StoryEditorOCM
ZanimljivostiOBRATITE POZORNOST

Znate li koji su rani upozoravajući znakovi koji mogu ukazivati na jedan od najsmrtonosnijih tipova tumora?

Piše Ana Špoljarić/Živim
27. listopada 2023. - 16:16

U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira više od 600 novih slučajeva raka gušterače, što je gotovo dva dnevno, a radi se o jednom od najsmrtonosnijih tipova raka s vrlo niskom stopom preživljenja. Jedan od razloga je to što se često otkriva prekasno za bilo kakvu učinkovitu terapiju. No, postoje neki rani upozoravajući znakovi na koje valja obratiti pozornost jer bi to moglo povećati vaše šanse za preživljenje. Dr. Deborah Lee, suradnica medicinskog portala Dr. Fox, jako dobro zna koliko takva dijagnoza može biti devastirajuća s obzirom na to da su i njezin otac i baka umrli od raka gušterače. A to ujedno znači da i ona sama ima povišen rizik za razvoj te bolesti. Doktorica je objasnila kako otkriti potencijalne simptome jer vam to omogućuje da dobijete što raniju dijagnozu i što ranije započnete s liječenjem, piše Živim.

Znakovi raka gušterače

Nazvan tihim ubojicom zbog toga što se teško prepoznaje, rak gušterače se najčešće dijagnosticira onda kad je za pacijenta, nažalost, već prekasno. To je zato što je potrebno čak 10 do 20 godina za razvoj raka gušterače, a kroz najveći dio tog perioda on ne uzrokuje nikakve simptome. Manje od 10 posto osoba kojima je dijagnosticiran rak gušterače preživi 5 godina. Ako se otkrije ranije, može se liječiti poput drugih vrsta tumora pa je stoga važno znati na kakve znakove treba obratiti pažnju. Tipično, prvi simptom koji osoba s rakom gušterače primijeti je žutilo kože i bjeloočnica, tamna boja mokraće i blijeda stolica.

image
Shutterstock

- Žutica ne nastaje preko noći, već se obično razvija polako kroz period od nekoliko tjedana ili mjeseci. Ostali simptomi koji mogu biti posljedica raka gušterače su mučnina, povraćanje, loša probava, gubitak apetita i neobjašnjiv gubitak tjelesne težine. Neki ljudi mogu patiti i od bolova u trbuhu ili leđima - navodi dr. Lee. Još jedna stvar koju opisuju osobe s rakom gušterače je promjena u navikama pražnjenja crijeva, stolica koja ima izrazito neugodan miris, blijede je boje i masna te ju je teško isprati iz zahodske školjke. Rak gušterače može biti i uzrok proljeva ili zatvora, a može uzrokovati i dijabetes.

Manje poznati simptomi raka gušterače

- Neki oboljeli od raka gušterače postaju dijabetičari jer njihova gušterača više ne proizvodi inzulin kako bi trebala. Stoga mogu biti prisutni simptomi dijabetesa, poput žeđi, učestalog mokrenja, slabosti, stalne gladi, gubitka tjelesne težine ili čestih infekcija - kaže dr. Lee te dodaje da je manje poznato da rak gušterače može povećati rizik za duboku vensku trombozu ili stvaranje krvnog ugruška. Prvi znak bolesti moga bi čak biti bolan i otečen mišić lista ili kašalj, bol u prsima i teško disanje. Što duže je rak gušterače neprepoznat, to je vjerojatnije da će se proširiti u druge dijelove tijelo, poput kostiju.

image
Shutterstock

- Ako se dijagnosticira u uznapredovaloj fazi, moguće je da se proširio na kosti. To se naziva metastatskim rakom, a metastaze u kostima su izrazito bolne i kosti postaju vrlo lomljive. Pacijenti s metastazama u kralježnici mogu se žaliti na jaku bol u leđima. Rak u kostima izaziva hiperkalcemiju (povišenu razinu kalcija), koja može uzrokovati konfuznost, dehidraciju, povraćanje i zatvor - objašnjava dr. Lee.

Što možete poduzeti da smanjite rizik

Nažalost, kad se dijagnosticira rak gušterače, obično je samo u 15 do 20 slučajeva operabilan. Ipak, stručnjaci tvrde da bi rak gušterače mogao biti otkriven i do tri godine ranije kad bi se neobjašnjiv gubitak tjelesne težine i povišena razine glikoziliranog hemoglobina koristili kao rani indikatori bolesti. Dr. Lee savjetuje da odmah dogovorite termin kod svog liječnika ako imate bilo koji od opisanih simptoma, naročito neobjašnjiv gubitak tjelesne težine, žuticu, proljev koji traje nekoliko dana ili ako se općenito osjećate loše, piše Živim. Ne postoji program screeninga za rak gušterače, no u sklopu studije Europskog registra nasljednog pankreatitisa i raka gušterače, možete obaviti pretrage za rak gušterače, ukoliko:

- imate jednog ili više članova obitelji s rakom gušterače

- imate jednog člana obitelji s Lynchovim sindromom i jednog s rakom gušterače

- imate nasljedni pankreatitis i mutirani gen PRSS1

- imate Peutz-Jeghersov sindrom.

27. travanj 2024 17:34