StoryEditorOCM
Crna kronikasve su priznali

Poreznik iz Šibenika uzimao lignje i bifteke kao mito, besplatno se gostio po restoranima, ‘dilao‘ tajne informacije...

Piše Vladimir Urukalo/SD
25. siječnja 2024. - 20:34

Godinu dana nakon što je USKOK podignuo optužnicu protiv desetorice okrivljenih, od kojih su trojica sada već bivši porezni inspektori, a ostalih osam vlasnici tvrtki i obrta s tog područja, na splitskom Županijskom sudu u utorak je potvrđena USKOK-ova optužnica u kojoj ih se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanje i davanje mita.

No, pred sudom će se pojaviti samo njih šestero, i to prvookrivljeni bivši poreznik Robert Slavica (54) iz Šibenika i Zlatko Filipović (61) iz Zadra te Marin Dokoza (55), vlasnik tvrtke “Marino keramika” d.o.o., Branko Bungur (51), vlasnik i odgovorna osoba zadarske firme “Slad” d.o.o., Davor Lulić (46), vlasnik firme “Lulić” d.o.o., te Ivan Lulić (74) kao odgovorna osoba firme “Mehanizacija” d.d.

Uvjetne kazne

Još prije ljeta s USKOK-om su nagodbu sklopili Nino Šimunić (54) iz Zadra, i to na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci s rokom kušnje od tri godine, sporednu novčanu kaznu od 600 eura te 400 eura troška, te Zef Mučaj (68), vlasnik pekare iz Nina, koji se nagodio na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine te 500 eura troškova.

Na optužnom vijeću, pak, u utorak je obznanjeno i da su se s USKOK-om nagodili još jedan poreznik i jedan ugostitelj koji su priznali krivnju, a zauzvrat su dobili blaže kazne. Nekadašnji porezni inspektor Žarko Gospić (67) iz Zadra nagodio se na kaznu od 11 mjeseci zatvora, koja je zamijenjena radom za opće dobro, a izrečena mu je i sporedna novčana kazna od 15 tisuća eura.

Oduzeto mu je još 3000 eura protupravno ostvarene imovinske koristi te mora platiti i 800 eura sudskih troškova.

Njega je USKOK teretio da je bio zadužen za nadzor igara na sreću, zabavnih i nagradnih igara, te je poreznim obveznicima za koje je mislio da mu mogu biti od koristi iz te djelatnosti dojavljivao kad će kod njih u nadzor doći njegovi kolege, ali i on osobno.

Nakon primljenih dojava, obrtnici su prilagođavali stanje u svojim blagajnama što se tiče fiskaliziranih računa pa nisu niti imali problema s inspekcijama. Gospić je takve informacije dojavljivao uhićenima Miti Mičiću i Zefu Mučaju te još nekim vlasnicima kafića, mesaru, vlasniku pečenjarnice, trgovcima...

image
Luka Gerlanc/Cropix

Po USKOK-u, odnos koji je Gospić uspostavio s pojedinim poreznim obveznicima “u pet je navrata koristio za primanje nagrade u vidu besplatnog gošćenja u ugostiteljskim objektima te besplatnog opskrbljivanja raznim prehrambenim proizvodima”.

Gospić je još pomogao Ninu Šimuniću da ne plati oko 16 tisuća kuna poreza tako što je svoga kolegu Filipovića, koji je bio zadužen za njegov slučaj, zamolio da predmet drži u ladici i da ništa ne poduzima.

Osim Gospića, nagodio se i Mito Mičić, vlasnik jedne od najpopularnijih zadarskih pizzerija “Šime”, koji se dogovorio da će, u zamjenu za priznanje krivnje, biti kažnjen s godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine te će morati platiti i tisuću eura novčane kazne, kao i 600 eura sudskih troškova.

Mičić je dragocjene dojave, zbog kojih je ispadalo da radi sve po zakonu, nagrađivao večerama i ručkovima u svojem restoranu “Šime”, a inspektoru Gospiću je, kad god je on tražio, davao lignje i bifteke.

Oštetio državu

Ostalima će, ako potvrđivanje optužnice “amenuje” viši sud jer nema sumnje da će obrane uložiti žalbe, suđenje početi za koji mjesec. Glavni u priči je Robert Slavica, koji je, po USKOK-u, primao mito i zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti, te je poticao drugu dvojicu svojih kolega na isto.

Tako, primjerice, nije poduzeo nikakve radnje da ovrši firmu Branka Bungura, odnosno njezine račune i nekretnine, i tako je došlo do toga da država nije mogla naplatiti više od dva milijuna kuna dugovanja za porez.

Isto tako, Slavica je Bunguru dojavljivao kad će biti zapljene sredstava po računima firmi preko kojih je potonji radio, a kako bi Bungur mogao novac prebaciti na račune drugih osoba. Za ovu je uslugu Bungur poreznom inspektoru Slavici, sumnja USKOK, isporučivao naručene količine alkohola koji su njegove firme proizvodile, a radi se o Vinariji Biograd i Zadarskoj pivovari. Isto tako, Bungur je pomogao da se Slavičin brat zaposli u šibenskoj komunalnoj firmi.

Jedno od Slavičinih (ne)djela za koje ga se optužuje jest i da se dogovorio s Ivanom Lulićem da ništa ne poduzme kako bi ovršio račune i nekretnine njegove tvrtke “Mehanizacija” d.d., koja je državi dugovala oko 630 tisuća kuna, te je taj dug samo rastao.

Početkom 2019. godine omogućio je Luliću da preko računa “Mehanike” prenese na druge tvrtke više od dva milijuna kuna tako što nije Fini dostavio rješenje o pljenidbi, a država je tako oštećena za gotovo 600 tisuća kuna neplaćenog poreza. 

25. travanj 2024 22:52