StoryEditorOCM
Crna kronikaZAVRŠEN POLICIJSKI OČEVID

Eksplozija na ulazu u trgovački centar Tommy u Primoštenu: usisavanjem plina pljačkaši raznijeli bankomat i odnijeli novac

Piše Ante Talijaš
25. veljače 2019. - 16:58

U ponedjeljak jedan sat iza ponoći eksplozijom je raznesen bankomat na ulazu u splitski trgovački centar 'Tommy' u Kamenarskoj ulici u Primoštenu. Od siline eksplozije popucala su sva stakla i srušena su velika predulazna vrata u trgovački centar, a oštećeni su i dijelovi štekata tamošnjeg ugostiteljskog objekta.

-Obavljenim policijskim očevidom utvrđeno je da je nepoznati počinitelj, izazvanom eksplozijom u potpunosti demoliralo bankomat bankarske kuće sa sjedištem u Zagrebu, kao i predulaz u trgovački centar splitske tvrtke. Iz bankomata je otuđen za sada neutvrđeni iznos novca. Ukupna šteta naknadno će se utvrditi. Krim-policija intenzivno postupa s ciljem otkrivanja počinitelja ovog kaznenog djela teške krađe i pronalaska otuđenog novca, protiv kojeg će biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo teške krađe Opčinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku – kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

Inače, poznato je da u bankomatima bankarske kuće stavljaju maksimalno 150 tisuća kuna, a koliko je otuđeno u Primoštenu, nismo uspjeli doznati.

Također, u policiji ne navode način kojim je došlo do eksplozije. Neslužbeno, pak, doznajemo, da je bankomat raznesen po već isprobanoj provalničkoj tehnici, a to je usisavanje plina u ležište bankomata. U zadnjih nekoliko godina na ovakav način opljačkano je na desetke bankomata diljem Hrvatske. U ovim slučajevima krađa novca iz prethodno eksplozivom raznesenog bankomata uvijek je, pokazale su policijske istrage, sudjelovalo više osoba, pa je za pretpostaviti da je tako i ovom najnovijem u Primoštenu, premda u šibenskoj policiji navode kako tragaju za počiniteljem.

Novoizgrađeni trgovački centar 'Tommy' u Primoštenu nalazi se uz zgradu Dom zdravlja, a kuće su od njega udaljene tridesetak metara. Stanovnici u ulici Kamenarskoj i okolici pričaju da ih je probudila snažna eksplozija te da je polomljenog stakla bilo i u njihovim dvorištima. No, nakon silovite eksplozije, kažu nam, od straha nisu izlazili iz svojih domova te nisu mogli vidjeti išta što bi bilo korisno policiji u otkrivanju počinitelja.

Za podsjetnik je da je prije 15 mjeseci usisavanjem plina u ležište raznesen bankomat Privredne banke Zagreb na Šubićevcu u Šibeniku. Policija je u roku dva dana pronašla dvojicu Splićana koji su smjesta krađe nakon toga pobjegli motociklom, a pronađen je i sav otuđeni novac kojeg je ovaj dvojac sakrio kod svog prijatelja u kući u Splitu. Na isti način, pod okriljem mraka, prije dvije godine raznesen je i opljačkan bankomat Euroneta na Petrolovoj benzinskoj crpki na ulazu u Vodice. Premda su nadzorne kamere zabilježile više osoba koji su se dovezle bijelim Golfom, plinom raznijele bankomat i pokupile veću svotu novca, policija nije pronašla počinitelje.

 

        

 

 

30. travanj 2024 11:42