StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRadila svoj posao, ali

HND I SNH oštro osudili neprimjereno ponašanje policajca prema HRT-ovoj novinarki dok je izvještavala iz doma za starije u Splitu  

Piše Šibenski.hr
8. travnja 2020. - 15:58

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske oštro osuđuju krajnje neprimjereno postupanje policijskog službenika prema ekipi Hrvatske radiotelevizije i ostalim novinarima 7. travnja 2020. navečer tijekom javljanja uživo ispred Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu. Prioćenje donosimo u cjelosti:

Dok je trajala evakuacija štićenika Doma zbog izbijanja zaraze koronavirusom, pripadnik PU splitsko-dalmatinske je, uletjevši u kadar, prekinuo javljanje HTV-ove novinarke Ivane Šilović ne držeći se predviđenog razmaka i bez zaštite opreme. Pritom se bahato i povišenim tonom, mašući rukama i uz povike, obraćao novinarki, njezinu gostu, televizijskoj ekipi i ostalim novinarima riječima: "Ajmo ća odavde, ko je ovo ovdi, aloo gospodo, nema veze što rade neću da vidim nikoga ovde." Incident je zabilježen na snimci portala Dalmacija danas. Važno je napomenuti kako su novinari stajali na mjestu za koje su upravo od Interventne policije dobili dopuštenje.

Uvažavajući prevenciju i mjere koje bi, prema uputama Stožera civilne zaštite RH, trebale jamčiti sigurnosti svim građanima, pa tako i novinarima, HND i SNH još jednom upozoravaju na zahtjev da se novinarima, snimateljima, fotoreporterima i drugim medijskim djelatnicima mora osigurati siguran i neometan rad. Niz zahtjeva kao i prijedloga mjera koje smo već uputili Vladi RH, Ministarstvu kulture i nadležnim tijelima putokaz su kako tretirati novinare, medije i medijske djelatnike u ovoj za sve složenoj situaciji.

Podsjećamo kako je potkraj ožujka Silvana Uzinić, novinarka Slobodne Dalmacije, zbog šetnje kojom ničim nije ugrožavala svoju ili tuđu sigurnost privedena u policijsku postaju. Tada je javnost doznala kako je nepotrebnoj policijskoj brutalnosti (rušenjem na pod i zavrtanjem ruke) bio izložen i slučajni prolaznik koji je pokušao pomoći novinarki i njezinoj kolegici, kojoj su policijski službenici nakon prepirke oduzeli mobitele, izbrisali snimke i potom ih priveli u postaju uz tvrdnju da su pozivale na građanski neposluh. Na događaj je reagirao i Jadran Kapor, glavni urednik Slobodne Dalmacije. I kada smo pomislili da smo iz tog slučaja svi nešto naučili, dogodio se novi incident.

Još jednom upozoravamo kako su novinari i svi medijski djelatnici u trenucima krize pravodobnim izvještavanjem od vitalne važnosti za funkcioniranje društva. Zadaća je vlasti da im to omogući.

HND i SNH pozdravljaju brzu reakciju Policijske uprave splitsko-dalmatinske, koja se medijima i javnosti obratila javnom isprikom zbog neprimjerenog ponašanja svog službenika. Smatramo to pozitivnim pomakom i dobrom porukom javnosti jer je, kako se pokazalo i u navedenim slučajevima, vrlo malen korak od prevencije do represije. 

 

Za Izvršni odbor HND-a
Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva 

Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske

Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica Ogranka HND-a na Hrvatskoj televiziji

25. travanj 2024 11:35