StoryEditorOCM

Drama na dalmatinskom otoku: ugriz ose doveo turista na rub smrti, a brodice Hitne pomoći bile su kilometrima daleko!

Piše Anton Hauswitschka
7. rujna 2023. - 13:59

Prava drama odvijala se u utorak u Zaklapatici na Lastovu kada je njemačkog turista dok je večerao ugrizla osa.

Šezdesetogodišnjak je, po svemu sudeći, alergičar, pa je ubrzo pao u anafilaktički šok. Odmah je pozvana otočka liječnica koja je mu je odmah dala propisanu terapiju.

Kako nam kažu otočani, nesretni njemački turist nije reagirao ni nakon treće doze lijeka, pa je doktorica ustanovila da je zbog jake alergijske reakcije u kritičnom stanju te da ga treba hitno prevesti u bolnicu.

image

Gumenjak Frane Škratulje kojim je prevezao njemačkog turista u kritičnom stanju na Korčulu

Privatni album

Da nije bilo Frane Škratulje, vlasnika "Santor Travela" i njegova desetak metara dugog gumenjaka kojim prevozi turiste na izlete, ljetovanje na Lastovu za tog bi se gosta završilo tragično. Naime, budući da je u utorak navečer puhala jaka bura, prijevoz helikopterom nije bio moguć pa je pozvana brodica za hitne slučajeve koja je stacionirana u Dubrovniku.

- Rekli su nam da im je do Lastova potrebno od dva do dva i pol sata plovidbe, a budući da je bilo mora, put bi trajao sigurno i duže – kaže naš sugovornik, ukazujući kako bi takva brodica trebala biti bliže stacionirana udaljenim otocima poput Lastova.

image

Gumenjak Frane Škratulja kojim je prevezao njemačkog turista u kritičnom stanju na Korčulu

Privatni Album/

- Park prirode Lastovo ima adekvatnu brodicu, no dok bi se skupila posada, dok bi stigli u Zaklopaticu, čovjek bi vjerojatno umro te sam odmah ponudio da ga do korčulanske uvale Brna prevezemo mojim gumenjakom ako nam vremenski uvjeti to dozvole. Uz liječnicu koja je turistu dala infuziju te kisik kako bi disao, s nama je oko 20 sati krenula i medicinska sestra te moj skiper.

Iako je stanje mora bilo između četiri i pet, procijenili smo da ćemo bez rizika stići do Korčule i nastavili plovidbu. U Brnu smo stigli za pola sata, a tamo je već čekala Hitna pomoć koja je Nijemca odvezla u dubrovačku bolnicu – prepričao nam je Škratulja, dodajući kako su im javili da se turist u medicinsku ustanovu stigao u zadnji trenutak te da se oporavlja.

- Sreća je da sam bio tu, no ova situacija pokazuje koliko smo daleko i koliko je nužno da neka brodica, bio to policijski brod, brodica Hitne pomoći ili Lučke kpetanije mora biti stacionirana bliže Lastovu, a ne da su svi vezani u Dubrovniku - zaključuje Lastovac.

27. travanj 2024 17:13