StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetslab rezultat

HDZ ostvario najgori rezultat u povijesti: lošiji su nego na izborima poslije Tuđmanove smrti!?; Evo što članovi najjače stranke u Hrvata zamjeraju Plenkoviću, popis je podugačak...

Piše Anita Belak-Krile
28. svibnja 2019. - 10:35

Otkad je izabran za predsjednika HDZ-a, karijera Andreja Plenkovića kretala se samo uzlaznom putanjom. Bilo je tako sve do ove nedjelje kad je brod kapetana Plenkovića doživio havariju. Ma što god on govorio, kompletnu odgovornost za podbačaj HDZ-a na europskim izborima nosi upravo lider HDZ-a. Nisu krivi ni kandidati na listi, ni lokalni šefovi ogranaka koji nisu uspjeli hadezeovce u dovoljnoj mjeri izvući na birališta, makar je Plenković danas svima posalo depešu da do kraja tjedna podnesu analizu rezultata i izvješće o tome što su i kako radili na terenu.

Europski izbori prvi su veliki poraz HDZ-a otkako mu je Plenković na čelu. Izborni rezultat koji su ostvarili u nedjelju najgori je u njihovoj povijesti. Lošiji je čak i od rezultata koji su postigli nakon što je umro prvi predsjednik Franjo Tuđman i kad je stranka bila u potpunom rasulu. Te 2000. godine HDZ je dobio preko 30 posto, a na vlast je došao Ivica Račan s partnerima. Postotak je lošiji i od onoga kad je Ivo Sanader završio u zatvoru i kad su na izbore izašli izranjavani teškim korupcijskim aferama.

Slab rezultat od 22,72 posto jasno nagovještava da Plenkoviću predstoji neugodno razdoblje do parlamentarnih izbora 2020. godine. Pitanje je koliko stranka ima prostora za rast do parlamentarnih izbora. Plenković smatra da ima dovoljno.
Iako to žestoko negira šefa HDZ-a je njegova 'light' lista definitivno skupo stajala. Pokazalo se u nedjelju i ono što se činilo dojučer nemoguće - da HDZ ne može kao prije računati na poslušnu HDZ-ovu biračku vojsku koja zaokružuje listu bez obzira tko je na njoj.

U HDZ-u ima različitih mišljenja zašto se to dogodilo, no moglo bi se nakon svega reći da ovdje nisu uopće presudili ideološki problemi, iako se to čini na prvu, nego u prvom redu liderska isključivost Andreja Plenkovića.

Završio sastanak vrha HDZ-a: opet se spominjali 'crni labudovi', Brkić prvi napustio središnjicu, Plenković pokušavao objasniti zašto su podbacili na izborima; 'Velik dio stranaka imao je cilj da nas napada i napravi štetu'

Kao prhut s revera, otresao je tako Plenković sve primjedbe koje su mu stizale dok je sastavljao listu. Bio je siguran u pobjedu, nakon koje bi Hdz nastavio dalje uređivati prema svojim mjerilima. Međutim pokazalo se kako umivena nova lica pristojnog HDZ-a, nisu dobar mamac za birače. Za njih ovaj put nisu glasale ni dugogodišnje utvrde u Ličko-senjskoj županiji i Dalmatinskoj zagori. Plenković ni danas nije prihvaćao kritike, na pitanja novinara oko liste odgovorio je kako su svi teze o nedovoljnoj prepoznatljivosti kandidata - isfabricirane. Upitan smatra li da bi trebao podnijeti ostavku, u čudu je odgovorio otkud je takvo pitanje upućeno njemu "koji je pobijedio na izborima".

Za razliku od HDZ-ovih kandidata Mislav Kolakušić i Ruža Tomašić primjerice kao magnet su privukli preferencijske glasove i samo zbog njih ukupni rezultati njihovih lista su skočili. U SDP-u Biljana Borzan je osvojila je 64.736 što je ogromna razlika u odnosu prije pet godina kad je privukla 8.352 birača. U HDZ-u nije bilo ni jednog kandidata koji je osobno proizveo takav preferencijski učinak. Ressler je dobro prošao ali svakako ne zbog vlastite karizme nego zbog prvog mjesta na listi.

Sad traže „crnog labuda“ jer ako ga ne pronađu onda će sami morati snositi krivicu za neuspjeh. Plan da se pokriju teorijom „crnog labuda“ u ponedjeljak je silno ismijan po društvenim je mrežama gdje se šire urnebesne montaže.
HDZ-ovci s kojima smo jučer razgovarali prilično su razočarani.

- HDZ je uvijek imao svoje lijevo i desno krilo. A sad na listi nije bilo nikoga iz ovog drugog krila. Lista je bila eksperiment kojim je Plenković htio potvrditi svoju snagu i neki svoj novi HDZ, no glasači su pokazali što o tome misle. Sad Plenković ne samo da je otvorio bokove protivnicima izvan stranke nego je gotovo pa prostro crveni tepih Davoru Stieru koji je dosada jedini najavio da će mu biti protukandidat na unutarstranačkim izborima – smatra jedan od HDZ-ovih dužnosnika.

Dio HDZ-ovaca zamjera Plenkoviću ratifikacija Istanbulske konvencije, odbacivanje referendumskih inicijativa kao i spornu mirovinsku reformu te sukob sa sindikatima. Sve ih je to skupa, smatraju, koštalo glasova. Da se okreće vjetar koji je puhao u Plenkovićeva jedra, nagovijestila je upravo referendumska inicijativa "67 je previše", u kojoj je veliki broj potpisa građana širom otvorio dotad zakračunata vrata iza kojih su na otvoreni prostor nagrnuli uspavani protivnici i s ljevice i s desnice.

- Plenković Hrvatsku želi voditi umjerenim putem, podalje od poljskih ili mađarskih modela koje simbolizira Viktor Orban, no nakon ovih rezultata to će biti teže. Poznato je kako je njegov mogući protukandidat Stier sklon konzervativnijoj opciji. Duh iz boce naa ovimje izborima izašao i neće se samo tako vratiti nazad, morat ćemo balansirati između željenog i mogućeg kako bi preživjeli na idućim parlamentarnim izborima. A tu su i naši koalicijski partneri o kojima također trebamo voditi računa. Neće to biti jednostavno… - žali se sugovornik iz HDZ-a.

U Irskoj dobili samo jedan glas

Pokazalo se da HDZ nije više toliko popularan ni u dijaspori. S velikim valom iseljavanja zadnjh godina čini se da se i tu neke stvari mijenjaju. Premda su ukupno osvojili 52 posto glasova u dijaspori, u tradicionalnoj utvrdi u Njemačkoj potukli su ih Suverenisti i Neovisni za Hrvatsku, dok je HDZ bio tek treći. U Irskoj je glasalo 53 birača, a HDZ je dobio jedan glas!

30. travanj 2024 05:14