StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetgube novac i živce

Cijena mandarina skače u nebo, kilogram prelazi i 10 kuna: ‘Ovo više nema smisla, zaustavit ćemo berbu‘

Piše Stanislav Soldo/SD
12. listopada 2022. - 12:00

Stanje na tržištu mandarina nije dobro. Zadovoljstvo proizvođača u dolini Neretve nažalost nije dugo potrajalo.

Već 4. listopada bilježi se pad otkupne cijene na 3,8 kuna, već 7. listopada pala je za 30 lipa, da bi danas otkupna cijena iznosila 3 kune za prvu klasu i 1,7 kuna za drugu. Na tržnicama se ti isti plodovi prodaju po sedam osam ili 10 kuna za kilogram, a po sličnim iznosima nude se i u velikim trgovačkim centrima širom Hrvatske.

U odnosu na lanjske razine, riječ je o enormnom rastu od kojeg proizvođači iz doline Neretve imaju malo koristi.

image

Berba mandarina u Dolini Neretve

Ante Šunjić

- Tek tijekom dva tjedna berbe, proizvođači su mogli "naplatiti" svoj rad, a od danas jednostavno vraćaju uloženo.

Sada više nema profitabilnosti, otkupna cijena je pala ispod cijene koštanja, a za gajbu mandarina koja teži oko 20 kilograma rijetko tko može dobiti 50 kuna - ističe Željko Bjeliš iz udruge "Neretvanska mladež", koja okuplja i proizvođače agruma, koji je o lošem stanju na tržištu mandarina obavijestio resornu ministricu Mariju Vučković, ali i ostale relevantne državne institucije.

image

Željko Bjeliš

- Žalosno, sramotno i neodrživo. Ali, koga je briga?

Priča ispričana već više puta i ponavlja se točno tempirana po datumu, uz odstupanje od dan-dva - rezolutan je Bjeliš koji naglašava da će ukupan urod mandarina definitivno biti manji od prognoziranog.

- Za očekivati je bilo narednih 10 do 15 dana ozbiljne berbe i nakon toga stagniranje. Međutim, proizvođači razmišljaju o tome da jednostavno zaustave berbu, što bi u ovakvim uvjetima možda i bila najbolja reakcija - smatra Bjeliš i dodaje:

- Berbu i dalje prati suho i toplo vrijeme, kiše nas i dalje zaobilaze, tako da srednje i kasne sorte polako dozrijevaju prisilno. Berbu i dalje, ipak nešto manje izraženo, kao i dosadašnjih godina prati nepoštivanje Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama (ZNTP) koji se odnosi na prijem robe na otkupu.

Stoga pozivamo Aganciju za zaštitu tržišnog natjecanja u nenajavljeni nadzor provođenja ZNTP-a, posebno u dijelu koji se odnosi na prijem robe i izdavanje otkupnog bloka.

image
Ante Šunjić
05. svibanj 2024 04:35