StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmala princeza

Iako je curica umrla, spasit će živote drugih: srce i bubrezi idu za djecu u Mađarskoj, a jetra je na putu za četverogodišnjaka u Njemačkoj

Piše PSD
5. travnja 2021. - 14:36

Intenzivistički tim Klaićeve bolnice predvođen ravnateljem Goranom Roićem poručio je u ponedjeljak kako je učinjeno sve da se spasi život teško ozlijeđene dvoipolgodišnje djevojčice koja je jučer podlegla ozljedama. Iz Ministarstva zdravstva javljeno je kako će organi djevojčice ići u Njemačku i Mađarsku.

Kako je u podnevnom HTV-ovu Dnevniku javila Margareta Jozinović, Roić je jutros potvrdio da je formalno-pravna procedura za donaciju organa uspješno provedena. O tome se oglasilo i Ministarstvo zdravstva.

- Eksplantacijski postupak je u tijeku. U sklopu međunarodne suradnje s Eurotransplantom prijavljen je darivatelj organa ET 178077 te su putem alokacijskog sustava Eurotransplanta organi dodijeljeni primateljima dječje dobi. Srce i bubrezi prihvaćeni su za primatelje u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg primatelja u Njemačkoj, priopćili su.

Ispred zagrebačke Klinike za dječje bolesti građani od sinoć pale svijeće, ostavljaju cvijeće i igračke za preminulu dvoipolgodišnju djevojčicu koja se od srijede borila za život. Podsjetimo, djevojčica je dovezena iz bolnice u Novoj Gradiški s teškim nagnječenjem mozga. Policija je utvrdila da ju je majka zlostavljala te joj je nanijela teške ozljede. Roditelji su u istražnom zatvoru, a pokrenuta je procedura doniranja organa djevojčice.

image
Ronald Goršić /Cropix

- Nažalost, vrlo tužan epilog slučaja koji je duboko potresao čitavu Hrvatsku, simbolično na jučerašnji dan. Nadamo se da je naša mala pacijentica našla utjehu u vječnosti gdje će biti sigurnija i sretnija nego ovdje, poručio je Roić.

Uz Roića je u pratnji bio intenzivistički tim koji se, kazao je, danonoćno od primitka pacijentica brinuo i skrbio o njoj.

- No, nažalost, priroda ozljeda bila je preteška i unatoč mjerama nije se moglo više učiniti, dodao je.

Istaknuo je da je prije same eksplantacije organa bilo potrebno provesti svu formalno-pravnu proceduru koja je bila vrlo kompleksna. To je, rekao je Roić, jučer uspješno obavljeno u koordinaciji Ministarstva zdravstva, koordinatora za transplantacijski program, s Eurotransplantom čiji je Hrvatska članica i bolničkim koordinatorima.

Kondža: Učinili smo sve

- Proveli smo sve mjere intenzivističkoga liječenja. Rezultat je, nažalost, takav, tragičan, rekla je Karmen Kondža, pedijatrica u Jedinici intenzivnog liječenja.

Dodala je kako je djevojčica koja je imala tragičan život možda učinila da se osvijesti socijalna briga o onima koji su ranjivi.

- Ona će donirati organe i spasit će neke druge živote. Učinili smo sve, rekla je također Kondža.

Roditelji djevojčice su u istražnom zatvoru - istraga je u tijeku, a o njoj ovisi i na koji način će se kvalificirati kazneno djelo. Iz Inicijative "Moramo vam nešto reći" - upozoravaju, sustav je zakazao i reforma se mora dogoditi što prije.

- Da se napravi reforma koja se obećaje već 20 godina, da se oforme timovi koji će se sastojati od medicinskog djelatnika, psihologa i socijalnog radnika koji rade na terenu i idu u nenajavljeni nadzor, a ne najavljeni, kao što je to do sada bilo, rekla je Antonija Skender iz inicijative.

30. travanj 2024 03:49