StoryEditorOCM
Crna kronikaU Erveniku vozio s 3,08 promila

Vozači u takvom stanju mogu se onesvijestiti za volanom- pogubni su za sebe i druge

9. siječnja 2017. - 21:01

Šibensko- kninska Policijska uprava bilježi u najnovijoj tjednoj analizi prometa slučaj još jednog pijanog vozača koji se rangirao na  drugo mjesto neslavne liste sudionika u prometu po količini ispijenog alkohola prije sjedanja za volan.

Na županijskoj cesti u Erveniku, prometni policajci, naime, zatekli su za upravljačem kie šibenskih registracijskih oznaka  39-godišnjaka  kojemu je ustanovljena koncentracija alkohola u krvi od 3,08 promila po kilogramu.

Zadržan je u prostorijama policije do otriježnjenja, a protiv njega je podnesen optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu. Dvomjesečni rekord još uvijek drži 38-godišnji Šibenčanin kojemu je početkom prosinca prošle godine izmjerena koncentracija "maligana" od "impresivnih" 3,61 g/kg, a treće 54-godišnji Drnišanin kojemu se "dreger" zaustavio na brojci 2,53 g/kg.

Prema riječima dr. sc. Zdravka Perana, ovlaštenog sudskog vještaka za promet, i najmanja koncentracija alkohola u krvi je opasna. Može dovesti do gubitka samokritičnosti vozača, nekoordiniranih pokreta, okretanja volana, nepotrebnog kočenja i straha.

- Alkohol djeluje na centre u mozgu i osobe precjenjuju svoje sposobnosti. Pripiti vozači, zbog nesposobnosti optičkog fiksiranja, voze brzo i bezobzirno i najčešće izlijeću s ceste na zavoju, dok su u pijanom stanju smanjene intelektualne funkcije, vozači se nastoje prilagoditi vožnji svjesni da su pijani. Zbog poremećenog centra za ravnotežu vrludaju po cesti, sužen im je vidni kuta, prostorno su dezorjentirani,  pa su česte prometne nesreće uzrokovanje premalenim bočnim razmacima u pretjecanju i čeoni sudari. Pri gradskoj vožnji, primjerice, zapinju za parkirana vozila. Vozači u teško pijanom stanju vide dvostruke slike, mogu se i onesvijestiti za volanom i pogubni su i za sebe i sve sudionike u prometu. Zbog toga, zakonske kazne koje se odnose na alkoholizirane vozače ne smatram drastičnima- kategoričan je Peran.



 

26. travanj 2024 09:53