StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIX. izborna jedinica

Kreće bitka za Dalmaciju: otkrivamo tko bi se trebao naći na HDZ-ovim i SDP-ovim listama, ima i iznenađenja

Piše Goran Penić/JL
11. ožujka 2024. - 17:23

Bitka za Dalmaciju upravo je počela. Stranački šefovi HDZ-a i SDP-a, Andrej Plenković i Peđa Grbin, ovaj su vikend obilazili IX. i X. izbornu jedinicu, koje sada gotovo u potpunosti obuhvaćaju isključivo Dalmaciju, od Zadra do Dubrovnika, jer je Lika preseljena u VII. izbornu jedinicu, uz iznimku Zadarske županije, koja je, prema novom Zakonu, podijeljena na IX. i VII. izbornu jedinicu.

U ove dvije jedinice smjestilo se 20 posto svih birača u Hrvatskoj, 742.000, a X. je ujedno i najveća po broju birača i, prema posljednjim podacima, od 19. svibnja prošle godine, ima ih više od 372.000, a IX. ima nešto manje od 370.000.

Zato će borba za svaki glas biti žestoka, iako je zapravo riječ o HDZ-ovim utvrdama.

Na prošlim izborima HDZ je u ove dvije izborne jedinice osvojio čak 15 mandata dok je SDP uspio tek šest, no odnosi su se promijenili nakon dogovora o sklapanju velike lijevo-liberalne koalicije, pa je za očekivati da bi SDP ipak mogao dogurati do barem jednog mandata više po izbornoj jedinici.

HDZ-ovu listu u IX. izbornoj jedinici nosit će ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, i tu nema promjena od prošlih izbora.

IX. izborna jedinica obuhvaća sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske županije i dodani su Solin i Šolta, cijelu Šibensko-kninsku županiju i središnji i južni dio Zadarske županije, a cijela Ličko-senjska županija i sjeverni dio Zadarske županije prebačeni su u VII. izbornu jedinicu.

HDZ će tu imati formulu da pet kandidata na listi bude iz Zadarske županije, pet iz Splitsko-dalmatinske, a četiri iz Šibensko-kninske.

Formula 5+5+4

Uz Malenicu, ulazno, visoko drugo mjesto na listi imat će Ante Sanader, predsjednik splitsko-dalmatinskoga HDZ-a, politički tajnik stranke i potpredsjednik Sabora. Sanader je iz Kaštela, grada u kojem je bio i gradonačelnik, a HDZ-ov Denis Ivanović već je drugi mandat na vlasti u gradu pod Kozjakom.

Ulazno treće mjesto trebao bi dobiti i Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU, koji je i predsjednik zadarskog HDZ-a.

Iza njega iz šibenske kvote osigurano je mjesto za popularnog šibenskog gradonačelnika Željka Burića, a ulazno mjesto imat će i HDZ-ov koalicijski partner iz Hrvatske demokršćanske stranke Hrvoje Zekanović. U Sabor bi trebala ući i Branka Juričev-Martinčev, saborska zastupnica iz Vodica i potpredsjednica Sabora, a tu bi se moglo naći i mjesto za bivšu ravnateljicu Opće bolnice Šibenik Sanju Jakelić.

Božidar Kalmeta, iako opterećen sudskim postupcima, mogao bi ponovno na listu kao predsjednik HDZ-a Zadarske županije. Na prošlim se izborima, podsjetimo, kandidirao na posljednjem mjestu, ali je preferencijalnim glasovima prestigao i Malenicu, i bio uvjerljivo prvi.

Moguće je i da će se na listi ponovno naći i državni tajnik u Ministarstvu mora Josip Bilaver, ali i Nikolina Baradić, aktualna zastupnica u Saboru.

U ženskoj kvoti spominje se i Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada, kao i Željana Šikić, članica Uprave Hrvatskih cesta.

Sugovornici kao kandidate navode i zamjenika gradonačelnika Solina Ivicu Rakušića, Luku Brčića, saborskog zastupnika iz Otoka kod Sinja, te Ivana Bugarina, gradonačelnika Trilja.

Borba za drugo mjesto

SDP-ova lista će pak doživjeti potpunu transformaciju. Naime, na posljednjim izborima sva tri kandidata koja su osvojila mandate nisu više u stranci nego u Socijaldemokratima, a riječ je o Franku Vidoviću iz Šibenika, koji je i nosio listu, Matku Kuzmaniću iz Kaštela i Renati Sabljar-Dračevac iz Zadra.

Sada će prva na listi biti potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac, a borba će biti za drugo mjesto. Naime, neki bi SDP-ovci na drugom mjestu rado vidjeli agilnoga gradonačelnika Trogira Antu Bilića, no čini se da bi to mjesto mogao zauzeti Tonči Restović, predsjednik šibenskoga SDP-a, koji je blizak vrhu stranke i određen ja za voditelja izborne kampanje.

Bude li tako, na trećem će mjestu onda biti žena, jer SDP, prema Statutu, ima zip-model lista, odnosno poredani su žene i muškarci jedni iza drugih, što znači da bi se Bilić mogao naći na četvrtom mjestu, a pitanje je hoće li onda ući u Sabor, iako SDP-ovci očekuju dobiti barem četiri mandata u ovoj izbornoj jedinici.

Na listi bi se trebao naći i Karlo Klarin, predsjednik SDP-a Šibensko-kninske županije, te Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a koji je nedavno fizički napadnut. Tu je i Vedrana Mišković, predsjednica SDP-a Zadarske županije, koja je naslijedila Juru Zubčića nakon njegove nedavne ostavke, koji je također predložen za listu.

Zadarski SDP-ovci predložili su i gradske vijećnice Irenu Dragić te Helenu Mikulandru, a šibenski Ivanu Vučenović, vijećnicu u Skupštini, Ivana Rajića, šibenskoga gradskog vijećnika, a tu je i Marko Udovičić iz Vodica. Na listi bi se trebalo naći i mjesto za Natašu Đongu Poparić iz Sinja, a iz ženske kvote birat će se i između predsjednice kaštelanskog SDP-a Ivane Perišin, Ružice Jakšić iz Trogira i Gordane Cvjetković iz Šibenika.

Ako SDP pristane na točkastu koaliciju s Možemo!, onda će se u ovoj izbornoj jedinici trebati naći mjesto i za njihove kandidate.

27. travanj 2024 16:29