StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetveliki uspjeh

Hrvatski znanstvenici otrkrili novi mehanizam za borbu s tumorima i virusima: otkriće bi moglo dovesti do razvoja terapija protiv opasnih bolesti

Piše JL
18. rujna 2018. - 10:32

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Rijeci (UniRi) pod vodstvom prof. Bojana Polića objavila je u uglednom znanstvenom časopisu Nature Immunology studiju o novom mehanizmu kojim tzv. prirodnoubilačke stanice našeg imunološkog sustava razvijaju svoje djelovanje prema tumorima i virusnim infekcijama, piše Jutarnji list.

Ovo otkriće ima veliki potencijal primjene kod razvoja antitumorskih i antivirusnih terapija.

Prirodnoubilačke ili NK stanice (engl. Natural killer cells) su limfociti, odnosno podskupina leukocita ili bijelih krvnih stanica, ključnih u obrani organizma od virusnih infekcija, tumora itd.

- NK stanice reagiraju prve na određenu promjenu, primjerice infekciju ili tumor, jer je prepoznaju na temelju promjena izražaja različitih molekula na površini stanice. One su sposobne lučiti različite faktore i ubiti ciljne stanice kako bi ograničile nastalu ugrozu - pojasnio je Bojan Polić, profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

- NK stanice 'patroliraju' našim tijelom i odmah reagiraju na svaku promjenu na različitim stanicama koja odudara od normalnog stanja. One nastaju u koštanoj srži i  stalno se proizvode, a njihov razvojni put do zrelih stanica traje otprilike tjedan dana - dodao je Polić.

Istaknuo je kako NK stanice tijekom  razvoja podešavaju svoje djelovanje prema tumorima i virusima, a taj se proces naziva i učenjem ili edukacijom NK stanica.  Poznavanje mehanizma 'učenja'  NK stanica  je iznimno važno kako bi se eventualno mogli manipulirati njihovim djelovanjem s ciljem razvoja  terapije tumora ili infekcija.

- Mi smo prije desetak godina smo u našem laboratoriju genetskom manipulacijom napravili miševe kojima nedostaje gen za NKG2D, aktivacijski receptor na NK stanicama. Suprotno očekivanjima, uočili smo da NK stanice u mutiranih miševa bolje kontroliraju virusnu infekciju. Tijekom proteklih godina temeljito smo istražili taj fenomen i otkrili novi mehanizam 'učenja' NK stanica . U radu smo također pokazali i koje signalne molekule sudjeluju u tom procesu – pojasnio je Polić.

Naglasio je kako otkriće njegova tima ima veliku mogućnost kliničke primjene.

- Kako su stanice NK vrlo moćne u svom antitumorskom i antivirusnom djelovanju, postoji veliki potencijal njihove uporabe u terapeutske svrhe. Poznavanje molekularnih mehanizama, koji su važni u uspostavljanju njihove reaktivnosti,   daje nam mogućnost i za manipulaciju istima u smislu pojačanja njihove reaktivnost u borbi protiv tumora ili virusnih infekcija  - zaključio je Polić, piše Jutarnji list.

03. svibanj 2024 04:07