StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPlodovi zemlje

Evo kako ministar Krstičević objašnjava svoju pozamašnu imovinu: Tvrdi da je od roditelja poljoprivrednika dobio 6,6 milijuna kuna; Nakon imenovanja taj iznos procjenjivao je na ‘pet, šest tisuća eura’

Piše Goran Penić
31. siječnja 2020. - 14:28

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević još je jedan u nizu ministara u Vladi Andreja Plenkovića s nelogičnostima u svojoj imovinskoj kartici.

 

Samo tri dana nakon što je dužnosti ministra zdravstva razriješen Milan Kujundžić, upravo zbog afere s nekretninama i krivog navođenja stanja imovine u kartici, portal Index u srijedu navečer objavljuje priču o krivo ispunjenoj imovinskoj kartici ministra Damira Krstičevića, koji bi trebao biti i šef izbornog stožera predsjednika HDZ-a za još jedan mandat na čelu vladajuće stranke.

 

Krstičević je tako, prema pisanju Indexa, u imovinskoj kartici gotovo prepolovio vrijednost i površinu obiteljske vikendice u Žaboriću kod Šibenika.

 

Gola istina

 

U imovinskoj kartici koju je predao 19. siječnja 2016. procijenio je da kuća u Žaboriću vrijedi 638.400 kuna, odnosno preračunato u eure 83.000 eura. Međutim, kuću je 23. srpnja 2004. sa suprugom kupio za 160 tisuća eura, što je vidljivo iz kupoprodajnog ugovora do kojeg su došli na Indexu. Dakle, Krstičević je nakon 12 godina što je kupio kuću umanjio njezinu vrijednost upola, kao da su cijene nekretnina na moru u tih više od desetljeća padale, a ne rasle. Krstičević i njegova supruga zajednički su kupili kuću, da bi je pet mjeseci kasnije ministar obrane prepustio u cijelosti supruzi preko darovnog ugovora i otad je ona jedina vlasnica nekretnine.

 

Također, u imovinskoj kartici naveo je da je riječ o kući površine 120 četvornih metara, no kuća s okućnicom je površine 302 četvorna metra, odnosno 182 četvorna metra više nego što je upisano u imovinskoj kartici.

 

Krstičević je medijima jučer najavio da će Povjerenstvu poslati novu, ispravljenu karticu, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ići će u redovitu proceduru provjere kartice. Krstičević je još u srijedu navečer, kada je Index objavio priču, Povjerenstvu predao novu karticu, ali ju je jučer odmah i povukao jer mora još nešto ispraviti. Za HRT je rekao da je kuću u Žaboriću, koja je građena 1982., kupio 2004. za 160.000 eura i da je na taj iznos platio porez državi. Kada je, tvrdi, 2016. ispunjavao imovinsku karticu, kuću je procijenio na 83.000 eura i nije se “vezao za kupoprodajni ugovor”.

 

- Znaju se ljudi od kojih sam kupio kuću. Kupoprodajni ugovor ovjeren je kod bilježnika, a kada sam upisivao u imovinsku karticu u tom trenutku nakon 12 godina, znam kako je izgledala ta kuća unutra, i ja sam to procijenio, ne vezujući se uz kupoprodajni ugovor, jer u imovinskoj kartici piše približna procijenjena vrijednost nekretnine – rekao je Krstičević za HRT.

 

Za površinu kuće je rekao da je stavio samo veličinu stambenog prostora od 120 kvadrata, a da nije i okućnicu veličine 182 četvorna metra i da je to “gola istina”.

 

No, možda je od pogreške u imovinskoj kartici zanimljiviji način stjecanja nekretnina i imovine. Naime, Krstičević u aktualnoj imovinskoj kartici navodi da u svom vlasništvu i u vlasništvu supruge ima dva stana u Zagrebu, vikendicu u Žaboriću, građevinsko zemljište u Remetama, garažu u Zagrebu, osobni automobil, dionice HT-a, ali i štednju od čak 385.000 eura. Za dva stana u Zagrebu i vikendicu u Žaboriću navodi da ih je dobio “darom roditelja od prodaje poljoprivrednih proizvoda”, a da je štednju također stekao “darom roditelja od prodaje poljoprivrednih proizvoda i poljoprivrednog zemljišta”.

