StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBeton, a ne drvo

Irma zapela na Dinari! Evo kako se kninska obitelj oduprla strašnom nevremenu na Floridi

Piše Ivo Mikuličin
11. rujna 2017. - 15:15

Uragan Irma je zapeo na Dinari! Dakako, riječ je o figurativnom izrazu, što sugerira kako se kninska obitelj Buač, koja odavno živi na Floridi, oduprla strašnom vjetru, te uopće nije napuštala svoj dom u gradiću New Richay, smještenom 70 milja daleko od puno veće Tampe.

- Mi smo, za razliku od većine žitelja našeg grada, podignuli betonsku, a ne drvenu kuću. Kao što je navada u starom kraju, u našem Kninu, gdje su kuće betonske ili kamene. Stručnjaci za elementarne nepogode prihvatili su, stoga, naš stav da ne trebamo napuštati obiteljsku kuću. Kad je uragan dosegao vrhunac smjestili smo se u našu, prilično veliku garažu, gdje smo sigurno dočekali smirivanje vremena. Prošli smo bez veće štete. Irme se nisu nimalo prepale ni naše dvije kćerke, Marija i Svjetlana. Kao prave Dalmatinke - javila nam se s Floride Andrijana Buač, djevojački Marić.

U teškim danima za stanovništvo Floride Andrijanin suprug Željko Buač nije mislio samo na sebe. Sjetio se svojih Kninjana na južnom dijelu tog američkog poluotoka.
- Na vrijeme sam svoje prijatelje pozvao da dođu k nama. Da se i oni smjeste u našoj garaži. Dobrim dijelom i zbog toga što se točnom pokazala najava kako će Irma biti posebno divlja u južnom dijelu Floride. Da će do Tampe, ipak, malo oslabjeti. No, ruku na srce, nismo još uvijek potpuno mirni. Bojimo se mora, nekog mini-tsunamija. Priroda je nepredvidiva - kazivao nam je Željko.

U našim kontaktima s Floridom časnik za vezu bio je Andrijanin brat Hrvoje Marić, kninski slavuj, koji se iskazao kao prvi tenor šibenskih klapa Maslina i Bonaca.

- Odahnuo sam, kad su mi Andrijana i Željko kazali da su prošli praktički lišo. Imat ćemo, dakako, o čemu pričati, kad stignu na ljeto. Ne mogu oni bez svog Knina. Redovito s Floride stižu barem jednom u dvije godine stižu na svoju Krku - otkio nam je Hrvoje.

09. svibanj 2024 14:07