StoryEditorOCM
Crna kronikaSlučaj Uzdolje

Odbijen prijedlog Državnog odvjetništva: Sedmorica torcidaša puštena iz šibenskog istražnog zatvora

22. listopada 2019. - 18:02

Sedmorica od 16 okrivljenika protiv kojih se vodi sudski postupak zbog nasilja u Uzdolju, puštena su u utorak na slobodu nakon što je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku na zatvorenoj sjednici odbilo prijedlog Državnog odvjetništva za njihovim zadržavanjem u istražnom zatvoru.

Tu vijest nismo uspjeli i službeno potvrditi budući da stranke još uvijek nisu primile sudsku odluku, no ona je, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, po okrivljenike već proizvela pravne učinke budući da eventualna žalba ne odgađa njezino izvršenje.

Dok formalno ne zaprime rješenje sudca istrage, Edvard Sušac i Branimir Zmijanović, branitelji dvojice okrivljenika, nisu bili u mogućnosti komentirati odluku Izvanraspravnog vijeća. Očekuju je, kazali su, za dan ili dva. Ipak, odvjetnici su istaknuli kako se po stavu obrane i više njihovih kolega, branitelja okrivljenika u ovom jedinstvenom postupku kolokvijalno nazvanim slučaj Uzdolje ne radi o zločinu iz mržnje, već o kaznenom djelu s elementima nasilja.

Nakon što zaprime sudsku odluku, obrana i ovlašteni tužitelj imaju pravo žalbe u roku od tri dana, a o pravnom lijeku će ponovno odlučivati Izvanraspravno vijeće koje odluku može potvrditi, vratiti na ponovno odlučivanje ili je preinačiti.

Zbog napada na vlasnicu i goste ugostiteljskog objekta "Petko" 21. kolovoza u Uzdolju kod Knina šibenska policija je, podsjetimo, krajem kolovoza kazneno prijavila i privela četiri osobe iz navijačke skupine nogometnog kluba iz Splita kojima je nakon ispitivanja određen jednomjesečni istražni zatvor.

Početkom rujna potom je privedeno još deset osoba iz iste skupine od kojih je trojici određen istražni zatvor, a sedmorica su, sukladno odluci suca istrage, puštena na slobodu. Svi se terete za nasilničko ponašanje počinjeno iz mržnje, oštećenje tuđe stvari i nanošenje tjelesnih ozljeda. Bez povoda su, po stavu tužiteljstva, upali u lokal gdje se pratila nogometna utakmica play offa Lige prvaka između švicarskog Young Boysa i Crvene zvezde, napali vlasnike i goste srpske nacionalnosti te tjelesno ozljedili pet osoba i oštetili inventar lokala. Istražni zatvor im je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Četvorici okrivljenika u ovom postupku istražni zatvor je, nakon što je isteklo mjesec dana, produljen za daljnja dva mjeseca po zakonskom osnovu iz čl.123. st.1.toč.3.ZKP/08. Budući da je kasnije uhićen, jednom okrivljeniku je još u tijeku istražni zatvor od mjesec dana, a dvojici okrivljenika su, po isteku jednomjesečnog istražnog zatvora, određene mjere opreza. Pušteni su na slobodu, ali se jednom dnevno imaju obvezu javiti u nadležnu policijsku postaju prema mjestu svog prebivališta. Ta odluka još uvijek nije pravomoćna.

Za jednog okrivljenika, pak, ukinut je istražni zatvor po prijedlogu državnog odvjetnika, jer ima vjerodostojan alibi da se u inkriminirano vrijeme nalazio na sasvim drugom mjestu (odluka je pravomoćna), dok je
u odnosu na jednog okrivljenika odbijen prijedlog za određivanje istražnog zatvora jer sudac istrage smatra da nema osnovane sumnje da je spomenuti počinio kaznena djela za koja se tereti (odluka nije pravomoćna).

- U odnosu na preostalu sedmoricu okrivljenika, po isteku mjesec dana istražnog zatvora, na ročištu održanom dana 22. listopada 2019. sudac istrage odlučivao je o prijedlogu državnog odvjetnika da se protiv njih produlji istražni zatvor za daljnja dva mjeseca, odluka je donesena, ali kako stranke još nisu primile pisano rješenja, o odluci suca istrage vas u ovom trenutku nismo u mogućnosti izvijestiti - priopćeno je iz Županijskog suda u Šibeniku.

26. travanj 2024 09:14