StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetURAVNILOVKA ILI PO ZASLUGAMA?

Kolike su zapravo plaće prosvjetara? Podaci iz Ministarstva razlikuju se od sindikalnih, a dobar dio građana smatra da ne zaslužuju svi nastavnici istu plaću; A evo i u kojim županija će se štrajkati početkom tjedna

Piše PSD
27. listopada 2019. - 19:51

Jel' sutra ima škole? Kad će opet biti štrajk? Ovo je posljednjih dana postala majka svih pitanja u obiteljima sa školskom djecom. Kao da se više lako snaći.

Dakle, sutra (ponedjeljak, 28. listopada) nastave ne bi trebalo biti u školama Primorsko- goranske, Međimurske i Sisačko-moslavačke županije, a kako će dalje ići sa cirkularnim štrajkom vjerojatno znaju samo sindikalni čelnici.

I dok se svi više-manje lako mogu složiti oko toga da su nastavničke plaće generalno niske i da su prosvjetari podcijenjeni, ne misle svi da bi baš svi učitelji i profesori trebali imati jedanke plaće.

Kako piše portal Srednja , njihova velika anketa je pokazala da 54 posto ispitanika smatra da bi svi nastavnici trebali imati iste plaće.

No, više od 41 posto ih smatra da bi odgojno-obrazovne djelatnike trebalo plaćati po učinku, a puno je i neodlučnih po tom pitanju.

U ovoj anketi je sudjelovalo više od 20.000 čitatelja.

Učiteljskim plaćama bavio se i Telegram, te zaključio kako su prosječne plaće učitelja više su nego se piše.

- Gotovo svi su prenijeli da je prosječna neto plaća nastavnika 5950 kuna. No zadnji mjesec za koji postoje podaci isplaćeno je 7135 kuna - piše Telegram, te navodi da je te podatke dobio od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Službeni iznos potječe iz sustava Centralnog obračuna plaća (COP), kojim se bilježe isplaćene plaće u javnom sektoru. Svibanj je posljednji mjesec za koju imaju pune podatke, kazali su im  iz Ministarstva.

Prema istim podacima, prosječna neto plaća za nastavnike s visokom stručnom spremom (VSS) nešto je viša i iznosi 7207 kuna neto. 

 

26. travanj 2024 16:22