StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAPLJICA SPASA

Hoće li više ta kiša? Već danima je nema, poljoprivrednici su već debelo zabrinuti, provjerili smo kad bi im mogla doći pomoć s neba

Piše PSD
19. ožujka 2022. - 18:28

Oće li više ta kiša? Pitanje je koje smo od više ljudi čuli posljednjih dana i to ne samo od onih koji žele da im posađeno uspije nego i svi oni koji planiraju čistiti masline ali nemaju kud s obrezanim granama. Stara praksa paljenja nije moguća na toliko suhom tlu i mnogi vape za kapljicu spasa.

Kiše u cijeloj Hrvatskoj nije bilo, te se epizoda od 19 suhih dana nastavlja. Tlo je ne samo uzduž Jadrana, nego i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj ekstremno suho. U tako suhom tlu posijano sjeme povrtlarskih kultura sigurno neće nicati, ako se ne zalijeva odstajalom vodom i to ne tijekom jutarnjih sati, već tijekom podneva kad su temperature znatno više od jutarnjih, piše agroklub.

Kako je prihrana ozimih kultura već obavljena, bojimo se da će njen efekt na rast i razvoj biljaka u suhome tlu trenutno biti znatno umanjen. Kada će kiša provjerili smo na stranici Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Nažalost, pojavu kiše u Dalmaciji ne očekujemo ni cijeli sljedeći tjedan.

image

Split

DHMZ
image

Sinj

DHMZ

Dani će obilovati sijanjem Sunca, a temperature će biti proljetne, dosezati će i do 16 stupnjeva. 

image

Dubrovnik

DHMZ

Uživajući u sunčanim danima vrijedno se prisjetiti jedne stare pučke izreke: “Bolje da te majka bije, nego ožujsko Sunce ugrije“. I zato se njegovu sijanju ipak ovog mjeseca ne treba pretjerano veseliti. Suhi i sunčani dani bit će po volji samo onih koji još nisu obavili rezidbu voćaka i vinove loze.

Sadnju loznih cijepova i mladih voćaka u suho tlo ne savjetujemo. Da, zato je bolja sadnja u kasnu jesen čim lišće otpadne, objavljeno je na portalu agroklub.

04. lipanj 2024 12:08