StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdo petka dva milijuna testova

Kad se vrate s praznika, učenici će se opet sami testirati kod kuće; Evo kada samotestiranje postaje prošlost

Piše Marijana Cvrtila/SD
22. veljače 2022. - 09:17

„Sve ide prema planu“ – kratko su u ponedjeljak potvrdili u Ministarstvu znanosti i obrazovanja na temu nastavka kućnog samotestiranja učenika na koronavirus, koje se počelo provoditi prije tjedan dana.

To znači da će se, kako je i najavljeno, nakon što učenici ovaj tjedan završe preostali dio zimskih praznika i u ponedjeljak 28. veljače vrate se u školske klupe, nastaviti redovito samotestiranje kod kuće. Učenici će se kod svojih kuća redovito testirati još tijekom iduća tri tjedna, potom će se ono provoditi samo u onim razredima u kojima netko od učenika oboli od COVID-a 19, a budu li brojke povoljne, nakon toga samotestiranje postaje prošlost.

Glavni dobavljač testova, pulska tvrtka "Medical and Pharm Trading" d.o.o., kako nam je potvrdio njezin vlasnik dr. Dominik Gjoni, završila je nabavu preostalih dva milijuna testova i oni će se tijekom ovoga tjedna isporučivati Ravnateljstvu civilne zaštite.

- Danas smo (ponedjeljak) u skladište Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom dovezli kamion s ukupno 700 tisuća primjeraka testova, u utorak stiže još oko 360 tisuća, a do petka ćemo isporučiti svih dva milijuna testova koliko je ugovoreno za ovu drugu fazu samotestiranja učenika - ističe dr. Dominik Gjoni.

- Kao što je i navedeno u uputama ravnateljima o primjeni modela ukidanja samoizolacija u školama uz provođenje redovitog dobrovoljnog samotestiranja učenika, preostalu količinu testova ravnatelji će moći preuzeti u ovom tjednu tijekom školskih praznika ili početkom tjedna nakon školskih praznika, a ona će biti dostatna za nastavak provođenja te mjere još tri tjedna. Nakon te druge isporuke u uputama je ravnateljima navedeno da u dogovoru s roditeljima/skrbnicima i na način kako se dogovore podijele dodatna tri testa za pojedinog učenika prvi sljedeći dan nakon isporuke, odnosno prvi sljedeći radni dan kada to bude moguće – objašnjavaju iz MZO-a.

Ovisno opet o preuzimanju testova, učenici se mogu samotestirati kod svojih kuća već u nedjelju navečer ili u ponedjeljak prije prvog nastavnog sata ili neki drugi dan nakon što dobiju test, odnosno i ubuduće vrijedi pravilo da se samotestiranje provodi jedanput tjedno, a da razmak između dvaju testiranja bude podjednak. Također, ako se u međuvremenu netko od učenika u razredu zarazi koronavirusom, provest će se dodatno testiranje još jednom u tjednu.

- Škola će učenicima podijeliti dodatne testove za samotestiranje prvi sljedeći dan nakon saznanja o pozitivitetu te je potrebno obaviti samotestiranje na dan primitka testova - podsjećaju iz MZO-a, iz kojega dodaju kako će nabavljena količina testova biti dostatna i za ta dodatna testiranja.

Podsjećamo kako je osnovni smisao kućnog testiranja učenika, koje je dobrovoljno i besplatno, ukidanje samoizolacija, to jest mogućnost da više ne moraju u samoizolaciju cijeli razredi u slučaju da netko od razrednih kolega bude pozitivan na koronavirus.

Roditelji i dalje mogu samostalno odlučivati žele li ili ne testirati djecu kod kuće te u slučaju da samotestiranje odbijaju o tome obavijestiti školu putem potpisanog obrasca. Svi učenici koji se ne testiraju ili ne mogu predočiti negativan rezultat testa, moraju u samoizolaciju u slučaju kontakta s COVID pozitivnom osobom u školi ili izvan nje, dok učenici koji su negativni na kućnom testu i nemaju simptome bolesti normalno pohađaju nastavu uživo.

Također, kao što stoji u uputama ravnateljima od 9. veljače, za učenike za koje se utvrdi da ih roditelji/skrbnici ne žele testirati testovi neće biti podijeljeni. U slučaju da su im testovi dostavljeni, a u školi se naknadno dozna da ne provode i ne žele provoditi redovito samotestiranje, učenici će biti zamoljeni da testove vrate školi.

27. travanj 2024 20:34