StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘korona‘ zabrana

Na stotine događanja u Hrvatskoj pod upitnikom: Porin, ZagrebDox, košarkaške utakmice, koncerti Škore, Frajli, Marije Šerifović, Opće opasnosti...

Piše Anita Belak- Krile
9. ožujka 2020. - 15:40

Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kaže kako je on apsolutno za to da se zabrani održavanje svih većih skupova u Hrvatskoj.

- Stvar je procjene Kriznog stožera civilne zaštite hoće li i kad donijeti takvu odluku, no ja osobno smatram da je to potrebno. Što se tiče velikih tvrtki to je posve druga priča. Nije isto radi li se o koncertu gdje se izmiješala hrpa nepoznatih ljudi, koji su tko zna otkuda sve došli, ili tvrtka od 500 ili 1000 ljudi gdje se zna tko je tko. To je neusporedivo. Ima i škola s preko 500 učenika i nipošto ne znači da istovremeno treba i školu zatvoriti ako se donese odluka za neodržavanje koncerata - kazao je Bernard Kaić za "Slobodnu".

Jedna za drugom, iz sata u sat niz europskih država donosi odluke o zabrani održavanja velikih sportskih događanja, koncerata i skupova, a očekuje se da će i hrvatski Nacionalni stožer civilne zaštite službeno dozvoliti održavanje samo onih skupova u zatvorenim prostorima koji ne premašuju brojku od tisuću ljudi.

Susjedna Slovenija donijela je još drastičnije ograničenje, oni su dopustili samo događanja koja imaju ispod 500 posjetitelja.

U Hrvatskoj je i bez donesene službene odluke već otkazano niz koncerata, skupova i događanja. Među njima je i Zagreb Auto Show koji je trebao početi 31. ožujka na Zagrebačkom velesajmu, kao i najavljeni koncert LaFil - Filarmonica di Milano i Zagrebačke filharmonije koji se pod pod vodstvom velikog maestra Danielea Gattija, a ususret 150. obljetnici Zagrebačke filharmonije i uz hrvatsko predsjedanje Vijećem Europe, trebao održati 10. ožujka u dvorani Vatroslava Lisinskoga.

Gosti iz Milana zbog karantene u Italiji ne mogu ni doći do Zagreba.  

Zabrane li se javna okupljanja u zatvorenom prostoru, upravo će najviše otkazanih koncerata biti u "Lisinskome". Poznate novosadske Frajle planirale su čak tri koncerta od kojih su dva već rasprodana (14., 15., i 16. ožujka), a i nesuđeni predsjednik Miroslav Škoro ima dva termina. Lider novog Domovinskog pokreta, prvi koncert “Svetinja“ 19. ožujka je rasprodao, a drugi je trebao biti 23. ožujka.

- Bit će što će biti, ako treba odgoditi koncert, mi ćemo ga odgoditi u interesu zdravlja. Zdravlje je prije svega - komentirao je danas Škoro. 

"Korona" bi otkazala i koncert "Starogradske pjesme u Lisinskom" za koji se lani tražila ulaznica više, a razočarani će ostati i ljubitelji šibenskog tenora Marka Škugora koji je planirao koncert za 17. ožujka.

Što se glazbenih događaja u zagrebačkoj Areni tiče, tamo je 23. ožujka planiran koncert Vesne Pisarović.

Svi koji su namjeravali ići na koncert Marije Šerifović 21. ožujka u splitsku Dvoranu Gripe, također će ostati kratkih rukava, kao i oni koji su željeli poslušati u Spaladium Areni rokere Opće opasnosti.

U zadarskom Arsenalu 20. ožujka trebao bi nastupiti Neno Belan. Također, upitan je i popularni Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox koji bi se trebao održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb.

Ne zna se ni hoće li se održati i fešta dodjele nacionalne diskografske nagrade Porin. Ove se godine Porin trebao organizirati 27. ožujka u Europskoj prijestolnici kulture Rijeci. "Korona" bi mogla otkazati i sve košarkaške utakmice, a najbliži je okršaj u KC-u Dražen Petrović između Cibone i Partizana, 13. ožujka.

Uz Italiju i Sloveniju koje su već prije otkazale skupove, i francuski ministar zdravstva Olivier Veran isto je tako najavio da će i oni zabraniti događaje s više od 1000 sudionika, a već ranije zabranili su skupove s više od 5000 sudionika, osobito one koji se održavaju u zatvorenim prostorima.

Danas je i Krizni stožer ministarstva zdravstva Federacije BiH dao preporuku o otkazivanju svih masovnih skupova u zatvorenim prostorima, no nije definirano što to konkretno znači u odnosu na broj ljudi.

Grčko Ministarstvo zdravstva jučer je na dva tjedna otkazalo sva sportskih događaja na kojima ima gledatelja te školske izlete, a na četiri tjedna zatvoreni svi rekreacijski centri za umirovljenike. Njemački ministar zdravstva Jens Spahn također je pozvao organizatore javnih događanja s više od 1000 sudionika da ih otkažu.

Brojni veliki događaji, uključujući najvažniji svjetski sajam turizma ITB Berlin, već su otkazani, ali Spahn smatra kako drugi organizatori presporo djeluju. Prema njemačkom saveznom sustavu, ministar zdravstva nema moć otkazivati ​​pojedinačne događaje, ali savezne države obično slijede naputke državnih vlasti.

- Bez ikakve sumnje sigurnost građana je važnija od gospodarskog interesa - objasnio je Spahn.

28. travanj 2024 05:21