StoryEditorOCM
Crna kronikaiza rešetaka

Što se to događa u šibenskom zatvoru? DORH istražuje smrt 46-godišnjaka, kruže priče o heroinu i ‘anđeoskom prahu‘

Piše Vladimir Urukalo/SD
18. veljače 2022. - 16:11

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo istražuje smrt 46-godišnjeg muškarca s otoka Brača koji je, pod još nerazjašnjenim okolnostima, umro sredinom prosinca u šibenskom zatvoru. Neslužbene informacije iz zatvora govore da je muškarac koji se nalazio iza rešetaka zbog zlouporabe droge bio zaražen koronavirusom te da je bio u teškom stanju, ali da nije dobivao lijekove koji bi mu olakšali bolove pa je zbog toga posegnuo za heroinom od kojeg se onda predozirao.

- U svezi smrti osobe u Zatvoru u Šibeniku, obavještavam vas da je ovo odvjetništvo povodom obavijesti o njegovoj smrti naložilo djelatnicima policije provođenje očevida koje je provedeno. Isto tako naložilo je provođenje obdukcije kao i toksikološko vještačenje krvi i urina pokojnog. Po dobivanju rezultata provedene obdukcije i toksikološkog vještačenja znat će se uzrok smrti - odgovorio nam je Branko Čvrljak, glasnogovornik i zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Šibeniku.

Nadalje, među zatvorenicima kruži priča i da se zatvorenicima koji nikad vani nisu bili registrirani kao ovisnici, vrlo često i to ponekad i bez opravdanog razloga, prepisuju subutex i hepotanonska terapija pa ih se tako praktično "navlači" da postanu ovisni.

Inače, prema Agenciji za lijekove i medicinske proizvode, subutex sadrži djelatnu tvar buprenorfin te se koristi za liječenje ovisnosti o narkoticima kao što su heroin i morfij. Na njihovim internet stranicama može se pronaći i podatak da je liječenje subutexom "dio medicinskog, socijalnog i psihološkog programa liječenja bolesnika koji su pristali na liječenje ovisnosti o opioidima" te da, uz ostalo, može uzrokovati ovisnost o lijekovima.

Također, doznajemo i da su u prosincu prošle godine zbog uzimanja narkotika, a spominje se PCP (tzv. "anđeoski prah" je snažna sintetička droga s halucinacijskim učincima) i heroin, navodno još tri zatvorenika šibenskog zatvora završila u bolnici po nekoliko dana te su se jednom od njih liječnici borili za život.

Pokušali smo od Ministarstva pravosuđa službeno doznati što se to događa u šibenskom zatvoru i jesu li točne informacije koje smo dobili.

- U Zatvoru u Šibeniku je tijekom prosinca 2021. godine zabilježena smrt zatvorenika, međutim Ministarstvo pravosuđa i uprave ne raspolaže sa zapisnikom o obavljenoj obdukciji. Kaznionice i zatvori uredno poduzimaju potrebne mjere i radnje u cilju zaštite zdravlja i pružanja nužne zdravstvene zašite osobama lišenim slobode. Povezano s time, u slučajevima kada osobama lišenim slobode nije moguće pružiti odgovarajuću liječničku pomoć u kaznenom tijelu, liječnička pomoć se pruža u tzv. vanjskoj bolnici, odnosno odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi.

Pri tome napominjemo kako potrebe za liječničkim intervencijama postaju sve izraženije zbog složenosti zatvoreničke populacije, izraženih izazova povezanih s ovisničkim ponašanjem i potrebama, kao i zbog pomicanja granice životne dobi u zatvoreničkoj populaciji na više. Podsjećamo da su sukladno Zakonu o izvršenju kazne zatvora podaci o zatvorenicima službena i profesionalna tajna - odgovorili su nam, očekivano i (pre)općenito iz Ministarstva pravosuđa.

Podsjetimo još i da je krajem siječnja ove godine USKOK od šibenskog ŽDO preuzeo slučaj unosa droge u šibenski zatvor te je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv šest okrivljenika zbog, kako je službeno izvješćeno, "osnovane sumnje na počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, omogućavanja trošenja droge i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari".

