StoryEditorOCM
Crna kronikaPOD POVEĆALOM

Sutkinji optuženoj za krađu odjeće u trgovačkom centru prijete tri godine zatvora! I dalje radi, ali...

Piše Ivica Nevešćanin
31. siječnja 2023. - 09:16

Sutkinja Trgovačkog suda u Zadru optužena za krađu robe i nakita u jednom zadarskom trgovačkom centru ostaje na poslu, ali neće više suditi.

Odluku o tome donio je predsjednik suda Tomislav Jurlina nakon razgovora sa sutkinjom.

- Kolegica formalno može raditi, ali smo se dogovorili da je, s obzirom na sve što se događa i prati ovaj slučaj, najbolje da aktivno ne sudjeluje u radu.

Slijedom toga ona je odgodila sva svoja zakazana ročišta i neće donositi odluke u svojim predmetima s tim da će se predmeti hitne naravi, sukladno zakonu i prema potrebama raspoređivati drugim rješavateljima spisa – kaže predsjednik Jurlina.

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je pred Općinskim sudom u Zadru 16. siječnja podiglo optužnicu protiv T.G. (40) zbog krađe, odnosno počinjenja produljenog kaznenog djela protiv imovine, za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Sutkinja se tereti da je u dva navrata, i to 17. kolovoza i 6. rujna prošle godine, iz trgovine "C&A" u trgovačkom centru "Supernova" u Zadru, otuđila razne odjevne predmete u ukupnoj vrijednosti 267,04 eura.

Sumnja se da je svaki put s odjeće uklonila sigurnosne etikete i zaštitu kako je ne bi otkrili na izlazu iz trgovine. U drugom takvom pokušaju navodno su je zaustavili zaštitari i prijavili policiji.

image

Tomislav Jurlina

Luka Gerlanc/Cropix

Predsjednik Jurlina je objasnio pod kojim je uvjetima moguće tražiti suspenziju sutkinje, odnosno njeno udaljenje s dužnosti.

- Postupanje predsjednika suda, kao i Državnog sudbenog vijeća (DSV) u ovakvim je situacijama propisano odredbama Zakona o DSV-u, a samo udaljenje suca odredbom članka 73. stavak 2. i 3. tog zakona, s obzirom da se u konkretnom slučaju sutkinji u kaznenom postupku stavlja na teret kazneno djelo sa zapriječenom kaznom od tri godine zatvora.

Pretpostavka za podnošenje zahtjeva za udaljenje jest da je kazneni postupak započet, a trenutak kada je taj postupak započet propisan je odredbom članka 17. Zakona o kaznenom postupku.

Da bismo bili potpuno jasni, u konkretnom slučaju to je trenutak kad i ako povodom optužnice bude donesena presuda o kaznenom nalogu ili, ako nadležni sud takvu presudu ne donese, kad i ako bude potvrđena optužnica. U ovom trenutku niti jedna od navedene dvije pretpostavke nije ispunjena, pa posljedično tome nije moguće podnijeti zahtjev za udaljenje.

O tome hoću li takav zahtjev i podnijeti odlučit ću kada za to budu ostvarene formalne pretpostavke i to one koje mi omogućavaju da o tome donesem odluku, jer po Zakonu o DSV-u moram donijeti izričitu odluku hoću li zahtjev podnijeti ili ne. Pri tome ću se striktno držati zakona vodeći računa o svim okolnostima ovog slučaja – navodi u svojem odgovoru predsjednik Trgovačkog suda.

Prema Zakonu o DSV-u, suspenzija nekog suca može se donijeti nakon što je protiv njega potvrđena optužnica ili nakon što je protiv njega donesen kazneni nalog. Ako optužnica u ovom slučaju i bude potvrđena to ne znači da će sutkinja automatski i biti suspendirana.

Naime, zakon predviđa obvezujuću suspenziju sudaca samo za kaznena djela za koja je predviđena kazna veća od pet godina zatvora. Za kaznena djela do pet godina, za koja se konkretno tereti sutkinja iz naše priče, suspenzija ide na prijedlog predsjednika suda, odnosno sudačkog vijeća, predsjednika Visokog trgovačkog suda ili predsjednika Vrhovnog suda.

26. travanj 2024 23:08