StoryEditorOCM
Crna kronikaorganima reda se posrećilo

Doznajemo detalje uhićenja u Kninu: nakon pet mjeseci bijega ubojica otkriven slučajno!; U policijskoj postaji zazvonio je telefon, građanin je imao dragocjene informacije...

9. siječnja 2020. - 10:33

Građanska svijest i odgovornost zaslužni su što je na Ininoj benzinskoj crpki u Kninu, u srijedu oko pet sat i deset minuta ujutro, uhićen 38-godišnji Željko Melvan iz Splita, kojega je policija više od pet mjeseci bezuspješno tražila zbog ubojstva 53-godišnjeg Vedrana Marendića zvanog Sarun.

Uhićen Sarunov ubojica: Željko Melvan 'pao' na benzinskoj u Kninu, optužen je da je Marendića usmrtio usred Splita zbog 3000 kuna

Melvan je svoga poznanika i susjeda Saruna ubio u Sinjskoj ulici u Splitu zbog toga što mu je pokojnik dugovao tri tisuće kuna (tako je rekla pokojnikova nevjenčana supruga), koje nakon nekoliko upozorenja nije vraćao Melvanu.

U srijedu rano ujutro zazvonio je telefon u kninskoj policijskoj postaji i jedan građanin je dežurnom policajcu rekao sljedeće: "Na Ininoj benzinskoj crpki nasuprot Lidla, čini mi se da sam vidio osobu čija je fotografija objavljena u medijima, a koju tražite za ubojstvo jednog čovjeka u Splitu. On se nalazi u automobilu na mjestu suvozača, a automobil vozi ženska osoba.Taman su stali na benzinskoj, pa vi, eto, da znate", rekao je nepoznati, a kninski policajci su odmah krenuli u akciju i uhitili petomjesečnog bjegunca i višestruko osuđivanu osobu – Željka Melvana.

Tijekom uhićenja s njim je bila i njegova supruga, koja je i upravljala Citroenom Picasso splitskih registarskih oznaka s kojim su se i dovezli na Ininu crpku. Melvan pri uhićenju nije pružao nikakav otpor. Tijekom srijede trebao je biti ispitan u Kninu, ali kako tamo policijska kamera kojom se snima iskaz osumnjičenik već duže vrijeme ne radi, iskaz je dao u Splitu, gdje je doveden nakon uhićenja.

Kako mu je istražni zatvor već odavno određen, bit će prepraćen u splitski zatvor na Bilicama, a u međuvremenu je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu protiv Melvana podiglo i optužnicu za ubojstvo koje se dogodilo 26. lipnja u Sinjskoj ulici u Splitu.
Željko Melvan (otac četvero djece) s prebivalištem u Gizdavcu optužen je da je 26. lipnja 2019. oko 20.10 sati u Splitu u Sinjskoj ulici, nasuprot kućnog broja 7, tijekom prepirke s Vedranom Marendićem koji je sjedio na zidiću drškom noža više puta udario Marendića po glavi, te ga uhvatio za kosu i odrezao mu pramen kose, pljunuo ga po licu, te istim nožem s oštricom dugom 20 cm ubo Vedrana Marendića u desni kuk i desnu natkoljenicu, zadavši mu ubodnu ranu na desnom kuku i u središnjem dijelu stražnje strane desne natkoljenice. Nožem dugim 32,5 cm Vedran Marendić je snažno uboden u desnu stranu prsnog koša pri čemu je ozlijeđen desni ošit s posljedičnim krvarenjem u desno prsište, također su ozlijeđeni jetra, dvanaesterac i želučana dvanaesteračna arterija, osobito teška tjelesna ozljeda opasna za život.

Vidjevši prolaznike Melvan je pobjegao, a zbog posljedica ranjavanja Marendić je umro u Kliničkom bolničkom centru Split 28. lipnja 2019. u 23.25 sati.

Podignuta optužnica za zločin u Splitu: 38-godišnjak je Saruna ubio zbog - 3000 kuna!; Krvavom obračunu svjedočila obitelj iz Švedske: Sve smo vidjeli, ali mladi policajac činio se nezainteresiranim...

Zanimljivo je da krvavi nož tijekom obavljanja očevida nije pronašla policija nego jedan građanin, i to tri dana nakon događaja. I sada su građani pomogli da se bjegunac i počinitelj ubojstva uhiti nakon više od pet mjeseci skrivanja.

Ovaj slučaj pokazuje kako je nekada opravdano objaviti fotografiju počinitelja nekog teškog kaznenog djela, iako to policija vrlo rijetko čini kako ne bi odala detalje iz krim-istraživanja. Građani su se u ovoj priči pokazali ako ne bolji, onda barem ravnopravan partner policiji u slučaju pronalaska sredstva izvršenja, a potom i uhićenja samog izvršitelja.

28. travanj 2024 13:16