Naime, još u kolovozu 2021. godine šibenska je policija otkrila i prijavila uigranu skupinu koja je tri mjeseca u šibenski zatvor unosila drogu i mobitele i to preko zatvorskog kuhara koji je za to, naravno, uzimao određenu proviziju za svoje usluge kako u drogi tako i u novcu. Pisali smo tada da se radilo o 51-godišnjem kuharu Robertu L., koji je kao zaposlenik Zatvora u Šibeniku, dogovorio "posao" s NIkolom P. (30) iz Omiša koji izdržava dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog dilanja. Radili su to od 1. svibnja do 22. kolovoza prošle godine, a policija ih je duže vrijeme pratila i tajno nadzirala.

Tada je kriminalističkom obradom utvrđeno kako je Nikola P. preko mobilnih telefona komunicirao s ostalih troje prijavljenih od kojih je nabavljao drogu, a glavna spona s "nabavljačima" bila je njegova supruga Ružica P., 26-godišnjakinja koja je također uhićena. Nakon što bi Nikola dogovorio nabavu droge ili mobilnog telefona, supruga i preostala dvojica uhićenih s područja Splita i Omiša, a radi se o Luki F. i Martinu S., bi na širem području Šibenika dostavljali kuharu sve što je bilo naručeno za dostavu. On je "robu" preuzimao te unosio u zatvor i zatim davao Nikoli P. koji je dalje dilao drogu i mobitele po zatvoru i za to uzimao po par tisuća kuna od zatvorenika. Šibenska je policija utvrdila da je u tri mjeseca zatvorski kuhar u ukupno devet situacija u zatvor unio drogu i mobilne telefone u zatvor, a kao nagradu za svoj trud je dobio više od 10 tisuća kuna.

- Tijekom trajanja kriminalističkog istraživanja u prostorijama Zatvora u Šibeniku obavljene su pretrage spavaonica zatvorenika. U pretragama je kod 30-godišnjaka, kao i kod drugih zatvorenika, pronađeno i privremeno oduzeto 15,3 grama bruto težine hašiša, 2,9 grama bruto težine marihuane, pet komada zamotanih cigareta s marihuanom, 18 tableta te šest mobilnih telefona s pripadajućim punjačima - izvjestila je tada šibenska policija. Osim zatvorskih ćelija na području Omiša i Splita pretražene su i obiteljske kuće, garaže i stanovi uhićenih te je pronađeno i oduzeto 9,5 grama bruto težine marihuane, digitalna vaga, nešto više od 60 tisuća kuna, 750 eura, automatska puška kalibra 7,62 x 25 sa spremnikom i 118 komada streljiva te poluautomatski pištolj kalibra 7,62x25 s tri spremnika i 45 komada streljiva.

No, ako je vjerovati pričama koje do javnosti dopiru iza zidina šibenskog zatvora, očito je da je droga i dalje, usprkos uhićenju kuhara, nastavila dolaziti u zatvor. Sad je pitanje mogu li istražitelji otkriti na koji način se ta rabora i dalje odvija?

Zatvor i droga u brojkama

Prema Izvješću o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2020. godinu, u u zatvorskom sustavu boravilo je ukupno 1219 zatvorenika i maloljetnika ovisnika o drogama što je 10,5 posto ukupne zatvoreničke populacije u toj godini.

U ukupnoj populaciji ovisnika o drogama tijekom 2020. godine najzastupljenija je bila ovisnost o više droga s 54,39%, zatim ovisnost o opijatima s 31,09%, pa zatim ovisnost o kanabinoidima s 8,45%, ovisnost o kokainu s 34,51%, ovisnost o stimulativnim sredstvima s 0,9%, ovisnost o sedativima i hipnoticima s 0,33 % te ovisnost o halucinogenima također s 0,33 posto.

Sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od ovisnosti o drogama imalo je izrečeno 32,1 posto ovisnika o drogama koji su 2020. godine stupili na izdržavanje kazne zatvora.

03. svibanj 2024 08:59