StoryEditorOCM
ZanimljivostiPivo s friškinom

Petar Puškarić prvi u svijetu napravio pivo ‘Morski kukumar‘ od kvasca iz mora!

Piše Šibenski.hr
7. studenog 2021. - 17:49

More i pivo, mnogima savršena kombinacija, a jednom je studentu spoj tih dviju ljubavi donio i zvanje magistra inženjera ekologije i zaštite mora. Petar Puškarić, bivši student Sveučilišnog odjela za studije mora, za diplomski je rad, naime, zamislio i prvi u svijetu uspio proizvesti pivo od kvasca izoliranog iz mora!

- Morski kvasci se u svijetu već iskorištavaju u biotehnologiji, neki se koriste za proizvodnju nekih spojeva u medicini i farmaciji, recimo ovaj kvasac koji smo mi dobili služi za proizvodnju vitamina B, riboflavina koji služi u prehrani kao bojilo i pojačivač okusa, objašnjava Petar Puškarić za HRT.

Okus morskog piva nije, pak, Petar ničim pojačavao. Ječam, hmelj, voda, kad je iz mora uspio dobiti kvasac, dalje se držao najjednostavnijeg recepta.

- Jedina je razlika od klasičnog piva što možda ima malo manje CO2, ali aromom ne biste nikad rekli da je to pivo iz mora, ali da je specifična aroma, je, drugačija je od svih piva koje sam ja probala, opisuje Matea Baranović za HRT.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

27. travanj 2024 15:05