StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEDJELJOM U 2

Dunja Mazzocco Drvar: Povećani broj bolesti, komarci usred zime... to su izravne posljedice klimatskih promjena

Piše Šibenski.hr
14. studenog 2021. - 16:21

Ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Dunja Mazzocco Drvar bila je gošća današnje emisije Nedjeljom u 2, gdje je govorila o klimatskih promjenama i planovima za njihovo rješavanje, prenosi Večernji list. Na početku je prokomentirala kritike na račun njezinog odlaska u državnu agenciju.

- Nisam otišla direktno s televizije u Agenciju. Odlučila sam da je vrijeme da se počnem baviti klimom i klimatskim promjenama. Zaposlila sam se u udruzi koja se bavila klimatskim projektima, a onda se pojavio taj natječaj i to je bio zaista izazov. Otvorilo se radno mjesto koje je trebalo stručnjaka - kazala je Mazzocco Drvar. Na pitanje je li morala ući u HDZ da bi postala ravnateljica, odgovorila je:

- Naravno da nisam, ravnatelji agencija su stručni ljudi koji obavljaju tu funkciju. Klimatske promjene utječu na zdravlje Kazala je da brojke stvarno pokazuju klimatske promjene.

- Zato nije ni čudo da su meteorolozi prvi primijetili globalno zatopljenje. Činjenica je da se na početku govorilo o tome kao nečemu dalekom. Onda je ta opasnost postajala sve neposrednija. Kada smo vidjeli da je zagrijevanje došlo 1,1-1,5 stupnjeva, shvatili smo da je situacija ozbiljna - kazala je. U Hrvatskoj se bilježi porast od nešto više od 1,1 stupanj.

- Druga su stvar posljedice tih meteoroloških parametara koje se događaju na cijeli živi svijet. Ne govorimo samo da ćemo imati sve više toplinskih valova, sve više uragana, sušna razdoblja i razdoblja s prevelikim oborinama, nego već govorimo i o reperkusijama na ljudsko zdravlje - upozorava.

Kao primjer navodi povećani broj bolesti koje su direktna posljedica klimatskih promjena.

- Imamo cvjetanje nekih biljaka puno duže nego što je bilo prije, pa ako je ambrozija nekad cvjetala 2 tjedna do mjesec dana, sada se to produžuje na 2 do tri mjeseca pa će alergičari praktički četvrtinu godine patiti od peludne alergije. Komarci su također dobar primjer, nekada je bilo perioda u godini kada komarce uopće nismo imali, sada ih možete vidjeti za Božić i na Uskrs itd. I nisu to samo domaći komarci, nego komarci koji dolaze iz područja odakle donese vrlo ozbiljne bolesti - napominje.

Upitana za argumente dijela znanstvenika koji tvrde da su promjene normalne i ciklički se ponavljaju kroz povijest, kazala je: - Neki znanstvenici su govorili o tome prije nekoliko godina, ali situacija se u zadnjim godinama toliko promijenila, da i oni shvaćaju da se stvari otimaju kontroli. Kroz povijest koncentracije CO2 su se zadržavale između 180 i 280 dijelova u milijunu i na grafovima se lijepo vidi kako je pomak u odnosu na te oscilacije na CO2 i u oscilacijama temperature, dakle nedugo nakon što bi se promijenile koncentracije CO2, mijenjale su se i temperature. Sada imamo toliko brz i toliko ekstreman porast kakav nikada do sada u povijesti nismo imali! Sada smo na 414. Dakle 280 se smatra nekakvom srednjom razinom u kojoj bismo zadržale ove temperature, odnosno klimatske uvjete u kojima možemo lijepo živjeti, a sada smo otišli toliko daleko od toga da je snažna i brza klimatska akcija definitivno neophodna - poručila je.

Dogovorima na konferenciji zu Glasgowu je zadovoljna.

- Bilo je skeptika koji su smatrali da se neće ništa dogoditi. Jedna je stvar ono što je bilo u medijima, a drugo ono što je bilo jučer navečer kada su se potpisali sporazumi - kazala je, pa dodala da ona nipošto nije razočarana.

- Ostvarili smo sve po što smo išli. Čak ni ja nisam očekivala da ćemo sve uspjeti - priznaje Mazzocco Drvar. Komentirajući kritike Zelene akcije jer se Plomin planira zatvoriti do 2033., kazala je da je to najkasniji rok, ali da je cilj što prije to učiniti. 

- Vjetar stalno ne puše, a sunce stalno ne sja. To su izvori energije koji su nestalni.  Dok ne osiguramo stalne izvore, moramo zadržati održive oblike energije - objasnila je zašto solariziranje domova ne može biti jedino rješenje. Govoreći o izgradnji novog reaktora NE Krško, napomenula je da to ne gradi Hrvatska nego Slovenija. 

- Hrvatska će raditi solariziranje domova, ali zato jer je to nestalna energija, ići ćemo i prema geotermalnim oblicima i vodiku...

09. svibanj 2024 08:58