StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEPOSTOJEĆI SMJEŠTAJ

Dalmacijom haraju lažni iznajmljivači apartmana, a najviše ih je iz Srbije! Evo kako ‘operiraju‘ i zarađuju na veliko

Piše Dijana Turić
14. kolovoza 2023. - 08:28

Na crnim listama turističkih iznajmljivača s područja Makarske rivijere našla su se lažna imena "vlasnika" apartmana koji goste namame da im uplate akontaciju za boravak koji ili ne postoji ili postoji, ali vlasnik nema veze s takvim rezervacijama.

Naime, gost posredstvom interneta pronađe smještaj za svoju obitelj i za sedam do 10 dana uplati predujam s tim da mu lažni iznajmljivač pošalje slike apartmana za koji se kasnije ustanovi da uopće ne postoji. Poneki smještajni objekti i prostori zbilja i postoje, ali je prevarant ukrao fotografije tuđih apartmana pa gost koji satima vozi iz inozemstva do Makarske na kraju shvati da je prevaren jer stvarni vlasnik uopće nije zaprimio njegovu rezervaciju.

Na stranici Crna lista iznajmljivača na Facebooku opisan je modus operandi lažnih iznajmljivača čija su sjedišta uglavnom u inozemstvu i koji na poruke zainteresiranih gostiju, odgovaraju na vrlo lošem hrvatskom jeziku pa osoba ima osjećaj kao da komunicirate s robotom.

Stoga je gostima prije bilo kakve uplate boravka bitno napomenuti da se najprije obrate lokalnoj turističkoj zajednici kako bi provjerili je li njihov domaćin zbilja postoji. Kako su nam kazali iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, tijekom ove godine Policijska postaja Makarska je evidentirala pet takvih kaznenih djela - prijevara na štetu stranih državljana.

O evidentiranim događajima upoznato je Državno odvjetništvo, te se provodi kriminalističko istraživanje.

- Građanima se preporuča da pripaze putem kojih oglasa i internetskih stranica pronalaze smještaj te da provjere ima li za određeni smještaj recenzija korisnika. Također je potrebno pripaziti je li osoba koja iznajmljuje smještaj stvarno i osoba koja je za njega odgovorna.

Iznajmljivač bi se trebao potpisivati punim imenom i prezimenom, a njegovi osobni podaci i podaci agencije trebali bi se nalaziti na svim promotivnim materijalima, uključujući i društvene mreže i internetsku stranicu putem koje se oglašava. Ako su u mogućnosti, savjetujemo građane da prije uplate novca obave i detaljnije provjere putem nadležnih institucija kako bi se uvjerili da se određena nekretnina doista iznajmljuje te da je osoba ili agencija koja oglašava najam doista za to i ovlaštena.

Sklapanje poslova putem Interneta kao što su, primjerice, unajmljivanje stana ili apartmana, kupnja vozila i slično, donosi veći rizik od onog kada se to radi u osobnom kontaktu s ponuđačem. Naime, ono što možemo savjetovati je da osobe koje imaju namjeru platiti određenu uslugu, obave potrebne provjere, pronađu osobu koja za njih može obaviti provjeru je li točna informacija da se iznajmljuje, odnosno da obavljanje ovih poslova prepuste agencijama i ovlaštenim osobama koje će za njih obaviti potrebne provjere – kazali su iz policije, uz napomenu kako je razvidno da su internetski prevaranti vrlo inovativni u korištenju novih tehnologija, ali i da vješto koriste spoznaje ljudske psihologije pa svaki korisnik interneta može biti njihova meta.

Da su prijevare na štetu gostiju koji rezerviraju smještaj za koji se kasnije utvrdi da je lažan, učestale u svim mjestima Makarske rivijere, potvrdili su nam direktori turističkih zajednica. Kako kaže Ante Jurišić, direktor Turističke zajednice (TZ) Baška Voda, ovakve vrste prijevara nisu ništa novo.

- Znam za taj problem o kojem sam čuo od par mještana. Prije desetak dana su nam gosti tražili provjeru iznajmljivača prema broju ulice u kojoj su svi brojevi neparni, a njima je rečeno da se smještajni objekt nalazi na parnom broju.

Na kraju se uspostavilo da u toj ulici zbilja ne postoji iznajmljivač kojeg su tražili, ali nismo sigurni je li riječ o prijevari ili osobi koja apartmane iznajmljuje nelegalno – tvrdi Jurišić.

Lažni iznajmljivači i apartmani nisu novina za Ivu Mravičića, direktora TZ-a Tučepi, koji je kazao da je slučajeve prijevare ovog ljeta zabilježio tri puta.

- Riječ je o nepostojećem imenu i prezimenu u Tučepima ili osobi kojoj se uplata mora obaviti na bankovni račun u Njemačkoj ili Srbiji. Srećom, gosti prije uplate akontacije, zovnu turističku zajednicu i provjere je li apartman registriran – ističe Mravičić.

I TZ Makarska čestu nazivaju gosti koji žele provjeriti postoji li uopće njihov apartman u gradu. Prema riječima Tonča Lalića iz TZ-a, lani je po Makarskoj "operirala" Ukrajinka koja je uzimala novac za nepostojeće apartmane s ukradenim fotografijama.

Ista stvar je i u Drveniku pa je tako Duje Lozina, TZ-ov direktor, bio žrtva prevaranata.

- Nedavno je žena iz Srbije iznajmljivala smještaj u Drveniku, ali je ukrala fotografiju upravo mojih apartmana. Prevaranti su uglavnom iz Srbije, ali sada srećom postoje crne liste pa se gosti bolje informiraju.

Lani su prevaranti preveslali devetoro gostiju koji su uplatili boravak u udarnom terminu, a najgore je što su došli s petero djece pa je to bio kaos – naglašava Lozina.

27. travanj 2024 18:23