StoryEditorOCM
Crna kronikaDr. Ivan Urlić

"Treba još utvrditi kako su tako malena djeca završila s očajnim čovjekom u trenutku njegova teškog ogorčenja i stravične osvete"

Piše Šibenski.hr
26. rujna 2021. - 09:02

Ugledni splitski psihijatar, doktor Ivan Urlić, prokomentirao je stravičan zločin koji se u noći s petka na subotu dogodio u Zagrebu.
Propali biznismen Harald Kopitz usmrtio je svojih troje djece dok su boravili u njegovoj urbanoj vili u zagrebačkim Mlinovima. Prije ubojstava, Kopitz je na Instagramu ostavio poruku u kojoj navodi kako „ne može više“, najavljuje svoj odlazak i nabraja one koje smatra krivim za situaciju u kojoj se zatekao.
- Zbilja nevjerojatno, ali je znak današnjeg vremena kad preko društvenih mreža saznajemo za teške krize pojedinih osoba - rekao je doktor Urlić te dodao kako je siguran da je ovo bio apsolutni šok za hitnu medicinsku pomoć i za dežurnoga suca.
- Vjerujem da nikad nisu nešto ovako sreli, iako se stalno susreću s dramama i tragedijama - primijetio je Urlić.

Ukratko je opisao i profil 'oca monstruma', objasnivši kako se po svemu sudeći radi o osobi s narcističkim osobinama.
- Očito je riječ o bankrotiranom biznismenu koji se našao u bezizlaznoj situaciji i srušio mu se cijeli svijet. U svojoj kratkoj poruci okrivljava članove obitelji, a posebno ističe loše odnose njegove bivše supruge i sadašnje partnerice. Najveći dio emocionalne ojađenosti zbog promašenih ambicija i želja, okrenuo je bivšoj supruzi. Meni se čini da u prvi plan izbija duboka depresivna kriza, kod jedne izrazito narcističke osobe - rekao je psihijatar.
- On ne može prihvatiti da je u nekim stvarima pogriješio, da nije bio dovoljno ekspertan. S druge strane, imao je potrebu osvetiti se onima koje smatra krivima, u prvom redu bivšoj supruzi. Na neki način, nesvjesno, htio je kazniti i samoga sebe, spuštajući zastor nad cijeli svoj život na ovakav stravičan način - opisao je psihijatar stanje ubojice, dodajući da je poruka koju je objavio te noći odraz duboke depresije.

- Iz njegove posljednje poruke na Instagramu jasno je da je imao svojevrsno pomračenje uma, u životu više nije vidio ni jedu zraku svjetla. Poslao je poruku koja nije samo najava onoga što mu okupira osjećaje i misli, nego je na neki način i poziv u pomoć. Napisao je: „Ja više ne mogu“, što je izjava čovjeka koji više ne vidi izlaz – rekao je doktor.
Osvrnuo se i na slične slučajeve u svijetu, napomenuvši da očevi počinitelji najčešće pokazuju upravo narcističke crte ličnosti.

- Osobe s narcističkom strukturom ličnosti imaju visoko mišljenje o sebi, nisu kritične prema situacijama u kojima se nalaze, već žive u fantazijama uspjeha i bogatstva. Prisutna je i osvetnička želja, jer bi netko drugi trebao biti kriv za njihove promašaje i loše procjene, a na neki način, nesvjesno, ovakvim postupcima kažnjavaju i sami sebe – rekao je naš sugovornik.
Haralda Kopitza pregledat će sudski psihijatar, otkriva naš sugovornik, a zatim će timovi koji se bave sudskom medicinom procijeniti sve elemente koji su mogli dovesti do ovakvog strašnog postupanja.
- Potrebno je utvrditi kako je tekao njegov život, što se ranije događalo, kakva je osnovna struktura ličnost. Treba utvrditi i kako su tako mala djeca završila s očajnim čovjekom, u trenutku njegova maksimalnog ogorčenja i stravične osvete - rekao je doktor Urlić.

27. travanj 2024 12:33