 

Voćnjak i loza

 

Ako se zbroji sva vrijednost ovih nekretnina i štednje, ispada da su Krstičevićevi roditelji od prodaje poljoprivrednih proizvoda i zemljišta zaradili 6,6 milijuna kuna i da su mu to darovali. Jedan stan od 160,5 četvornih metara u Zagrebu procijenio je na 1,6 milijuna kuna, a drugi zagrebački stan od 111 četvornih metara na 927.960 kuna, dok vikendica stvarno vrijedi gotovo 1,2 milijuna kuna, a na banci ima i 2,9 milijuna kuna štednje. Građevinsko zemljišta od 868 metara četvornih procijenio je na 593.712 kuna, a garažu od 38 kvadrata na oko 75.000 kuna. Njih je, navodi, kupio prihodom od nesamostalnog rada.
Je li moguće da se prodajom poljoprivrednih proizvoda zaradi 3,7 milijuna kuna, a prodajom proizvoda i zemljišta dodatnih 2,9 milijuna kuna?

 

 

 

 

Možda i jest, ali neki naši sugovornici iz Vrgorca kažu da je to poprilično teško.
Krstičevićeva obitelj potječe iz naselja Umčani u Vrgorcu. Otac Rade umro je prošle godine, a majka Ljubica još je živa. Sugovornici bliski obitelji kažu da je istina da je pokojni otac imao OPG koji je dobivao i poticaje, te da je u svom vlasništvu imao i nešto zemlje. Imali su, kaže nam sugovornik, voćnjak i lozu. No, drugi sugovornik iz Vrgorca tvrdi da je nemoguće da se toliko novca zaradi od poljoprivrede u tom kraju.

 

- Pitajte bilo koga u Vrgorcu, svi znaju priču o Krstičeviću i da je nemoguće da su toliko stekli na račun poljoprivrede. Jedino ako su naftu pronašli – šali se naš sugovornik.

 

Krstičević u Zagrebu ima prijavljeno prebivalište na adresi Nova ves 73. Prema podacima iz zemljišnih knjiga, osobno je vlasnik dvaju stanova u istoj zgradi, garaže i spremišta. Jednosoban stan u prizemlju veličine je nešto više od 50 četvornih metara, a na prvom katu ima i četverosoban stan od 112,5 metara četvornih. Vjerojatno je riječ o nekretninama koje je prijavio u imovinskoj kartici kao jedan stan od 160,5 metara četvornih. Vlasnik je i garaže u podrumu od sedam kvadrata, te spremišta od preko tri kvadrata.

 

Ne djeluje dramatično

 

Nakon što je 2016. predao imovinsku karticu Krstičević je za tportal pojašnjavao kako je stekao imovinu.
- Nekretnine koje posjedujem primarno sam stekao vlastitim radom. Naime, 16 godina sam bio u poduzetništvu. Tvrtka “M San” ostvaruje godišnji promet od oko 1,7 milijardi kuna. Kao menadžer dobivao sam bonuse na temelju ostvarenih rezultata, što je normalno u poslovnom svijetu. Što se tiče drugih izvora prihoda, naveo sam i dio koji sam kao sin jedinac dobio i od roditelja. Oni se bave poljoprivredom i imaju veliko zemljište s nasadima loze, nektarina, mandarina... Ako hoćete preciznije, kroz 15-ak godina dobio sam oko pet, šest tisuća eura - rekao je tada.

 

Premijer Andrej Plenković jučer je novinarima rekao kako mu slučaj s imovinskom karticom Damira Krstičevića ne djeluje dramatično da bi to predstavljalo problem za unutarstranačke izbore u HDZ-u.
- Ne djeluje mi ovo tako dramatično. Mislim da je on to sve objasnio - odgovorio je Plenković.

 

Ministar Oleg Butković je pak rekao kako treba pitati one koji su pogriješili s ispunjavanjem kartica jesu li naučili lekciju.
- Mi te kartice moramo ispuniti kako treba, i to je to – rekao je Butković, a za Krstičevića “da to nije neka velika pogreška, ali da ga ne brani”.

Roditeljski pokloni:

1,6 milijuna kuna
stan od 160,5 četvornih metara u Zagrebu
927.960 kuna
drugi zagrebački stan od 111 četvornih metara
1,2 milijuna kuna
vikendica u Žaboriću
2,9 milijuna kuna
štednja

05. svibanj 2024 15:55