StoryEditorOCM
Crna kronikaKAOS U BERLINU

Veliki neredi na dočecima Nove godine u Njemačkoj: Stotine uhićenih, ozlijeđena djeca, policajci, liječnici...

Piše VIJESTI SD
1. siječnja 2024. - 13:54

Silvestrovo su u Njemačkoj obilježili veliki neredi. U Berlinu su na dočeku Nove godine izbili prosvjedi, a policija je izvijestila o pirotehničkim sredstvima i raketama, ali i o napadima na pripadnike hitnih službi te na građane.

Ozlijeđeno je najmanje 15 policajaca u vatrometu diljem Berlina, a uhićeno je oko 300 izgrednika, mnogi od njih zbog kršenja Zakona o eksplozivima, javlja njemački Bild.

Najveća žarišna točka nereda u Berlinu bio je Neukölln, a područja ispred Gradske vijećnice kod Alexanderplatza postala su poprište prave bitke. Stotine ljudi, uglavnom mladih, napadali su jedni druge petardama i novogodišnjim raketama koje su usmjeravali izravno u masu. Napadnuti su i policajci. Jedno pirotehničko sredstvo, takozvana ‘kugla-bomba‘ doletjela je i na hitnu pomoć, no srećom nije eksplodirala. Policija je pronašla i više molotovljevih koktela koji su bili gotovo spremni za upotrebu, piše Jutarnji list.

Pirotehnika je zapalila i dom za umirovljenike u Neuköllnu, a vatrogasci su gasili požar nakon što je raketa navodno uletjela kroz prozor. Spasioci su iz zgrade iznijeli ljude umotane u termo deke, a ozlijeđene su zbrinuli. Kasnije tijekom noći su se mnogi mogli vratiti u svoje smještaje.

U Berlinu je bilo i onih koji su uzvikivali protuizraelske parole, no policija je njih brzo rastjerala.

Berlinska je bolnica noćas primila desetak žrtava koje su petarde ozlijedile. Među stradalima su i djeca u sobi od 6, 9 i 12 godina. Jedno od njih je prevezeno u bolnicu s ozljedom oka.

U Koblenzu je jedan mladić (18) preminuo od posljedica eksplozije petarde.

Slični nemiri u Berlinu dogodili su se i prošle godine.

27. travanj 2024 08:27