devet vatrogasnih cisterni, po 5000 plahti i jastučnica, tisuću ručnika, sto grijalica, veliki agregat od 36,8 kilovata i 17.000 litara dizelskog goriva. Isporučeno je i 5,3 tisuća prostornih metara kamena tucanika za izradu podloge za stambena naselja.

28. travanj 2024 20:37