StoryEditorOCM
Crna kronikabilo je dramatično

Dobre vijesti s požarišta kod Vrpolja: ‘Nema više otvorene vatre, niti nekontroliranog širenja‘

Piše šibenski.hr
16. kolovoza 2022. - 16:10

NOVO

Konačno je dobre vijesti s požarišta kod Vrpolja javio Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije:

- Nema više otvorene vatre ni njezinog nekontroliranog širenja. Doduše, nismo još službeno proglasili da je požar pod nadzorom, al situacija je trenutačno dosta povoljna. Budući da se radi o velikoj opožarenoj površini, na terenu ostaje oko 50 vatrogasaca- izjavio je Dukić

RANIJE

- Vatra je protutnjala pored kuća, prebacila se preko ceste i došla do drugog seta kuća i nastavila dalje kroz veliki kompleks borove šume, opožareno je Oko 100 hektara. Da nije bilo zračnih snaga ne bi ništa mogli napraviti. Razmišljalo se i o zatvaranju autoputa. Vjetar se smirio, radim na dogašavanju, istaknuo je u razgovoru za HRT Darko Dukić, zapovjednik vatrogasnih snaga Šibensko-kninske županije.

Požar kod Vrpolja još nije pod kontrolom, međutim situacija je nešto bolja nego što je bila u popodnevnim satima kada je požar prijetio stambenim objektima:

- Sada je otklonjena opasnost od objekata. U zraku je trenutačno sedam letjelica,četiri kanadera i tri fire bossa. Dobro je dok su zračne snage aktivne i mi ćemo do noći nastojati staviti požar pod kontrolu. No, radi se o jako velikoj površini koju je požar zahvatio i veliki broj vatrogasaca morat će biti na terenu cijelu noć- rekao je Volimir Milošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik.

RANIJE

Zapovjednik šibenskih vatrogasaca Volimir Milošević za Dnevnik N1 govorio je o situaciji na požarištu kod Vrpolja.

"Situacija nije dobra, ali vatru među kućama smo sanirali i spasili objekte. Požar je u gustoj borovoj šumi i uz ovaj vjetar situacija je neizvjesna", rekao je Milošević.

Nadaju se da će situacija do večeri biti pod kontrolom.

"HAC je dobio obavijest da upozore vozače na dim na autocesti. Tu su četiri kanadera i nadamo se da ćemo do večeri situaciju staviti pod kontrolu", dodao je.

Napominje da je požar izbio u samom mjestu. "Dok smo došli, zatekli smo vatru oko kuća, neki su se samostalno evakuirali, neki su počeli gasiti. Sad je sanirano, a ima li štete, vidjet ćemo naknadno. U šumskom dijelu postoje četiri kontejnera od kojih su dva stambena. Dva su zahvaćena vatrom, a dva sačuvana. Pokušavamo sačuvati neke maslinike", rekao je Milošević za N1

Kako je za Radio Šibenik izjavio Volimir Milošević, zapovjednik Javne postrojbe Šibenik, požar kod Vrpolja još nije pod kontrolom:

- Još uvijek gase četiri kanadera u gustoj borovoj šumi. Situacija je još uvijek neizvjesna, ali najvažnijeje da požar više ne ugrožava objekte. Uglavnom radimo na čuvanju objetaka te pokušavamo zaustaviti vatru- rekao je Milošević.

Loša vijest za šibenske vatrogasce je ta što je izbio i požar na otoku Kaknu u šibenskom arhipelagu. Na to požarište poslana su tri airtractora.

- Požar je izbio u samom naselju Vrpolje gdje su kuće obranjene, a požar se proširio na obližnju gustu borovu šumu. Istovremeno imamo i požar na otoku Kaknu koji je pod nadzorom vatrogasaca. - rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Kako doznajemo od šibenskih vatrogasaca, požar je izbio između kuća u Vrpolju, koje su brzom intervencijom gasitelja obranjene. Međutim, požar se širi prema gospodarskoj zoni Podi koja se nalazi u blizini autoceste. Prema informacijama iz Županijskog centra 112, zatvorena je cesta između Vrpolja i Danila te je na širem području isključena struja.

Iz Ministarstva obrane objavili su kako su na požarište u Vrpolju poslana četiri protupožarna zrakoplova.

U 15,17 sati šibenski vatrogasci zaprimili su dojavu o požaru u Vrpolju. Kako su izvijestili iz Vatrogasne zajednice šibensko- kninske županije na terenu su 32 vatrogasca s 12 vozila.

Zemaljskim snagama pomažu i zračne snage. Gašenju se već priključio jedan kanader, a ubrtzo se očekuju još dva.

Vatrogascima na ruku ne ide ni činjenica što puše umjeren južni vjetar.

30. travanj 2024 10:53