StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetveselo priopćenje

Milanovićevo ‘izbacivanje iz ormara‘ Habijana komentirali iz Zagreb Pridea: ‘Slažemo se sa pseudointelektualnom tetkom‘

Piše vijesti sd
22. siječnja 2024. - 19:48

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović prije nekoliko dana na konferenciji za medije otkrio da je ministar Damir Habijan gej, sada su se po tom pitanju oglasili i iz Zagreb Pridea.

Priopćenje je naslovljeno "Povodom prvog hrvatskog gej ministra, gospodina Damira Habijana" i prenosimo ga u cijelosti.

"Proteklih dana je u javnosti objavljivano da se Zagreb Pride ne želi oglasiti povodom prvog hrvatskog gej ministra, gospodina Damira Habijana, jer da navodno nemamo stav ili da postoji neki razdor ili razmimoilaženje u mišljenjima. Medijima smo dužni objašnjenje.

Udruga Zagreb Pride je od prvog trenutka imala jasan i nedvosmislen stav, ali ga nije javno komunicirala iz dva razloga. Prvi se ticao nerijetko patronizirajućeg odnosa dijela medija i odbijanja da se uvaži, pa i uz neslaganje i polemiku, naš stav, stručnost i iskustvo kao relevantni, poput definicija osnovnih pojmova iz LGBTIQ tematike, pokreta i povijesti. Drugi je mnogo važniji. Smatrali smo da se oko svega treba prije oglasiti i sam ministar gospodarstva i održivog razvoja, Damir Habijan, što je on i učinio u intervjuu objavljenom 21. siječnja u Večernjem listu.

Zagreb Pride u cijelosti i bezrezervno podržava i pridružuje se stavovima koje je u tekstu pod naslovom ‘Ljudi su u ormaru zbog straha, stida ili prijetnje nasiljem‘ u Novostima danas objavio novinar, gej aktivist, kulturni radnik i pseudointelektualna tetka Viktor Zahtila. Stil, retorika, izbor riječi, intelektualna bistrina, i znanje su autorovi, ali i njih rado dijelimo i veselimo im se."

27. travanj 2024 02:46