StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsuživot s virusom

Covid završio s odmorom: u Srbiji više od tisuću novozaraženih, u Makedoniji 800, Crnoj Gori 400. Trend prate Hrvatska i Slovenija

Piše Davor Krile/SD
15. kolovoza 2021. - 10:43

Koronavirus na Balkanu, nakon duljeg odmora, iznova pleše svoj divlji ples: u zadnja 24 sata više je od tisuću novozaraženih u Srbiji, 800 u Sjevernoj Makedoniji, 400 u Crnoj Gori. Na Kosovu je testirano 9.169 građana, od kojih je čak 1.370 pozitivnih. Iznova se i mrtvi broje u desecima, a intenzivnije se posvuda pune i covid-odjeli i respiratorski traktovi u bolnicama.

U Bosni i Hercegovini od jučer službeno broje 260 novopozitivnih i jednog preminulog, no svi znaju da to nije prava slika stanja. I Hrvatska se s 367 novozaraženih uklapa u regionalni epidemiološki trend. Čak i Slovenija broji snažan porast infekcija, 264 u zadnja 24 sata, i više nego 14-postotni udio pozitivnih na testovima, premda je dežela regionalni šampion u procijepljenosti, s više od 40 posto potpuno zaštićenih. Kako bi dodatno povećali imunizacijsku zaštitu stanovništva, tamošnje su se zdravstvene vlasti s crkvenima dogovorile o cijepljenju vjernika pred crkvama i na hodočašćima na sam blagdan Velike Gospe. Dolazak mobilnih liječničkih ekipa pred crkve u najvećim slovenskim marijanskim svetištima organizirali su zajednički svećenici i predstavnici ljubljanskoga Instituta za javno zdravlje.

image
Vojko Basic/Cropix

Slovenska Vlada objavila je i da od 23. kolovoza ukida strancima slobodan tranzit kroz svoju zemlju: svi će za ulazak u Sloveniju trebati priložiti dokaz o cijepljenju, potvrdu o preboljelom covidu ili negativan test. Ova će mjera zasigurno utjecati na mnoge strance koji se odmaraju u Hrvatskoj, a kući moraju putovati kroz Sloveniju, da skrate svoj boravak na Jadranu. Slovenija također iznova propisuje i obvezno nošenje zaštitnih maski za posjetitelje svih javnih i kulturnih priredbi u zatvorenome, a maske postaju obligatne i za okupljanja na otvorenome, ako je na njima više od 100 osoba.

Na imunizacijskim tablicama na prostoru bivše SFRJ već dulje vrijeme više ne prednjači Srbija, koja je u početku slovila za šampiona vakcinacije, no u međuvremenu je Slovenija pretekla. Osim toga, od oko 40-ak posto cijepljenih u Srbiji dobar dio je tretiran kineskim i ruskim cjepivima, povrh čega je i protok vremena doveo do ukupnog imunološkog pada, o čemu svjedoče brojke novozaraženih. Hrvatska je, prema web stranici Our World in Data, dosad potpuno cijepila 37 posto svog stanovništva, dok je 3,4 posto populacije primilo samo jednu dozu i čeka na potpuni tretman. U Crnoj Gori je potpuno cijepljena četvrtina stanovništva, u Sjevernoj Makedoniji njih oko 21 posto. Kosovo, koje je u početku bilo najsporije u procesu cijepljenja, više nije na balkanskome začelju: posve je cijepljeno oko 9 posto tamošnjih građana.

Bosna i Hercegovina je zadnja na ovoj neslavnoj listi: u toj zemlji potpuno je tretirano cjepivom samo 8,5 posto stanovništva, dok je 6,2 posto građana primilo samo jednu dozu.

image
Ante Cizmic/Cropix
26. travanj 2024 06:31