StoryEditorOCM
Crna kronikaIme igre - zastara!

Šibenski odvjetnik Krešimir Škarica voli potegnuti brže sa svojim BMW-om: Nekad ga kazne, nekad ne...

Piše Mario Matana
16. ožujka 2024. - 20:05
Split, 300922. Izlazak sutkinje Maje Supe iz istraznog zatvora. Na fotografiji: Maja Supe i odvjetnik Kresimir Skarica.Bozidar Vukicevic/Cropix

Nije lako šibenskom odvjetniku sa zagrebačkom adresom Krešimiru Škarici: jednostavno ima previše posla, previše klijenata na raznim sudovima diljem Hrvatske i onda je prilično logično da je često i sam u sukobu sa zakonom!

Onim prekršajnim naime, konkretnije prometno prekršajnim. Odvjetnik Škarica koji je zastupanjem high-profile klijenata posljednjih godina stekao praktički zvjezdani status – recentno je bio uključen u obrani Nede Livljanić, dugogodišnje zaposlenice Ureda za turizam Državne uprave u Šibeniku, a potom i Šibensko-kninske županije, koja je uhićena u velikoj akciji USKOK-a te sa Zoranom Pripuzom i još trojicom osumnjičena za ilegalne manevre oko Pripuzovog kampa na Murteru; dok je nacionalno poznat postao braneći sutkinju Maju Šupe, sutkinju sa šibenskog suda pak širokoj javnosti poznatu po oslobađajućoj presudi Tomislavu Horvatinčiću zbog sinkope, a optužena je za primanje 15 tisuća eura mita u drugom slučaju – često naime vozi prebrzo.

Zbog potreba svojih klijenata u luksuznom BMW-u lako se prekorače ograničenja koja, budimo iskreni, mjestimično niti nisu realna. A često, praktički svakodnevno, vozi na relaciji Šibenik – Zagreb. I baš su ‘njegovi‘ Šibenčani najžešći u kažnjavanju poznatog odvjetnika! Nedavno je naime odlukom prekršajne sutkinje u Sinju kažnjen sa 60 eura jer je izvan naselja, gdje je ograničenje 80 km/h, vozio 121 km/h, a kad mu je ta brzina umanjena za deset posto sigurnosne razlike, ostalo je prekoračenje od 28 km/h brže od dozvoljenog.

U tom postupku je doduše odvjetnik pozvao sud na blagost jer nije kažnjavan, iako se ispostavilo da ima priličan popis prometnih prekršaja, 132 eura na području Stubice, 398 eura odlukom PP Garešnica uz izrečenu zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom na šest mjeseci (odluka postala pravomoćna 16. rujna 2022. godine), zatim 265 eura u Šibeniku,... A kao okrivljenik se koncem veljače morao pojaviti i na Prekršajnom sudu u Zagrebu, gdje se s još jednim muškarcem tereti po čl. 13. stavku 1. Zakona o prekršajima, ‘tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir‘, za što je predviđena kazna od 300 do 2.000 eura ili čak kazna zatvora do 30 dana!

Srećom po odvjetnika Škaricu, Općinski prekršajni sud u Splitu, Stalna služba u Trogiru, još nemaju pik na njega ili bi se drugim riječima moglo kazati da su zatrpani poslom. Pa je obavezni prekršajni nalog Postaje prometne policije Šibenik (opet oni!) od 28. rujna 2021. godine prema kojem bi se odvjetnik Škarica kretao svojim BMW-om ‘izvan naseljenog mjesta brzinom 36 kilometara na sat većom od prometnim znakovima dopuštene brzine‘, protekom tri godine od počinjenja – zastario! Sud je dakle odbio optužbu jer je sve otišlo u zastaru...

27. travanj 2024 15:27