StoryEditorOCM
Crna kronikaDržavno odvjetništvo u Šibeniku

Podignute optužnice za gospodarski kriminal protiv bivših djelatnika JBŠ: Ive Šinka, Marije Trlaje i Mirka Gorete

Piše šibenski.hr
6. ožujka 2018. - 19:30

Zbog kaznenih djela gospodarskog kriminala kojim su Jadransku banku Šibenik oštetili za 37.978.309 kuna, protiv bivšeg predsjednika uprave Jadranske banke  Ive Šinka, njegove tadašnje zamjenice Marije Trlaje i člana uprave Mirka Gorete, nakon provedene istrage, Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je optužnicu pred Županijskim sudom u Šibeniku. Optužnica je podignuta i protiv poduzetnika Nikole Žnidarića iz Čakovca, zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

U priopćenju koje je danas objavljeno na stranicama Županijskog državnog odvjetništva među ostalim stoji:

- Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 28. kolovoza 2009. do 27. lipnja 2013. u Šibeniku, i to troje okrivljenika kao članovi uprave jedne banke, na traženje i nagovor četvrtookrivljenog direktora trgovačkog društva, s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi tom trgovačkom društvu, sa predmetnim trgovačkim društvom sklopili dva ugovora o okvirnom kratkoročnom revolving kreditu te veći broj dodataka tim ugovorima i ugovor o faktoringu.

Tereti ih se da su navedeno učinili protivno čl. 2 Općih uvjeta kreditnog poslovanja kojim je propisano da se kredit ne može odobriti niti isplatiti bez prethodnog provođenja analize i mišljenja nadležnih stručnih službi banke, kao i bez postojanja analize i prethodnog upisa adekvatnih instrumenata osiguranja povrata kredita, znajući da su založene nekretnine znatno manje vrijednosti od one navedene u zaprimljenim elaboratima o procjeni i da ne sadrže njihovu stvarnu vrijednost, te protivno metodologiji za odobravanje otkupa nedospjelih potraživanja (faktoringa) kojom je propisano da kreditna sposobnost klijenta mora bit 2,5, a koeficijent likvidnosti 1, iako su znali da pravna osoba ima znatno nižu kreditnu sposobnost i koeficijent likvidnosti.

Tereti ih se da su odmah po potpisivanju odobravali isplate, a po dospijeću kredita, premda nisu vraćane mjesečne rate kredita, svojim su odlukama neosnovano odobravali odgodu vraćanja kredita te za dane kredite i faktoring sklapali dugoročne ugovore o kreditu, iako su znali da je odlukom o zabrani odobravanja kredita s jednokratnim dospijećem zabranjeno odobravanje, prolongiranje i reprogram kredita s jednokratnim dospijećem svih klijenata banke.

Tako su, tereti ih se, temeljem sklopljenih ugovora, dodataka ugovorima i faktoringa, trgovačkom društvu pribavili protupravnu imovinsku korist za isplaćeni iznos od 42.564.000 kuna, a banci, za iznos isplaćenih kredita i pripadajućih kamata, umanjeno za vrijednost založenih, prouzročili štetu u ukupnom iznosu od 37.978.309 kuna. Istom optužnicom se pravnu osobu tereti da si je počinjenjem kaznenog djela navedenih odgovornih osoba pribavila protupravnu imovinsku korist, stoji u priopćenju ŽDO u Šibeniku.






 

27. travanj 2024 19:22