StoryEditorOCM

Koronavirus je glavni neprijatelj; od ponoći zabranjuje se napuštanje prebivališta ili boravišta

Piše Hina
23. ožujka 2020. - 18:44

U Hrvatskoj je u ponedjeljak ukupno 315 osoba zaraženo koronavirusom, broj oboljelih raste i zbog toga Nacionalni stožer civilne zaštite uvodi novu mjeru, zabranu napuštanja mjesta prebivališta ili  boravišta.
Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako je prema najnovijim podacima ukupan broj zaraženih 315, te da je učinjeno 2757 testiranja od kojih su 33 u tijeku. Dodao je kako nema pogoršanja kliničke slike hospitaliziranih bolesnika i da je u ovom trenutku pet oboljelih osoba na mehaničkoj ventilaciji.

U zdravstvenom sustavu dosad je detektirano 15 zaraženih specijalista koji rade u bolničkom sustavu, jedan liječnik obiteljske medicine, četiri specijalizanta i tri medicinske sestre. 
„Fokusirajte se na koronavirus, to je glavni neprijatelj. Najbolji način odluke je - poštujte sve odluke koje su donesene. Bez obzira na to što vam se čini da neprijatelj nije tu, on je tu", istaknuo je Davor Božinović, voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova.

Kako bi spriječio širenje epidemije Stožer od ponoći uvodi zabranu napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog  boravišta. Od zabrane napuštanja bit će izuzete osobe i djelatnosti bitne za promet i kretanje roba, opskrbu područja, dostavu lijekova, komunalne djelatnosti, opskrbu plinom i strujom, dnevne migracije zaposlenih, novinari i hitna medicinska skrb, oni koji putuju na posao te žurne i operativne službe.

„Pozivam sve da budu racionalni ako ne žele da se zaustave gospodarske aktivnosti. Organizirajte posao uz minimalan broj ljudi. Pomozite sebi da vam pomognemo", rekao je Božinović i najavio mogućnost strožih mjera ukoliko se postojeće neće poštivati.

Podsjetio je i na odluku o obustavi rada tržnica i popratnih trgovina, na obustavu međugradskog prometa, a onima koji su tijekom potresa napustili Zagreb preporučio je da se vrate.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo podsjetila je da od jutros i ljekarne rade u skraćenom radnom vremenu od 8 do 17 sati, dok dežurne i dalje rade od nula do 24 sata.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je epidemiološka služba podignuta na najveću razinu, odnosno svi epidemiolozi su u pripravnosti.

S ciljem sprječavanja širenja lažnih vijesti te još bržeg i boljeg praćenja situacije oko koronavirusa Stožer civilne zaštite pokrenuo je mogućnost informiranja građana putem Viber aplikacije.

Također je na svoji internetskim stranicama objavilo detaljne preporuke za kućanstva i ostale zatvorene prostore usmjerene na sprječavanje širenja zaraze koronavirusom.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja aktiviralo je pak krizne timove za psihološku podršku učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima, a na internetskoj stranici Škole za život dostupni su savjeti Društva za psihološku pomoć.

U Zadarskoj županiji u ponedjeljak su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, među kojima je i zadarska liječnica. Prvi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je i u Međimurskoj županiji.

Među novih troje zaraženih koronavirusom na varaždinskom području je i službenica Varaždinske županije. Pozitivan na koronavirus je i državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Danijel Meštrić .

Zbog rada ugostiteljskog objekta unutar Daruvarskih toplica, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs zatražio je razrješenje ravnateljice Mire Zakora.

Dan je obilježio i revolt građana subotnjom zabavom više osoba u objektu Zavičajnog kluba Marinbrod na kojoj su bili sisačko-moslavački župan Ivo Žinić te njegov sin Dario inače zamjenik gradonačelnika Gline i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite.
Premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje zbog afere sa sisačko-moslavačkim županom istaknuvši kako Žinić kao župan treba pokazati kako se treba ponašati u sadašnjoj situaciji. Napomenuo je da je Žinićev sin Dario, koji je načelnik gradskog Stožera civilne zaštite, dao ostavku na tu dužnost.

05. svibanj 2024 22:55