StoryEditorOCM
Crna kronikaNije mu bilo prvi put

"Udarao" i prije biskupa Košića i Željke Markić: Ilija Komšić još 2014. godine osuđen na šest mjeseci uvjetnog zatvora zbog prijetnji

28. lipnja 2017. - 15:24

Ime Ilije Komšića, 69-godišnjeg tišnjanskog umirovljenika, postalo je ovih dana nacionalno poznato nakon što su ga šibensko-kninski policajci priveli i predali kolegama Policijske uprave sisačko-moslavačke.

I to zbog, kako je pojašnjeno, "neprimjerene internetske poruke" sisačkom biskupu Vladi Košiću. Podigla se "kuka i motika" na državne institucije i organe reda, promptno su reagirali samozvani zaštitnici prava na izražavanje misli (valjda i osjećaja) po društvenim mrežama i portalima, a Komšić, taj vremešni "hrvatski branitelj koji ni mrava ne bi zgazio", osvojio je i 10-minutne televizijske priloge u udarnim terminima te gotovo bio proglašen narodnim herojem, mučenikom i prvoborcem za temeljna ljudska prava.

Pri tome su tek rijetki mediji, kada se doznalo za privođenje, pridali važnosti činjenici da se iza činovničke formulacije "neprimjerene internetske poruke" krije eksplicitna prijetnja smrću, ni manje ni više nego – klanjem i biskupa i njegove obitelji. Još je neko vrijeme tišnjanski umirovljenik, vjernik-katolik, sa znatnim zdravstvenim tegobama "koji zbog visokog šećera i tlaka dnevno pije pet-šest vrsta tableta", uživao sažaljenje javnosti. A onda je donekle splasnulo kada se pročulo i za Komšićeve prijetnje Željki Markić pisane žargonom kojega se ne bi postidjeli ni kočijaši. Sadržajno se odveć ne razlikuju od onih upućenih biskupu.

No, sve je to još "slatka vodica" spram podatka da je Iliju Komšića Općinski sud u Šibeniku 2014. godine, zbog kaznenog djela prijetnje osobi koja je s njim u bliskom odnosu (čl. 139. stavak 2. KZ vezano u svezi članka 80. točka 21.) proglasio krivim i osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, uz rok kušnje od dvije godine. Presuda je postala pravomoćna 29. prosinca 2014., a istog dana i mjeseca dvije godine poslije, rok kušnje je istekao.

Zanimljivo je da je u tom predmetu Državno odvjetništvo u Šibeniku Komšiću predlagalo određivanje istražnog zatvora smatrajući da su ispunjeni zakonski uvjeti za to. Visoka životna dob i činjenica da je ranije neosuđivan te da je obiteljski čovjek uzete su u daljnjem postupku pred istražnim sucem kao olakotne, a dugotrajno narušeni međusobni odnosi, alkoholiziranost i prijetnje oštećenoj osobi u prisutnosti policijskih službenika, ocijenjene su kao otegotne okolnosti, pa su Komšiću određene mjere opreza – zabrana približavanja oštećenoj osobi na udaljenost manju od 50 metara te zabrana uspostave bilo kakve komunikacije, izravno ili preko druge osobe. U Državnom odvjetništvu postoji, osim toga, trag da je 2015. godine protiv Komšića još jedna osoba podnijela kaznenu prijavu zbog prijetnje, ali ju je u međuvremenu povukla.

U svjetlu takvih okolnosti, prikazivati tišnjanskog umirovljenika kao žrtvu sustava izgubilo je svaki smisao. Dapače, postalo je sramotno, ako ni zbog čega, a ono zbog stvarnih žrtava koje sustav gazi a nikome nisu prijetile, nikada bile pravomoćno osuđivane, niti bile podvrgnute mjerama opreza. I koje ni jednom biskupu ne prijete – klanjem jer ih je "iznervirao svojim izjavama".

28. travanj 2024 06:29