StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnova školska godina

Ministarstvo obrazovanja objavilo je nove preporuke. Sindikat hrvatskih učitelja: Treba to sve ‘probaviti‘. Nitko nema izbora. Bit će teško

Piše PSD.
30. kolovoza 2020. - 19:38

Ministarstvo je objavilo preporuke za novu školsku i pedagošku godinu.

Prema preporukama, nastava će se odvijati u tri modela, a mijenjaju se i uvjeti boravka djece u vrtićima.

U sljedećoj pedagoškoj godini nije planirano potpuno zatvaranje svih dječjih vrtića, u slučaju preporuke epidemiologa - može doći do prekidanja jedne ili više odgojno obrazovnih ustanova ako se utvrdi zaraza kod jednog ili više djece, a moguće je i zatvaranje pojedinih vrtića.

Nastava u školama će se pak odvijati u tri modela. Prvi model predviđa nastavu u školi za svu djecu, drugi - mješoviti oblik nastave (dijelom u školi, dijelom na daljinu), a treći model je nastava na daljinu.

Osnivač odgojno-obrazovne ustanove dužan je osigurati maske za lice za učenike od V. razreda osnovne škole i učenike srednjih škola, potrebna sredstva za higijenu, čišćenje i dezinfekciju, može u prostorije u kojima borave djeca ugraditi ventilaciju na stropu koja izvlači zrak iz sobe ili učionice i izbacuje ga van uz osiguran dovod svježeg vanjskog zraka te dogovara s ravnateljima mogućnosti prijelaza na rad iz jedne u dvije smjene prema potrebi.

Pregrade, dogovori...

Osnivač u školama može postaviti pregrade na stolovima, dogovarati nastavu u smjenama, dužan je razmotriti razdvajanje učenika u dva ili više razrednih odjeljenja, u slučaju potrebe ustrojiti nove razredne odjele produženog boravka i zaposliti učitelja u njemu, omogućiti izvođenje programa učenja hrvatskog jezika za učenike kojie ne znaju ili nedovoljno znaju hrvatski jezik te osigurati veći broj autobusa ili drugih vozila za organizirani prijevoz djece u školu.

Ravnatelj dječjeg vrtića mora utvrditi je li broj upisane djece veći od propisanog te o tome obavijestiti osnivača ustanove i zatražiti povećanje odgojnih grupa i zapošljavanje novog odgojitelja.

Ravnatelj u školi mora utvrditi je li potrebno zatražiti izmjenu razrednih odjela, planirati nastavu za sva tri modela rada te u jednoj ili dvije smjena i o tome obavijestiti roditelje. U slučaju potrebe, ravnatelj mora utvrditi potrebu i mogućnost privremene prenamjene prostora ili potrebu za pronalaženjem drugog prostora, te ukloniti suvišni namještaj.

Ravnatelji su dužni izvršiti sve pripreme prije početka nove pedagoške i školske godine. Osim toga, dužni su utvrditi mogućnost prijevoza za djecu i učenike, donijeti protokol dolaska, ulazaka i izlazaka za djecu, protokol kretanja hodnicima i uporabe sanitarnih prostora, zadužiti zaposlenike koji će dežurati na ulazu i mjeriti temperaturu zaposlenika pri ulasku i izlasku u ustanovu te o svemu obavijestiti roditelje.

15 minuta za sve

Roditelj može ući u dječji vrtić uz pridržavanje epidemioloških mjera i boraviti s djetetom u ustanovi maksimalno 15 minuta (mora se preobuti ili imati plastične navlake za obuću, obvezan je imati masku na licu, dezinficirati ruke). 

U školi, ako će jedan roditelj doći s djetetom prvi dan i ako će ulaziti u učionicu, trebalo bi za to planirati posebno vrijeme kad u školi nema ostalih učenika i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Roditelji se u prostoru škole ne bi trebali zadržati dulje od 15 minuta.

Učitelji prvi dan mogu iskoristiti i za održavanje roditeljskog sastanka, tj. davanje uputa vezanih za organizaciju rada, upoznavanje djece i roditelja s uputama i preporukama te dogovoriti mogućnosti međusobne komunikacije na daljinu jer se ne preporučuje ulazak roditelja u škole.

Budući da učenici razredne nastave u toj dobi nisu spremni samostalno koristiti digitalne alate, Ministarstvo će u suradnji s javnom televizijom (HRT) za najmlađe učenike uspostaviti nastavu na daljinu (Škola na Trećem).

Za starije učenike (od V. razreda osnovne škole nadalje) izradit će se videolekcije koje mogu biti izvedene istovremeno, tj. u isto vrijeme ili unutar nekog kraćeg vremenskog intervala i u različito vrijeme, odnosno bez definiranih kratkih ciljnih vremenskih intervala.

Prema preporukama izdanim za roditelje - djeca i učenici koji spadaju u izrazito rizične skupine nastavu će pratiti isključivo na daljinu.

Više na mzo.gov.hr.

 

TUŠKAN: "VREMENA JE MALO"

Preporuke ministarstva za novu školsku godinu komentirala je i Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

-Sve je navedeno ali vremena je malo, stvarno premalo. Sada će sve ići u skladu sa odlukama ravnatelja. Teret je zapravo na osnivačima.Treba ih pustiti da se sada organiziraju najbolje što mogu. Treba to sve 'probaviti'- kazala nam je.

Osnivači, satničari i ravnatelji moraju dobro iščitati svaku preporuku, silne protokole. Nitko nema izbora, promjene su prebrze. Bit će im teško u svakom slučaju - objasnila je Tuškan.

 

01. svibanj 2024 21:58