StoryEditorOCM
Crna kronika15 ozlijeđenih

Svjedoci teške nesreće u Dugom Ratu: Audi je dopilotao iz smjera Omiša, jurio je možda i 200 km/h, krivudao po cesti...

Piše Vladimir Urukalo/SD
22. srpnja 2023. - 15:29

Splitska policija je u nazočnosti zamjenice Općinskog državnog odvjetnika u Splitu cijelu noć s petka na subotu obavljala očevid prometne nesreće koja se dogodila pola sata iza ponoći na državnoj cesti u mjestu Dugi Rat, u neposrednoj blizini benzinske crpke, a u kojoj samo pukom srećom nije bilo smrtno stradalih osoba.

- U mjestu Dugi Rat dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovali dva osobna vozila i kombi vozilo. Ukupno 15 osoba je odvedeno na pružanje liječničke pomoći i u ovom trenutku nemamo službene informacije o težini njihovih ozljeda. Na mjestu događaja je obavljen očevid kojim je rukovodila zamjenica općinskog državnog odvjetništva, uz nazočnost sudskog vještaka i asistenciju policije. Cesta je otvorena u 03:50 sati - službeno su javili iz splitske policije.

Naravno, kad budu objedinjeni rezultati očevida bit će i službeno poznat uzrok nesreće i kako je do nje došlo, no čini se da je svemu kumovala neprilagođena brzina.

image
Božidar Vukičević/Cropix

U razgovoru s nekoliko svjedoka doznajemo da je najvjerojatnije do nesreće došlo kada je "Audi quatro" u kojem su se nalazila četiri mladića u svojim dvadesetim godinama velikom brzinom "dopilotao" iz pravca Omiša. Neki govore da je Audi još prije ulaska u oštri zavoj krivudao po cesti te da je nešto od toga zabilježeno i na nadzornim kamerama crpke.

Svjedoci spominju da je, prema njihovoj procjeni, brzina bila od 180 do čak 200 kilometara na sat.

U svakom slučaju, "Audi" očito dolijeće velikom brzinom u zavoj, vozač gubi kontrolu i udara u golf koji dolazi iz pravca Dugog Rata prema Omišu i u kojem su bile dvije djevojke.

Nakon udara u golf, Audi se odbija i udara u kombi vozilo u kojem je bilo devet osoba, najvjerojatnije turista. Oni su, pak, nakon udara bez vidljivih ozljeda sami izašli van, a poslije su ipak zatražili liječničku pomoć.

Četiri mladića u Audiju zadobila su, po svjedocima, najteže ozljede, a bili su pri svijesti dok je devet vatrogasaca DVD-a Dugi Rat koji su vrlo brzo stigli nakon dojave, pilalo "skašeni" automobil i razdvajalo lim da bi ih izvukli van.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Spomenimo i da je dežurna zamjenica ODO-a, nakon što je tijekom petka imala četiri privođenja osoba za razna kaznena djela (ispitati ih, napisati prijedloge za istražni zatvor, biti na ročištu kod suca istrage itd...), u petak popodne išla u Zavalu na Hvaru na očevid tragedije u kojoj je, prilikom tuširanja u dvorištu, stradao 17-godišnji maloljetni državljanin Austrije.

No, taj je očevid prekinut zbog mraka, a onda se dogodila nesreća u Dugom Ratu. Taj je očevid trajao do 4 sata ujutro, a onda je službenim je policijskim plovilom zamjenica ponovno prevezena na Hvar da bi tijekom subotnjeg jutra, uz vještaka i policiju, dovršila očevid.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image



 

Božidar Vukičević/Cropix
image




 

Božidar Vukičević/Cropix
image




 

Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
27. travanj 2024 17:28