StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTUŽNA OBLJETNICA

Cijela Hrvatska je danas uz Grad heroj, prisjetimo se prizora iz 1991. Pogledajte kadrove našeg fotoreportera iz Vukovara te ratne godine

Piše Hina, PSD
18. studenog 2023. - 08:10

Vukovar se u subotu prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenoga slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu.

Tijekom gotovo tromjesečne agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine ubijeno je i poginulo najmanje 2717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo dok je nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena njih 383 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.

Iako su borbe i sukobi u Vukovaru i njegovoj okolici počeli prije, kao datum početka bitke obično se navodi 25. kolovoza 1991., kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad s namjerom da taj grad zauzmu najduže za tjedan dana. No, hrvatski su branitelji, iako brojčano i po oružju deseterostruko slabiji, uspjeli izdržati gotovo tri mjeseca. Stanovnici su bili bez struje i uredne opskrbe vodom i hranom dok je na grad svakodnevno padalo na stotine projektila uz tenkovske i zračne napade.

image

Centar Vukovara

Matko Biljak

Okupacija Vukovara potrajala je do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nakon koje su se Vukovarci konačno vratili svojim domovima koje je prije toga trebalo obnoviti.

Program obilježavanja 32. obljetnice vukovarske tragedije započelo je u petak, 10. studenog 2023. godine, a sastoji se od tradicionalnih manifestacija i događaja kulturnog i edukativnog karaktera, ali i nekih novih sadržaja.

Središnji komemorativni program započeo je 17. studenog u 19:00 sati u krugu Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro“. Vukovarsko svećenstvo i Klapa „Sveti Juraj“ HRM tradicionalno su predvodili molitvu i zapalili svijeće.

image

Zadnji snimci iz Vukovara napravljeni krajem rujna 1991.

Matko Biljak

Program „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu“ započinje 18. studenog u 10:00 sati u krugu Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro“ Vukovar. Program je u izvedbi Klape „Sv. Juraj“ HRM, Najboljih hrvatskih tamburaša i glumca Darka Milasa.

Ove godine Vukovarom će proći 25. Kolona sjećanja.

Već četvrt stoljeća ovaj komemorativni skup, koji je ujedno i jedini živi spomenik žrtvi Domovinskog rata, raste i razvija se zahvaljujući vukovarskim braniteljskim udrugama, svećenstvu, gradskim tvrtkama i institucijama te Gradu Vukovaru.

U 10:30 sati Kolona sjećanja koju će predvoditi hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara na čelu s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili Vukovar krenuti će ulicama Gundulićevom, Vesne Bosanac, Županijskom, Strossmayerovom, dr. Franje Tuđmana, Trgom hrvatskih branitelja, Stjepana Radića, Trgom Slavija, Bana Josipa Jelačića do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, nakon čega će uslijediti odavanje počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca.

U 12:30 sati na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata biti će služena sveta misa za sve žrtve u Domovinskom ratu. Misu predvodi nadbiskup mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

19. studenog obilježiti će se žrtva Borovo naselja za Domovinu, a 20. studenog odaje se počast žrtvama Veleprometa i Ovčare.

image

Toranj na Ovčari

Matko Biljak

Donosimo i fotografije našeg fotoreportera Matka Biljka iz Vukovara 1991. On se, zajedno s kolegom novinarom Zvonimirom Krstulovićem krajem rujna uspio dokopati napadnutog grada. Njih dvojica bili su posljednji hrvatski novinari koji su uspjeli ući u Vukovar i živi izaći iz njega.

Reporteri Slobodne bili su posljednji hrvatski novinari koji su uspjeli ući u Vukovar i živi izaći iz njega: evo kako je nastala jedna od najpoznatijih ratnih reportaža

image

Branitelji Vukovara i Doktor u kući na Sajmištu

Matko Biljak
image

Siniša Glavašević u ratnom studiju

Matko Biljak
image

Branitelji čeka tenk na prilazima Vukovaru

Matko Biljak
image

Branitelj na ulazu u Vukovar, na kukuruznom putu

Matko Biljak
image

Braniteljica Vukovara Vijoleta Antolić

Matko Biljak
image

Ivan Anđelić Doktor

Matko Biljak
image
Matko Biljak
image

Prizor iz skloništa

Matko Biljak
image

Rupa od avionske krmače na prilazima Vukovaru

Matko Biljak
image

Civili u podrumu za vrijeme granatiranja 

Matko Biljak
image

Petar Kačić, koji je poginuo zajedno sa sinom nekoliko dana nakon snimanja ove fotografije

Matko Biljak
image

Stjepan Bestrčan koji je nesto nakon sto je odveden iz vukovarske bolnice i Ivan Anđelić Doktor na Sajmištu

Matko Biljak
image

Pripadnik Žutih mrava sa zoljom

Matko Biljak
image

Naši borci provjeravaju ima li tenkova na vidiku 

Matko Biljak
image

Prodavaonica Jugoplastike

Matko Biljak
27. travanj 2024 19:38