StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetborba s covidom

Cjepivo nam dolazi u šleperima iz Belgije, prva pošiljka očekuje se u subotu, dan kasnije već kreće primjena. Evo koliko doza stiže u prvoj rundi

Piše Ivana Krnić/JL
22. prosinca 2020. - 23:01

Cijela Europa s nestrpljenjem čeka subotu kada će se svim članicama dostaviti cjepivo. Istina, riječ je o simboličnim dozama, ali one označavaju početak cijepljenja protiv nevidljivog neprijatelja koji nam je prije gotovo godinu dana promijenio život iz temelja.

Na koji će se način distribuirati, tko će prvi primiti cjepivo te kako će Vlada animirati građane koji su neodlučni ili se ne planiraju cijepiti obavijeno je velom tajne.

Naime, detalji javnozdravstvene kampanje bit će predstavljeni u srijedu nakon sjednice Vlade na kojoj će se cijeli plan i usvojiti. Sjednica je zakazana za 11 sati, nakon čega će premijer Andrej Plenković detaljno prezentirati hrvatske planove cijepljenja, piše Jutarnji list.

Kako doznajemo, pošiljka od 9750 doza cjepiva raspoređena u 1950 pakiranja stiže najvjerojatnije u subotu prijepodne. Nakon toga kreće distribucija diljem zemlje. U nedjelju 27. prosinca u cijeloj Europi kreće procjepljivanje, i to po prioritetnim skupinama. Ime osobe koja će se prva cijepiti nije poznato, ali spekulira se o tome da će se možda u isto vrijeme kao "prvi" cijepiti više osoba, i to najvjerojatnije liječnik ili medicinska sestra te netko iz doma umirovljenika. No, hoće li to doista biti tako ili će se ipak odlučiti za neku drugu varijantu, znat će se u srijedu.

Nakon što se potroše doze, daljnje isporuke cjepiva odvijat će se u tjednim tranšama prema planu i najavama proizvođača, a u skladu s rokovima i dinamikom isporuka organizirat će se cijepljenje prema programu prioriteta za pojedine skupine.

Nakon što se u srijedu usvoji plan cijepljenja građana, počinje i javna informativno-edukativna kampanja u Hrvatskoj za pripremu i provedbu cijepljenja. Kampanja se naslanja na zajedničku kampanju EU pod sloganom "Zajedno kroz krizu". Cilj je da se građanima daju svi odgovori i informacije o cjepivu, njegovim svojstvima i učincima, mogućim popratnim pojavama i kontraindikacijama tijekom i poslije cijepljenja, kao i o organizaciji i načinima provedbe programa cijepljenja za sve građane koji se odluče cijepiti.

Glavni pogon Pfizera za proizvodnju cjepiva u Europi je u Belgiji, no to ih ne stavlja u povoljniji položaj u odnosu na bilo koju drugu zemlju članicu. Očekuje se da će cjepiva i u Hrvatsku, kao i u ostale članice EU, od subote biti dostavljena iz Belgije.

Ipak, gradić Puurs, dvadesetak kilometara od Bruxellesa, gdje se proizvode cjepiva, dobit će svojevrsnu simboličnu utjehu. Prva osoba koja će se cijepiti u ponedjeljak 28. prosinca bit će iz tog mjesta. Riječ je o 96-godišnjem Josu Hermansu koji je smješten u domu umirovljenika Sint- Pieter u Puursu.

Belgija je odlučila da u isto vrijeme cijepljenje počinje u četiri staračka doma: jednom u Bruxellesu, po jednom u Flandriji i Valoniji te jednom na njemačkom govornom području. Razlog što je Belgija odlučila krenuti s cijepljenjem u staračkim domovima kao prioritet je činjenica što je više od 50 posto umrlih od koronavirusa bilo u takvim domovima.

I Belgija će, kao i sve ostale države EU, dobiti manju količinu cjepiva od očekivanog u ovoj prvoj fazi. Međutim, kažu izvori iz EU, već tijekom siječnja ubrzat će se proizvodnja i dostava cjepiva. Uz to, prije sredine siječnja očekuje se zeleno svjetlo i za Modernino cjepivo pa će se dostupne količine povećati.

Zračna luka u Bruxellesu trebala bi biti i glavni hub za dostavu cjepiva u Europi. Osim što je pogon u kojem se proizvode cjepiva BioNTech-Pfizera blizu aerodroma, ona ima i najbolje uvjete skladištenja na potrebnim temperaturama.

Iz Belgije su cjepiva već dostavljena Velikoj Britaniji gdje je cijepljenje počelo ranije. Britanska je vlada poduzela i potrebne mjere kako bi, nakon isteka prijelaznog roka Brexita, omogućila dostavu cjepiva iz Belgije bez obzira na to što će vrijediti drugačija pravila trgovine i prijevoza. Britanci su najavili da će u tu svrhu, ako zatreba, koristiti i vojne avione.

Jedna od novosti je ime samog cjepiva, koje je Pfizer službeno objavio na svojim stranicama. U EU će se cjepivo prodavati pod robnom markom Comirnaty, što predstavlja kombinaciju izraza covid-19, mRNA, zajednica i imunitet (community i immunity na engleskom) kako bi se istaknulo prvo odobrenje cjepiva protiv messenger RNA (mRNA), kao i zajednički globalni napori koji su omogućili ovo postignuće bez presedana.

Pfizerovo cjepivo bit će dopremljeno u posebno dizajniranima prijenosnicima koji mogu i u uvjetima transporta održavati temperaturu na razinama od -90ºC do -60ºC, kakvu cjepivo zahtijeva.

Neotvoreni prijenosnik može održavati takvu temperaturu do 10 dana, što je dovoljno da se distribuira na gotovo svaku lokaciju. Svaki prijenosnik ima GPS kojim se može pratiti lokacija prijenosnika i temperatura u njemu 24 sata na dan, sedam dana u tjednu.

Kad se jednom otvori, cjepivo se može skladištiti u posebnim hladnjacima koji osiguravaju temperaturu od -70°C do šest mjeseci. Kao alternativa mogu poslužiti posebni prijenosnici koji mogu održavati željenu temperaturu do maksimalno 30 dana ako im se svakih pet dana mijenja suhi led, sukladno posebnim uputama.

Dnevnik Nove TV doznaje da će se cjepivo, kada u subotu stigne u Hrvatsku, čuvati u Zavodu za javno zdravstvo, a onda transportnim hladnjacima razvoziti u sve županije, u 21 centar Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Cjepivo u Hrvatsku stiže kamionima, a ne zrakoplovom. Za njegov transport spreman je DHL Express.

- DPDHL Grupa igra ključnu ulogu u prevladavanju ove pandemije i ponosni smo što doprinosimo prevladavanju ove zdravstvene krize pružajući našu logističku stručnost i mogućnosti da cjepivo učinimo dostupnim širom svijeta. Nakon brojnih mjeseci pripreme spremni smo distribuirati cjepivo COVID-19 gdje god je to potrebno, poručila je Srebrenka Saks, direktorica DHL Express Hrvatska.

26. travanj 2024 15:44