StoryEditorOCM
Crna kronikaUMIRE OD BOLOVA

Sara nakon tretmana u Turskoj: ‘Privukla me je cijena, a sad imam rupe u trbuhu, nemam grudi, na leđima imam grbu!‘

Piše JL
30. studenog 2023. - 20:45

Sara Platt (33) iz Južnog Walesa otputovala je u Tursku na zatezanje trbuha, povećanje i podizanje grudi nakon što je smršavjela i imala opuštenu kožu - piše Jutarnji list. Primamila ju je cijena zahvata koji je u Turskoj stajao trećinu onoga koliko bi za istu uslugu platila u Britaniji. Umjesto oporavka pod turskim suncem, ostavljena je u prljavoj hotelskoj sobi te je po povratku u Britaniju završila na devet korektivnih operacija, prenosi Daily Mail.

- Moje tijelo je osakaćeno, imam dvije rupe u trbuhu, nemam grudi, na leđima imam grbu i sve me boli. Ono što se tamo dogodilo mi je uništilo život, rekla je Platt.

Prema informacijama Britanskog udruženja estetskih plastičnih kirurga (BAAPS), broj onih kojima je potrebno bolničko liječenje u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon estetskih operacija u inozemstvu porastao je za 94 posto u tri godine. U ovoj godini bilo je potrebno liječiti čak 124 osobe.

- Temelj prakse plastične kirurgije je da radite pravu operaciju na pravoj osobi u pravo vrijeme. Razlog zašto su u Britaniji operacije skuplje je taj što imamo regulatorni okvir i kontrole, rekao je predsjednik BAAPS-a Marc Pacifico.

Sara je tu lekciju naučila na teži način. Nakon godina zdravstvenih komplikacija, uključujući hitnu histerektomiju, težina majke četvero djece je narasla te joj je stavljena želučana navlaka. Kad je smršavjela, ostala joj je golema količina bolne opuštene kože koju NHS nije htio ukloniti.

image
Instagram/Screenshot

- Operacija u Velikoj Britaniji bila stajala je 33.000 funti, što je bilo iznad mojih mogućnosti. Pronašla sam mjesto u Turskoj gdje bi to koštalo 15.000 funti. Nije bilo najjeftinije, ali klinika i kirurg imali su dosta recenzija s pet zvjezdica koje su vjerojatno bile lažne, rekla je Sara.

U veljači je s roditeljima odletjela u Antaliju, hotelska soba bila je čista i prostrana. Kad je došla na predoperacijske krvne pretrage vidjela je da se nalazi na odjelu za plodnost i rađanje. Susrela se s kirurgom i rečeno joj je da je zahvat zakazan za 8 ujutro.

- Taksi koji su poslali je kasnio zbog čega sam stigla tek u 7.50, papirologija je bila na turskom, a kad sam tražila englesku verziju rekli su da nema vremena i da ću izgubiti mjesto. Uhvatila me panika, ali sam osjećala da sam preduboko zaglibila da bih se izvukla, prepričava Sara.

Smjestili su je u invalidska kolica i parkirali ispred operacijske dvorane gdje je mogla vidjeti liječnike kako izvode carski rez. Prije nego je došla do riječi, odveli se je u salu i počeli s procedurom. Operacija je trajala 13 sati, probudila se u kompresijskom odijelu u užasnim bolovima. Ubrzo je otkrila da joj je kirurg osim trbuha i grudi, uklonio i višak kože s ruku i bokova.

 Kad sam otkopčala odijelo izgledala sam kao da imam tri dojke. Sestra je rekla da je to oteklina, no radilo se o masnoći koju su ostavili. Tijelo mi je bilo crno zeleno, a bolovi nevjerojatni. Nazvala sam supruga i rekla da čuva našu djecu jer ću umrijeti, rekla je.

Po povratku u Ujedinjeno Kraljevstvo otišla je liječniku opće prakse koji je utvrdio da ima sepsu, hitno je prebačena na prvi od devet zahvata kako bi se prevenirala šteta koju je prouzročio njen turski kirurg.

- Otkrila sam i da sam se zarazila MDRO-m (višestruko rezistentni mikroorganizmi) od korištenja prljavih alata. Trauma je toliko velika da imam noćne more i PTSP, sve bih dala da mogu vratiti vrijeme, rekla je Sara - piše Jutarnji list.

30. travanj 2024 16:26