StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTREBA IM JOŠ RUKU

Nakon ljeta Plenković kreće u kupovinu zastupnika da osigura barem 80 zastupnika i željeno provede u djelo

Piše Zoran Šagolj
8. srpnja 2020. - 12:46

Andrej Plenković i HDZ, žele li iduće četiri godine komotno vladati Hrvatskom, morat će ići na podebljanje trenutačne većine od 76 ruku.
U suprotnom, već ubrzo bi mogli upasti u probleme i ovisiti, recimo, o zdravstvenom stanju pojedinih zastupnika ili čak njihovim hirovima. U tome se slažu politički analitičari, kao i bivši i sadašnji saborski zastupnici s kojima smo razgovarali.
– Zdravorazumski je pretpostaviti – kaže dr. Zdravko Petak, redoviti profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu – da se za proračun, kao i za neke odluke financijske prirode koje će ubrzo doći na dnevni red s obzirom na okolnosti u kojima se nalaze Hrvatska i svijet zbog koronavirusa, HDZ neće smjeti osloniti samo na 76 ruku. Ovisiti o tankoj većini, a pogotovo danas, nikada nije dobro.
U kojem trenutku i prema čijem će taboru posegnuti vladajući, ostaju jedina pitanja. Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora i jedan od nekadašnjih HDZ-ovih moćnika, uvjeren je da će Plenković kod Zorana Milanovića na Pantovčak po mandat za sastavljanje Vlade otići s onim što je osigurao već prvog jutra nakon izbora, znači 76 potpisa, ali onda i pričekati ljeto.
– Sada naprosto nije vrijeme ni za kakvu akciju. Osim toga, Plenković ima vrlo lagodnu poziciju. Zato će malo pričekati da prođe ljeto, ali će žuriti s formiranjem Vlade s ovim što za sada ima. Na to ga tjeraju okolnosti, jer sve prognoze govore da nas u gospodarskom i socijalnom smislu čeka vrlo teška jesen – reći će Bebić.

Nije vrijeme za akciju

Sadašnju HDZ-ovu i Plenkovićevu poziciju mnogi uspoređuju s onom što ju je stranka koju je tada vodio Ivo Sanader imala nakon izbora 2003. godine.
– Tada se pokazalo da vam za kvalitetno funkcioniranje Sabora i da provodite u djelo ono što želite treba 81-82 ruke. Sve ispod toga je rizik – drži Bebić.
Iznenadio nas je odgovorom na pitanje u čiji bi se tabor prvo mogao mašiti HDZ u potrazi za širom većinom:
– Pa ja mislim da je to ova Restart koalicija. Oni imaju 41 glas, ali nisu svi SDP-ovi, to je miks od pet-šest stranaka. Što se tiče Škore i njegova Domovinskog pokreta, s njima se neće ni pokušavati u ovoj prvoj fazi. Bez njega postoji široka lepeza mogućnosti.
Na sličnom tragu što se DP-a tiče razmišlja i dr. Petak.
– Tu je za HDZ trošak širenja puno veći od dobitka. Mislim na neka uvjetovanja koja su od Škore i njegovih dolazila još za vrijeme kampanje. Za većinu od 76 najjeftinije je bilo rješenje s HNS-om i Reformistima, jer od njih nije bilo zahtjeva da participiraju u vlasti. Čim vam netko traži, recimo, resor kulture ili MUP, to utječe na unutarnje i odnose moći unutar vlastite stranke, gdje već imate kadrove koji to čekaju. Za Plenkovića i HDZ je dobro to što nemaju frontalnu opoziciju. Oni su u sredini, a nešto je veća gužva na lijevom nego na desnom spektru scene. To je ta ekvilibristička pozicija i mogu posegnuti malo vamo, malo tamo.
Ako mene pitate, to bi prvo mogla biti ova liberalna kvota, i to ne toliko Pametno i Dalija Orešković koliko čovjek iz Fokusa. Ne zaboravite da je SDP u agoniji, pa treba vidjeti što će učiniti umirovljenici, pa čak i dio HSS-a. To čak i ne bih nazvao trgovinom, nego politikom podupiranja. Vi pustite njima gdje im je važno, a oni vas podupru u stvarima koje su vam fundamentalne. To poznaje i politička teorija. S druge strane, mi smo od manjinskih vlada, za razliku od zemalja europskog zapada i pogotovo sjevera, udaljeni desetljećima – navodi profesor Petak, koji optimalnu brojku za lagodnu većinu zaokružuje na 80.

Svatko u svom klubu

Mnogi su u najavi suverenista da će, umjesto s DP-om, imati vlastiti klub u Saboru, na prvu vidjeli napuklinu unutar treće političke snage sa 16 mandata.
– A zar HNS nije imao vlastiti klub dok je bio u koaliciji i sa SDP-om i s HDZ-om? Isto je i sa SDSS-om ili HSS-om. U čemu je sada problem? To je nešto sasvim normalno, jer sa svojim klubom dobivaš govornicu i mogućnost istupa na svakoj temi. Osim toga, imaš i neku čisto organizacijsku potporu, kakvu nemaš dok si s drugima u klubu – veli Ruža Tomašić, uz koju su u klubu Hrvoje Zekanović i Marijan Pavliček.
– Plenkoviću, da sutra ne bi strepio i vukao ljude iz bolnice, treba 80 ruku. Sigurna sam da će čim prođe prva sjednica, iskoristiti ljeto da dođe do te brojke. Gdje će ih tražiti, ne znam, ali sigurna sam da ih kod nas neće naći.
Troje suverenista ili koalicije?
– Cijelog Domovinskog pokreta – bila je rezolutna Tomašić u odgovoru.
I mostovac Miro Bulj poručuje HDZ-u i Plenkoviću da ni ne pokušavaju u njihovu dvorištu.
– Od ovih osam naših ljudi, miksa starih i novih lica, uvjeren sam, čak 100 posto siguran, da nitko neće postati famozni žetončić. Uostalom, dovoljno vam je poslušati što govori Vladimir Šeks, koji nam nikada neće oprostiti otvaranje arhiva Udbe. Ali da drugdje ima već spremnih, ima. To su oni zastupnici koji su tu radi vlastitih interesa ili su ih pogurale neke interesne skupine da im sutra vrate uloženo – ističe Bulj.
Ne isključuje mogućnost da su to oni koji se sada kunu u svoju nepotkupljivost.
– Ne treba vam ništa drugo nego prisjetiti se situacije kad je Most drugi put izlazio iz Vlade i došlo je do pregrupiranja. Mi smo se tada zalagali za nove izbore, ali ih neki danas glasni suverenisti i ostali nisu htjeli. Uredno su digli ruku za smjenu Bože Petrova s mjesta šefa Sabora, a danas glume najveće antiplenkovićevce – "udara" Bulj.
Ipak će reći da su on, kao i Most spremni u parlamentu podržati neke prijedloge koji će doći od vladajućih.
– Jedna od takvih tema je proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu, zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta ili inicijativa Narod odlučuje. Neka ih HDZ i predstavi kao svoje, ali mi ćemo podržati takve stvari – poručuje Bulj.

28. travanj 2024 14:09