StoryEditorOCM
Crna kronikaSudac ode u odvjetnike

Kornati: Veliko je pitanje što će biti s ponovljenim suđenjem za smrt vatrogasaca. Roditelji nastradalih ogorčeni...

14. ožujka 2018. - 09:57

Iako se očekivalo da će ponovljeno suđenje za 6000 stranica težak slučaj "Kornat" trajati još mjesecima, čini se da bi sve moglo potrajati puno kraće. Naime, sudac Boris Radman zatražio je razrješenje od sudačke dužnosti!

Kako neslužbeno doznajemo, jedan od najpoznatijih zadarskih sudaca odlazi u odvjetničke vode, otvara kancelariju i to je razlog zbog kojeg više neće biti sudac Županijskog suda u Zadru. Razrješenje je zatražio do 1. lipnja, što bi postupku kornatske tragedije moglo dati dodatno "ubrzanje", te drugu presudu Draženu Slavici već za nešto više od mjesec dana.

– O tome ne želim razgovarati – rekao je kratko u utorak u telefonskom razgovoru, dan nakon što je održao još jedno ročište u slučaju "Kornat".

O tome hoće li sudac Radman predmet dovesti do kraja ili će ga preuzeti drugi sudac, predsjednik Županijskog suda Boris Babić o tome će nešto više, kako je priopćio, reći u srijedu.


Zapovjedni lanac


Tijekom novog suđenja bivšem glavnom šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Slavici, koje je preuzeo 2016. godine, nakon što je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu suca Babića, izišli su na vidjelo brojni propusti vatrogasnog sustava. Doznalo se za pogrešne procjene, zakasnjele ili izostale reakcije u ustrojstvenom i zapovjednom lancu, ali i praznine u istražnom postupku neposredno nakon tragičnog događaja. Helikopter od kojeg je Slavica, primjerice, tražio pomoć za vatrogasce nikada nije stigao na Kornat jer je zahtjev bio poslan na pogrešnu adresu.

Kako se ispostavilo, izostale su i snimke kamere s poprišta tragedije, istražitelji nisu propisno izuzeli pumpe i spremnik za benzin, a zapisnik o očevidu pokazao se nevjerodostojnim. Na vidjelo je izišla i činjenica da je vojska znala za mrtve vatrogasce još u 16.30, pa i prije toga, a Slavica je optužen da nakon saznanja o tragediji nije nazvao Centar 112, nego pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Tomislava Vuku i lažno mu prikazao stanje na tom požarištu, govoreći da su vatrogasci u okruženju, ali prešućujući stvarno stanje, pri čemu je samo zatražio da se na Kornat uputi helikopter za izviđanje, ali ne i spašavanje. No, u pisanoj zapovijedi stoji da se na Kornat hitno uputi helikopter za spašavanje vatrogasaca, a ne za izvlačenje, kako je uneseno u operativni dnevnik.

Kornat i mjesto stradavanja u to je vrijeme prvi nadletio helikopter "Bell", kojim je izravno zapovijedao general Josip Stojković, a koji je prethodno bio na ručku na Hvaru zajedno s Tomislavom Vukom, kada je ovog nazvao Slavica.

Do 29. i 30. ožujka, kada su sazvana nova ročišta, trebalo bi biti gotovo i novo kombinirano vještačenje koje je Radman zatražio od Instituta "Ruđer Bošković", kao i ono vještaka sudske medicine Davora Mayera na okolnosti mehanizama i tijeka nastanka opasnosti za stradale osobe na otoku Kornatu. Radmanov zahtjev za vještačenjem sadrži četiri-pet gusto tipkanih stranica, te bi trebao rasvijetliti dosad nerazjašnjene okolnosti tragedije.


Ne možemo vjerovati...


Hoće li sve to biti dovoljno da se do lipnja donese druga presuda Slavici ili će predmet preuzeti drugi sudac, tek će se vidjeti. Sve je to dodatno revoltiralo već dotučene roditelje stradalih vatrogasaca, koji jedanaest godina od tragedije nisu dočekali pravomoćnu presudu.

– Jednostavno, ne možemo vjerovati da se opet događa nešto što će dovesti u pitanje presudu na ovaj ili onaj način. Jedanaest godina čekamo i sada nas je strah da se nakon svega, zbog nekih drugih okolnosti, ne donese presuda "na brzinu". S druge strane, postoji mogućnost da predmet preuzme drugi sudac i da sve opet krene ispočetka, što je opet nezamislivo na svoj način – ogorčen je Igor Marinović, otac Ivana Marinovića, jednog od dvanaest vatrogasaca koji su prije jedanaest godina stradali na Kornatu.

Gotovo tri godine prije prve presude Slavici trajalo je na Županijskom sudu u Zadru rasvjetljavanje uzroka i okolnosti nesreće. Sudac Babić donio je bio oslobađajuću presudu Slavici, s obrazloženjem da krivnja leži u cijelom sustavu koji nije bio spreman za spašavanje. Sudsko vijeće bilo je utvrdilo da je Slavica djelovao adekvatno, promptno i u skladu s informacijama koje je dobio.

Nepravomoćnu presudu ukinuo je, međutim, Vrhovni sud nakon što je utvrđeno da je sudac Babić učinio previd jer je sudio po Kaznenom zakonu iz 1997. godine, prema kojem, po određenoj visini kazne, u sudskom vijeću treba biti pet sudaca, a ne tri, koliko ih je bilo tijekom sudskog postupka. Predmet je bio vraćen na ponovno suđenje.

Suđenje se nastavlja krajem ožujka:
U četvrtak i petak 29. i 30 ožujka, za kada su sazvana nova ročišta u slučaju "Kornat", na Županijskom sudu u Zadru trebali bi svjedočiti dr. Winton Afrić, vještak za telekomunikacije, te Miljenko Čop, stalni sudski vještak zračnog prometa. Afrić je vještačio 42 broja mobitela svih odlaznih i dolaznih poziva koje su vatrogasci zvali i primili u inkriminirano vrijeme. Čop je, pak, vještačio helikopter kojim su vatrogasci prevezeni na Kornat.

08. svibanj 2024 00:12