StoryEditorOCM
Crna kronikaNova runda

Ponovno show na suđenju Ringwaldu: bilo je vikanja, izbacivanja iz sudnice, padanja sa stolica... Izricanje presude idućeg tjedna

Piše Vladimir Urukalo/SD
11. studenog 2021. - 16:27

- Nije vrijeme da iznosim svoju obranu jer, obzirom da sam tražio izuzeće predsjednice vijeća, porotnika, predsjednika Županijskog suda i svih sudaca te svih sudaca i predsjednika Visokog kaznenog suda, dok se državna tijela o tome ne očituju dužni ste, po zakonu, obustaviti svaku radnju na predmetu. Ne želim sudjelovati u nečemu što krši zakon, a ja nisam sklon kršenju zakona od kad sam se rodija - kazao je danas u sudnici splitskog Županijskog suda Stjepan Ringwald kojem se, zajedno s Jerkom Pirićem i Vladom Zolotom sudi za planiranje i egzekuciju Karmelina Fistanića u Omišu u studenom 2019. godine.

Pokušala su sva tri okrivljena te njihovi odvjetnici na razne načine isposlovati odgodu ročišta, no sutkinja Ivona Rupić redom je odbijala sve prijedloge. Bilo je tu vikanja, izbacivanja iz sudnice, "afanavanja" i padanja na pod sa stolica, informacija o pokušajima suicida u zatvoru, novih zahtjeva za izuzeće...

Sve je počelo podatkom da je Pirić u srijedu navečer pronađen na podu izrezanog lica i vrata u svojoj ćeliji na Bilicama nakon što je pokušao žiletom sebi oduzeti život. Odvezen je u bolnicu i na psihijatriju te se u sudnici pojavio s zavojima preko obraza i podbratka. Njegova je braniteljica Doris Košta pokušala uvjeriti sud da on nije sposoban pratiti raspravu, no to su opovrgli vještaci koji su, nakon pauze i pregleda njega i dokumentacije, rekli da je sposoban za praćenje rasprave.

Potom je stigao još jedan Ringwaldov zahtjev za izuzeće sutkinje i svih drugih. Uporno je bivši motociklistički as ponavljao sutkinji da ne smije to raditi i da je ona tu da poštuje zakon.

- Niti vrijeđam niti prijetim niti omalovažavam, govorim o zakonu. Zahtjev za izuzećem nemam kome podnijeti jer su ovdje osobe koje o tome nisu smjele odlučivati prije dva dana kada sam ga prvi put podnio. Stavit ćete ovo što govorim u zapisnik - govorio je Ringwald, a sutkinja Rupić ga je dva puta izbacivala iz dvorane zbog nepoštivanja suda i nepokoravanja njenim odlukama. Treći put, kad je trebao dati obranu, Ringwald je sam zatražio da izađe ustvrdivši isto što i prije - da ne želi kršiti zakon.

Fokusirano je, pa i dok su ga čuvari izvodili van u lisičinama, ponavljao članke Kaznenog zakona za koje smatra da ih je sud prekršio. A netom prije, dok je govorio kako mu se sudi za "ubistvo" za što nema zastare, Jerko Pirić iznenada se skljokao onako vezan lisičinama sa stolice na kojoj je sjedio. Pravosudni policajci odmah su skočili, rasprava je prekinuta, podigli su ga i dali mu vode.

image
Jerko Pirić
Jakov Prkić/Cropix

- Ja se ne pokoravam, vi ni ne znate da li se kod mene radi o poremećaju ličnosti ili osobnosti, ne znate je li se ovdje radi o nepokoravanju ili neubrojivosti jer nikad nije rađeno psihiajtrijsko vještvo nada mnom - govorio je Ringwald dok su ga izvodili. Kako nije htio iznijeti obranu, pregledana je video snimka njegove obrane dane pred zamjenicom ŽDO-a kada je negirao svoju umiješanost u ovaj zločin.

Ista stvar se dogodila sa iskazom i bivšeg odlikovanog legionara Pirića kojeg je dao ŽDO-u kada je također negirao bilo kakvu umiješanost u ubojstvo. On je sutkinji rekao da nije sposoban dati obranu jer je cijelu noć bio "u bolnici i u ludnici", a kad su ga vratili da je proveo vrijeme vezan u samici bez da mu je bila dostupna obrana koju je napisao. U jednom trenutku je odvjetnica Košta rekla da je svom klijentu prije rasprave dala tu obranu i da je to što on niti ne zna da mu je dala, dokaz da nije psihički sposoban pratiti raspravu.

- Rasprava se vodi godinu dana, znali ste da idemo prema obranama i svima nam je jasno kojim smjerom idete. Sve ste imali i sve ste izigrali - poručila je svoj trojici sutkinja Rupić kad su se u jednom trenutku požalili zašto u sudnici moraju imati lisičine na rukama.

- Zašto je silovanje ovog predmeta? Zato jer je rok 12. prosinca? (tad okrivljenima ističe maksimalni istražni zatvor ukoliko se prije toga ne donese presuda - op.a.) Tražim odgodu dva dana da čovjek dođe k sebi, on bi hitno trebao ići u zatvorsku bolnicu - kazala je Košta.

Svoju obranu na kraju je dao, i to nevoljko i kako je rekao pod prisilom, samo Vlado Zolota koji je istaknuo da je suluda ideja da je on sudjelovao u bilo kakvom planiranju ubojstva bilo koga pa tako i Fistanića kojeg je znao deset godina i s kojim je bio dobar.

- Nikad Ringwalda nisam odvezao do apartmana da ovaj napadne Karmelina, nemam veze s nikakvim motorom, kacigom niti motociklističkom opremom. Ja sam na istoj adresi od 1978. godine i nam svaki pedalj kvarta pa tako i gdje je i čija nadzorna kamera te je nerealno da bih se "snimao" oko zgrade u ikakvim nečasnim radnjama. Nemam veze niti ikakva saznanja s ovim zbog čega sam već dvije godine nedužan u zatvoru. I da, nisam upućen u sadržaj spisa i video snimke pa sam doveden "slijep i gluh" da iznosim obranu o kojoj mi život ovisi - kazao je Zolota.

Nakon njega, svi uključeni u predmet su dali svoje završne govore pa tako i Rene Laura, zamjenica ŽDO koja je istaknula vrhunski i profesionalni rad policije zbog čega je, navela je, već tijekom krim obrade bilo dovoljno dokaza o tome tko su počinitelji ubojstva.

Izricanje presude očekuje se početkom idućeg tjedna.

26. travanj 2024 12:43