StoryEditorOCM
Crna kronikaNastavljeno suđenje Horvatinčiću:

Vještakinje potvrdile da je u trenutku udesa bio ubrojiv, a je li izgubio svijest, ne znaju sa sigurnošću - sutkinja Šupe se ponovno obrušila na novinare

Piše Ante Talijaš
9. listopada 2017. - 18:43

U nastavku ponovljenog suđenja Tomislavu Horvatinčiću na Općinskom sudu u Šibeniku, optuženom za izazivanje pomorske nesreće prije šest godina u kojoj su na svojoj jedrilici smrtno stradali talijanski supružnici Salpietro, moglo se doznati da ovaj zagrebački poduzetnik ne boluje od duševnih bolesti, da nema ni bilo kakve druge psihijatrije poremećaje, te da nije ovisan ni o alkoholu, ni o bilo kakvim drugim psihoaktivnim opijatima.


Dio je to nalaza psihijatrijskog vještačenja nad Horvatinčićem, a koje je na današnjem ročištu tijekom svog iskaza prezentirala prim. dr. Nadica Buzina sa Zavoda za forenzičnu psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče


- Premda u njegovom osobnom i socijalnom funkcioniranju postoje elementi poremećaja ličnosti, oni ne dosežu psihotični nivo. S psihatrijskog aspekta, Horvatinčič je u trenutku pomorske nesreće bio ubrojiv. Međutim, ako je kod njega u trenutku udesa nastupila sinkopa, onda je ovaj psihijatrijski nalaz irelevantan za ovaj sudski postupak – kazala je dr. Buzina.


Na suđenje je ponovno svjedočila sudska medicinska vještakinja - neurologinja dr. Vesna Šerić, koja je na temelju Horvatinčićeve medicinske dokumentacije ponovila raniju tvrdnju po kojoj je bio moguć njegov gubitak svijesti u trenutku udesa.


- Horvatinčić ima degerativne poremećaje vratne kralježnice i suženje lijeve cerebralne arterije uslijed čega dolazi do smanjenja dotoka krvi u mozak. Zbog toga nastupa gubitak svijesti koji može potrajati od nekoliko sekundi do jedne minute. A je li Horvatinčić bio u stanju sinkope, odnosno je li kod njega došlo do kratkotrajnog gubitka svijesti u trenutku udesa, to ne mogu potvrditi jer nisam bila na njegovom brodu – kazala je dr. Šerić


Suđenje se nastavlja već ove srijede, 11. listopada, a sutkinja Maja Šupe prihvatila je zahtjev tužiteljice Irene Senečić da se do tada sudu dostavi važeća vozačka dozvola Tomislava Horvatinčića.

Valja, naime,  utvrditi postoji li na dozvoli kakvo liječničko ograničenje, odnosno  precizirati kada je točno izdano liječničko uvjerenje o Horvatinčićevoj sposobnosti upravljanja motornim vozilima, a s obzirom na bolesti koje su mu dijagnosticirane i o kojima se doznalo tijekom ovog sudskog postupka.

Također, državna odvjetnica Senečić priložila je izvješće MUP-a o tri prometna prekršaja koje je Horvatinčić počinio u zadnje dvije godine, dakle tijekom sudskog postupka.


Na ročištu je, inače,  sutkinja Maja Šupe ponovno "napala" novinare, kao što je to već učinila na prvom ročištu ponovljenog suđenja u veljači ove godine.

- Hrvatsko pravosuđe nije cirkus, a ovo suđenje nije sprdačina kako se to prikazuje u medijima. Ja nisam bijesna sutkinja kako me se naziva po raznoraznim portalima. Nisam korumpirana sutkinja, ovaj sud nije korumpiran, svoj posao radim odgovorno i profesionalno. Napali su me iz HND-a tvrdeći da sam odgovorna narodu. A ja im poručujem da to nije točno, ja nisam odgovorna narodu. Provjerite tko bira suce i na koji način. Ostavite se moga imena i prezimena i komentiranja moga profesionalnog rada – kazala je vičući sutkinja Maja Šupe pogledom uperenim prema novinarima u sudnici.

05. svibanj 2024 14:52