StoryEditorOCM
Crna kronikastravični zločini

Ubojica iz Ploča ostaje iza rešetaka, sudac istrage otkrio nove detalje: ‘Ispalio je još jedan metak kako bi se uvjerio da su mrtvi‘

Piše Stanislav Soldo, Šibenski.hr
26. ožujka 2022. - 15:55
Priveden Milenko Radulović, osumnjičeni za dvostruko ubojstvo vlastitog brata Mitra i susjedovog 15-godišnjeg sinaBožo Radić/Cropix

Krvnika iz Ploča, Milenka Radulovića (47) Županijsko državno odvjetništvo tereti za ubojstvo brata te teško ubojstvo iz bezobzirne osvete šesnaestogodišnjaka kao i nedozvoljeno držanje oružja.

Milenko je na podmukao i svirep način ubio svoga starijeg brata Mitra i susjedova šesnaestogodišnjeg sina u petak oko 8 sati. Dječaka je usmrtio na putu do škole na brata na deponiju gdje je radio.

Sudac istrage danas mu je odredio jednomjesečni pritvor zbog opasnost od ponavljanja kaznenog dijela i osobito teških okolnosti ubojstva djeteta.

Ubojica je kratko iznio obranu, nije odgovarao na pitanja. Sud mu je po službenoj dužnosti dodijelio branitelja.

Pero Miloglav, sudac istrage i glasnogovornik Županijskog suda u Dubrovniku kazao je da je osumnjičeni, ne potpuno, ali u bitnom dijelu priznao počinjenje kaznenog djela

"Danas je Županijskom državnom odvjetništvu privedena muška osoba koja je rođena u Metkoviću 1975. godine, stara 47 godina zbog osnovane sumnje da je počinio tri kaznena djela, teško ubojstvo na štetu malodobne osobe djeteta, ubojstva brata, i neovlaštene proizvodnje prometa i posjedovanja ekksplozivnih tvari i automatskog oružja i streljiva.

Ispitan je pred policijom gdje se branio šutnjom, međutim danas je pred Državnim odvjetništvom iznio obranu, no nije odgovarao na postavljena pitanja. Nakon toga priveden je dežurnom sucu istrage, koji mu je odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana i to iz dvije zakonske osnove.

Prva osnova je opasnost od ponavljanja kaznenog djela imajući u vidu okolnosti i težinu kaznenih djela koja su počinjena, a druga zakonska osnova koja se izuzetno rijetko određuje je da postoje osobito teške okolnosti kaznenog djela u odnosu na teško ubojstvo djeteta jer za to djelo je zapriječena kazna zatvora od najmanje 10 godina ili dugotrajnog zatvora", rekao je Miloglav.

image
Božo Radić/Cropix

"Osumnjičeni je dobio branitelja po službenoj dužnosti iz Ploča, odvjetnika Nedeljka Tutavca koji je bio prisutan na ispitivanju. U bitnom dijelu, ne u potpunosti, priznao je počinjenje djela. Pronađena mu je automatska puška i streljivo. Radilo se o više hitaca u brata i malodobno dijete. Posebno teška okolnost jest ta da je on nakon svih tih ispaljenih hitaca u obje osobe ispalio po još jedan hitac da bude siguran da su mrtvi. Za ubojstvo maloljetnika maksimalna kazna zatvora je do 40 godina", kazao je Miloglav.

Rekao je i da je osumnjičeni u obje žrtve ispalio više hitaca, nakon kojih i po još jedan metak da bi se uvjerio da su mrtvi, prenosi Index. 

Podsjetimo, Mitar Radulović (52) u Pločama je bio poznat kao sakupljač sekundarnih sirovina starog željeza i električnog otpada. Sudionik je Domovinskog rata i prošao je mnoga ratišta U Domovinskome ratu borio se gotovo četiri godine, 1992. i 1993. bio je pripadnik udarne Četvrte gardijske brigade, a nakon toga priključio se neretvanskoj 116. brigadi HV-a. Imao je dijagnosticiran PTSP. Zanimljivo je da je živio kao socijalni slučaj sakupljajući željezo. Zapravo imao je samo potporu za zbrinjavanje ratnih vojnih invalida u iznosu od 1200 kuna mjesečno. Krajem 2019 godine nad njim je proveden osobni stečajni postupak zbog neplaćanja računa i nagomilanih dugovanja. Sud je utvrdio da nema pokretnina niti druge imovine i imovinskih prava koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa te je proveo osobni stečajni postupak.

Zanimljivo je da mu je adresa prebivališta bila Primorska ulica dakle baraka u kojoj je živio Milenko a ne stan u ulici Stjepana Radića oko kojega su se sudski sporili i koji je najvjerojatnije bio motiv bratoubojstva.

Geneza sukoba kreće upravo iz baraka u Primorskoj ulici (kod vatrogasaca na ulazu u Ploče) gdje je ubojica bio susjed s obitelji šesnaestogodišnje žrtve. Dječaka je usmrtio iz bezobzirne osvete prema njegovim roditelja s kojima je bio u višegodišnjem sukobu.

02. svibanj 2024 04:44