StoryEditorOCM

Ministarstvo zdravstva o koronavirusu: 'Važna je higijena i zaštita. Napravljeno je sve potrebno, ovdje panike nema'

Piše jutarnji.hr
27. siječnja 2020. - 12:03

Predstavnici Ministarstva zdravstva na konferenciji za novinare predstavili su mjere prevencije širenja koronavirusa, od kojeg je u svijetu umrlo ukupno 80 ljudi a zaraženo je oko 3000 ljudi.

Na konferenciji za medije nije bilo ministra Milana Kujundžića.

Antoinette Kaić-Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj najavila je da će se Ministarstvo nalaziti na tjednoj razini i poduzimati korake koji budu potrebni, a istaknula je da nema potrebe za panikom.

'Svjetska zdravstvena organizacija još nije proglasila situaciju od međunarodnog značaja kao krizu. Kina se pokazala vrlo transparentna i poduzima mjere suzbijanja širenja infekcije kakve nismo do sada vidjeli. WHO je dala preporuke za provođenje u Kini i drugim dijelovima svijeta. Ovo su zadnji podaci koje smo dobili, ali oni se mijenjaju iz sata u sat. Radi se o 1320 osoba koje su potvrđeno zaražene koronavirusom. Od toga su 23 slučaja u devet drugih zemalja. I dalje se radi o sporadičnim slučajevima, zato i nije proglašena međunarodna kriza.

Imamo 240 osoba koje imaju teške simptome i 41 osoba je preminula. Radi se uglavnom o starijim osobama koje imaju druge kronične bolesti, slabijeg su imuniteta... WHO naglašava potrebu zemalja da se pripreme, ali i da se educiraju kućanstva. Važno je znati mjere higijene i zaštite, a to ima i na webu, HZJZ je napravio materijale... Kod nas svi rade i u ovom momentu je napravljeno sve što je potrebno. Ovdje panike nema', rekla je prof. dr. sc. Kaić Rak.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručili su i da se pripremaju za situaciju ako bi bolest ušla i u Hrvatsku te da su sve službe spremne.

Voditelj službe za epidemologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, doktor Bernard Kaić, rekao je da se ovaj virus ne širi tako efikasno kao gripa.

'Po svemu sudeći ne širi se tako efikasno kao gripa. Što se tiče kliničke slike, ona varira od slabijih simptoma do jače upale pluća. Raspon kliničke slike vrlo je sličan kao gripi i sama klinička slika je slična - respiratorni simptomi, povišena tjelesna temperatura. S tim da ovdje više dominiraju respiratorni simptomi nego kod gripe,', rekao je Bernard Kaić.

26. travanj 2024 20:57