StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprošla ispod radara

Misterioznu letjelicu iznad Zagreba ‘uhvatila‘ nadzorna kamera! Pogledajte sovjetski dron trenutak prije nego se srušio

Piše Šibenski.hr
11. ožujka 2022. - 16:39

Svi se pitaju odakle je i s kojim zadatom došla šest tona teška letjelica koja se sinoć srušila usred Zagreba, i kako je mogla preletjeti dvije članice NATO-a i pasti u glavni grad treće.

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Robert Hranj​ letjelicu su uočili tek prije pada.

- Mi smo letjelicu snimili našim radarima, vjerojatno radar sa Sljemena. Ne možemo komentirati druge zemlje - rekli su na konferenciji za medije.

Kako prenosi Net.hr, misterioznu letjelicu možda nije na vrijeme uočila hrvatska protuzračna zaštita, ali zato jesu nadzorne web kamere postavljene diljem Zagreba. Točnije, snimila ju je kamera Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) koja se nalazi iznad zagrebačkog Griča.

Vojni analitičar Robert Barić objasnio je za Net.hr da je riječ o modelu Tupolev 141 Strizh, izvidničkoj besposadnoj letjelici koja je bila u naoružanju Crvene armije od 1979. do 1989. godine, a namijenjena je prikupljanju podataka na većim dometima, do 500 kilometara.

- Ukrajinci su navodno 2014. godine ponovo aktivirali te letjelice kako bi ih koristili za prikupljanje podataka nad Donbasom. Jedini scenarij koji ima smisla jest da je ta letjelica lansirana radi prikupljanja podataka s ukrajinske strane, a onda se nešto dogodilo, možda kvar sustava navođenja - rekao je Barić.

26. travanj 2024 18:44