StoryEditorOCM
Crna kronikaSUĐENJE NAKON ŠEST GODINA

Kninjanin se uselio kod dementnog starca, uzimao mu novac i na kraju ga pretukao nasmrt

Piše Vladimir Urukalo
10. prosinca 2022. - 08:17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Budući da je dosta dugo uspješno izbjegavao sudske rasprave u kojima mu se na splitskom Općinskom sudu sudilo zbog nanošenja tjelesnih ozljeda tada 89-godišnjem Ivanu Balovu, 46-godišnji nezaposleni vozač iz Knina Pero Hrgić pokušao je istu stvar napraviti i na splitskom Županijskom sudu, gdje mu se sada sudi s obzirom na to da je njegova žrtva preminula, ali ovaj put bezuspješno.

No prije nego navedemo koji mu je bio posljednji manevar, istaknimo da je Hrgiću prvo suđeno po optužnici ODO-a Split koja je podignuta početkom lipnja 2016. godine, a potvrđena u kolovozu iste godine.

Ona je teretila Hrgića da se nekoliko mjeseci prije 4. travnja 2016. godine uselio bez ikakve valjane osnove u stan tada 89-godišnjeg Balova u Ulici P.I. Čajkovskog u Splitu. Iskoristio je to što je starac bio bolestan i dementan te ga je stalno maltretirao i tražio da mu da novac za alkohol. Kad bi se nesretni starac pobunio i ne bi mu dao novac, Hrgić bi ga istukao i maltretirao.

Prekršajne prijave

Toga 4. travnja ga je izudarao šakama toliko da je nemoćni starac nekoliko puta padao na pod zadobivši višestruke krvne podljeve na licu i čelu te krvarenje mozga. Četiri mjeseca poslije nesretni je 89-godišnjak od posljedica zadobivenih ozljeda preminuo u bolnici.

Dakle, po ovome ispada da je Hrgić praktički mjesecima parazitirao i lokao na starčev račun uzimajući mu novac silom i prijetnjama. U starčev je stan uvalio još jednog svog prijatelja Tonija P. koji je tu bio nekih mjesec i pol dana. Pokušao je u priču uvući i Borisa J. prebacujući krivnju za starčevo premlaćivanje na njega, no istragom je utvrđeno da je samo on tukao starca.

Tvrdio je da je tog dana samo Boris tukao starca, a da su ranije ozljede nastale tako što je 89-godišnjak sam padao i ozlijedio se nakon što bi se napio. Zbog sukoba, razbijanja i galame u starčevu stanu policija je više puta intervenirala i podnosila prekršajne prijave protiv Hrgića.

Nakon što je počelo suđenje na Općinskom sudu, Hrgić je uporno izbjegavao dolazak na suđenje, mijenjao je odvjetnike, a nekoliko puta je izdan i dovedbeni nalog, no policija ga nije nikako mogla naći na adresi koju je dao sudu jer se stalno selio.

Kad je vještačenjem utvrđeno da je starčeva smrt povezana uzročno-posljedično s ozljedama koje je zadobio tog dana, slučaj preuzima Rene Laura, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika, koja mijenja kvalifikaciju djela i tereti Hrgića za tešku tjelesnu ozljedu s posljedicom smrti koju je nanio posebno ranjivoj osobi zbog njezine dobi. Za to je nedjelo propisana kazna od tri do 15 godina zatvora.

Liječnička ispričnica

Okrivljeni je Hrgić sudskom vijeću suca Zorana Ivaniševića u petak predao liječničku ispričnicu pravdajući se da zbog bolova u trbuhu nije mogao doći na prethodno ročište kada je suđenje trebalo započeti, a pokušao je isposlovati i novu odgodu kazavši da mu je prijatelj došao s broda, da je spreman financijski mu pomoći i da traži odgodu kako bi angažirao novog odvjetnika umjesto dosadašnjeg branitelja po službenoj dužnosti Borisa Miloševića.

No sudac je odlučno odbio njegov zahtjev za odgodu, zaključivši da je ovakvo Hrgićevo postupanje usmjereno na opstruiranje suđenja. Tužiteljica Laura potom je pročitala optužnicu, na što je on rekao da nije kriv i da će iznijeti obranu na kraju i odgovarati na sva pitanja. Suđenje se nastavlja.

27. travanj 2024 13:16