StoryEditorOCM
Crna kronikahospitaliziran u teškom stanju

Osamnaestogodišnjak dovezen iz zatvora u splitsku bolnicu, pao u komu i preminuo; Odvjetnik obitelji: Dogodila se tragedija, okolnosti su čudne. Sigurno se radi o propustu, samo je pitanje čijem

26. kolovoza 2019. - 20:36

Na Jedinici intenzivnog liječenja KBC Split u subotu je preminuo 18-godišnjak iz okolice Omiša koji je prije tri tjedna doveden iz zatvora na splitskim Bilicama u teškom stanju i hospitaliziran. Prilikom prijema u bolnicu su ga reanimirali, a imao je podljeve na donjem dijelu trbuha i po preponama.

U tom periodu liječnici se nisu mogli izjasniti o uzroku i nastanku ozljeda, a navodno se radilo o modricama koje nisu nastale neposredno prije primitka u splitsku bolnicu. Nisu se znali izjasniti ni od čega je u takvom stanju doveden u bolnicu da ga se trebalo oživljavati.

Sporno je bilo i što je bio u zatvoru od početka travnja tako da su modrice, i ako nisu prouzrokovale smrt, nastale za vrijeme boravka u državnoj instituciji. Kako saznajemo iz PU splitsko-dalmatinske, tada su obavijestili državno odvjetništvo. U međuvremenu je mladić umro.

- Tragedija se dogodila i okolnosti su čudne te je sigurno da se desio neki propust, samo je pitanje čiji. Zatražio sam od zatvora u Splitu kompletnu medicinsku dokumentaciju koja će zajedno s nalazom obdukcije ukazati na okolnosti i uzrok smrti - kazao nam je odvjetnik Vinko Ljubičić koji zastupa obitelj pokojnog mladića.

Mladić je osuđen na 8 mjeseci zatvora zbog paljenja četiri požara u ožujku ove godine na omiškom području. Uhićen je nedugo nakon paljevina kada je utvrđeno da se još kao dijete već psihijatrijski liječio zbog piromanije. Sudski vještak je procijenio da je prilikom paljenja požara bio bitno smanjeno ubrojiv, ali ne i neubrojiv jer bi u tom slučaju bio tretiran po Zakonu o osobama s duševnim smetnjama. Nad njim je tada određen istražni zatvor u kojem je ostao i nakon podizanja optužnice i nakon presude.

Nije uobičajeno da se kod tako kratkih kazni produljuje istražni zatvor do pravomoćnosti presude. Pogotovo kada se radi o mlađem punoljetniku koji je psihijatrijski liječen. Istražni zatvor je ukinut tek kada je mladić završio u komi u bolnici u koju je doveden nepokretan i nekontaktibilan nešto iza 2 sata ujutro početkom kolovoza. Prije fatalnog pogoršanja zdravlja kod njega je u zatvoru u posjeti bio otac koji je s njim komunicirao.

26. travanj 2024 02:52