StoryEditorOCM
Crna kronikaJe li bio eruptivni požar?

Ima li kraja suđenju za kornatsku tragediju? "Ruđer" radi novo vještačenje

21. srpnja 2017. - 14:16

Sudac Županijskog suda u Zadru Boris Radman produljio je za još šest mjeseci rok stručnjacima Instituta "Ruđer Bošković" za dovršetak vještačenja okolnosti i uzroka stradanja 13 vatrogasaca na Kornatu 30. kolovoza 2007.

U siječnju ove godine sudac Radman je vještacima dao rok od tri mjeseca, no zbog opsežnosti posla i brojnosti sudskih zahtjeva vještaci su tražili produljenje roka pa se očekuje da njihovi izvještaji budu završeni do listopada.

Sudac Radman je u četvrtak nakon održanog ročista na suđenju Draženu Slavici objasnio novinarima da njegov zahtjev za vještačenje sadrži četiri-pet gusto tipkanih stranica te je puno širi i sveobuhvatniji od zahtjeva za vještačenje iz prethodnog, poništenog sudskog postupka, koji je vodio sudac Boris Babić.

- Od sudskog vještaka Davora Majera zatražio sam vještačenja o uzroku, tijeku i mehanizmu opasnosti na Kornatu, kako je djelovalo gorivo koje su vatrogasci nosili sa sobom, je li još nešto moglo pospješiti opseg i jačinu vatre, način kretanja helikoptera tog dana na Kornatu, je li na predmetnom mjestu bila veća temperatura vatre, koliko je iznosila i ako jest, što je tome razlog, bi li pravovremeno djelovanje zračnih vatrogasnih snaga (kanaderi, zračni traktori, helikopteri...) umanjilo ili otklonilo karakter opasnosti... - nabrojio je sudac Radman samo nekoliko točaka svog zahtjeva upućenog vještacima, dodajući da angažman novih vještaka ne znači da je odustao od teorije eruptivnog požara koji su prethodno angažirani vještaci utvrdili.

Štoviše, oni će imati pravo "odgovora" na rezultate vještačenja stručnjaka Instituta "Ruđer Bošković".
Suđenje se nastavlja 27. rujna.                                                
 

05. svibanj 2024 22:24