StoryEditorOCM

Istražili smo koliko košta život studenta u Splitu; ispod ovog iznosa ne ide, kapa dolje roditeljima koji to mogu omogućiti djeci

Piše Mia Uzinić
15. siječnja 2024. - 08:00

Splitske studente, u ovo doba inflacije, sigurno je obradovala vijest da je Splitsko sveučilište odlučilo isplaćivati 150 eura tijekom svih 12 mjeseci za ukupno 137 stipendista. Radi se o povećanju od 40 posto, s obzirom na to da je stipendija do sada iznosila 106,18 eura. Na godišnjoj bazi Splitsko sveučilište studentima isplati 1800 eura, što je, uz Zagrebačko sveučilište, rekordan iznos stipendije, kad se uspotređuje s ostalim sveučilištima.

Mi smo odlučili istražiti kolike stipendije daju Sveučilišta u ostalim hrvatskim gradovima. Sveučilište u Zagrebu je ove godine odlučilo dodijeliti čak 438 stipendija za izvrsnost od čega šest stipendija za studente nastavničkih studijskih programa iz područja STEM znanosti, deset za uspješne studente sportaše, 46 podzastupljenim i ranjivim skupinama studenata te 20 stipendija studentima umjetničkog usmjerenja. Ukupan iznos stipendija uvećan je i u Zagrebu te se radi o ukupnom iznosu od 1800 eura.

image

Kampus u Splitu

Nikola Vilić/Cropix

Sveučilište u Rijeci osiguralo je, prema podatcima s privremene liste dobitnika natječaja, stipendije za 101 studenta. Riječki studenti primat će 130 eura tijekom 10 mjeseci, dakle radi se o ukupnom iznosu od 1300 eura. 

Sveučilište u Zadru svojim je studentima pripremilo 120 eura koje će dobivati tijekom 10 mjeseci. Osigurane su 42 stipendije za izvrsnost, dvije za studente koji su ujedno i aktivni sportaši te devet stipendija za studente u stanju socijalne potrebe te studente s invaliditetom. 

Istražili smo i koliko otprilike košta život jednog studenta u gradu Splitu. Pa krenimo od stanova, koji se većinom iznajmljuju samo do šestog mjeseca, iako na većini splitskih fakulteta ispitni rokovi traju sve do sredine srpnja. Studenti su često prisiljeni snaći se kako god znaju za vrijeme ispitnih rokova ili putovati po nekoliko sati na ispite i nazad u svoje primarno mjesto stanovanja.

image


 

Saša Burić/Cropix

Stan jeftiniji od 500 eura možete zaboraviti, ako želite iole pristojne uvjete za život. Pretpostavimo da ste se odlučili pronaći stan s cimerom, ili cimericom, tada će vas samo najam stana koštati 250 eura mjesečno, ako na to dodamo i režije govorimo o iznosu od otprilike 280 eura mjesečno, minimalno. 

Ručak ili večera u menzi su zaista povoljni te iznose otprilike 1,5 eura po obroku, a u razgovoru sa studentima saznali smo da u menzu najčešće odlaze dva puta dnevno što u konačnici iznosi 90 eura mjesečno. Naravno da ovo nije dovoljno za preživljavanje pa nam je skupina studentica svjedočila da potroše još otprilike 200 eura mjesečno na hranu i higijenske potrepštine. Dakle, radi se o ukupnom iznosu od 290 eura mjesečno. 

image

Ovo im je najljepši period u životu

 

Saša Burić/Cropix

Što je studentski život bez povremenih kava i izlazaka s ekipom? Slažemo se da ovo ne spada u osnovne troškove, ali smatramo da studenti imaju pravo uživati u svojoj mladosti. Prema njihovim odgovorima, u prosjeku troše 150 eura na odlaske na kave, u kino i ostalo. Uz to svaki mjesec potroše i 20-ak eura na kopiranje i printanje. A ne daj Bože da slučajno kupe neki novi komad odjeće. 

- Iskreno da vam kažem s ekipom najčešće izlazim po zidićima jer sjesti navečer na piće u neki kafić nam je teški luksuz, to čuvamo samo za posebne prilike. Kave u pauzama su jednostavno dio studentskih rituala, srećom su kave u kafićima oko fakulteta nešto jeftinije. Ja nisam iz Splita, moji mi šalju novac  svaki mjesec, ali imam još i sestru koja studira u Splitu tako da i ja i ona moramo zarađivati za džeparac. Mojim roditeljima nije lako financirati nam ni osnovne stvari pa se trudim koliko god mogu olakšati im - svjedoči nam student druge godine preddiplomskog studija. 

Dakle kada se sve zbroji i oduzme, ispod minimalno 740 eura svaki mjesec u Splitu se studirati jednostavno ne može. Ovdje nikako ne govorimo o studentima koji u Splitu žive s roditeljima, kao ni o onima koji su ostvarili pravo na studentski dom koji košta između 60 i 105 eura, a cijena ovisi o tome je li soba dvokrevetna ili trokrevetna te radi li se o domu na Spinutu ili pak o onome na Kampusu. 

image


 

Saša Burić/Cropix

Ono što sigurno olakšava situaciju je činjenica da su cijene u menzama i cijene doma ostale iste neovisno o inflaciji. Također studentska satnica nikada nije bila veća te sada iznosi 5,25 eura. Osim toga Studentski zbor aktivno radi na subvenciji studentskih troškova pa podsjećamo da su se izborili za subvenciju smještaja za one studente koji ne upadnu u dom. Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je 60 eura za 280 studenata koji ne dobiju dom, međutim Studentski zbor je poslao dopis županu za dodatnih 40 eura subvencije isključivo za studente Sveučilišta u Splitu za što je Županija izdvojila gotovo milijun kuna.

Izborili su se i za besplatnu autobusnu liniju koja povezuje Kampus i Spinut, deset posto popusta za studente u trgovačkom lancu Tommy svake posljednje srijede u mjesecu, a poslali su i dopis Ministarstvu za povećanjem neoporezivog dijela studentske zarade s 24.000 kuna na 5000 eura. 

28. travanj 2024 00:42